You are here: Home » Business » 4 tips over zakendoen met Duitsland

4 tips over zakendoen met Duitsland

door danny
4 tips over zakendoen met Duitsland

Duitsland is een van onze belangrijkste handelspartners. Er liggen daar veel zakelijke kansen voor Nederlanders. Het is dan ook niet verassend dat er veel vrachtwagens met Nederlandse of Duitse goederen de grens over gaan. Ben jij op zoek naar een bedrijf die het transport voor je kan regelen? Denk dan bijvoorbeeld aan transport specialist zoals Twentepoort Logistiek.. Eerst op zoek naar een aantal tips wanneer je zaken gaat doen met een zakenrelatie in Duitsland? We bespreken er vier.

Btw en accijns

Wanneer je goederen verkoopt aan een zakelijke klant in Duitsland, draagt deze in principe de btw af. Tenzij je Duitse klant niet in het bezit is van een geldig btw-identificatienummer. Is er sprake van accijns op de goederen, dan draagt je Duitse klant deze accijns af. Wel is het zo dat bij accijnsgoederen de btw-regels afwijken. Weet je niet helemaal zeker wat voor jouw situatie geldt? Je kunt dan het beste hiernaar informeren bij de Duitse douane.

Rekening houden met de hiërarchie

In de Duitse zakenwereld is in aanzienlijk grotere mate dan binnen Nederlandse bedrijven sprake van een hiërarchie. Onderdeel daarvan is dat men waarde hecht aan titels en dat van tutoyeren in principe geen sprake kan zijn. Verschillende bedrijfslagen moeten goedkeuring geven op plannen. Om serieus genomen te worden door een Duitse zakenrelatie, is het van belang dat je (minimaal) van gelijke status bent binnen je eigen bedrijf. Anders zal je Duitse zakenrelatie weinig waarde hechten aan jouw woord.

Zaken zijn zaken

Je kunt jouw Duitse zakenrelatie paaien met een diner in een duur restaurant, maar dat wil niet zeggen dat je over koetjes en kalfjes kunt praten. Hoe zeer het in onze cultuur zo is dat we direct zijn en niet schromen om openlijk over persoonlijke zaken te praten, ligt dat in het Duitse zakenleven helemaal anders. Zaken en privé zijn daar volledig gescheiden en een Duitser zal zich in een zakelijke ontmoeting minder serieus genomen voelen als er over koetjes en kalfjes gesproken wordt in plaats van over zaken.

Groupage transport

Groupage transport

Wanneer je voorzichtig wilt beginnen met het zakendoen met je Duitse partner kan het een goed idee zijn om met groupage transport te starten. Groupage transport is ideaal voor de kleinere bedrijven of bedrijven die kleinere ladingen vervoerd willen hebben. Groupage transport is ook een goedkopere optie, omdat één  vrachtwagen ladingen kan vervoeren van verschillende opdrachtgevers tegelijkertijd.  Om te voorkomen dat je betaalt voor een hele vrachtwagen terwijl je maar een klein deel gebruikt, is het gebruik maken van groupage transport van en naar Duitsland dus ideaal

Succesvol zakendoen met Duitsland is dus niet alleen een zaak van je administratieve zaken en je transport op orde hebben, maar ook van het respecteren van de Duitse zakelijke cultuur. Alleen als je daar rekening mee houdt, zul je goed zaken kunnen doen met Duitsers.

Related Articles