You are here: Home » Baby & Kids » Alles wat je moet weten over een zwangerschapstest

Alles wat je moet weten over een zwangerschapstest

door Marieke
Alles wat je moet weten over een zwangerschapstest

Je denkt zwanger te zijn, maar wij kunnen ons voorstellen dat je graag zeker wilt weten dat je zwanger bent. Met een zwangerschapstest kom je daar binnen enkele minuten achter. In dit artikel vertellen wij je hoe een zwangerschapstest werkt, wanneer je de test precies kunt afnemen en lees je ook meer over de betrouwbaarheid van de uitslag.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Er zijn diverse soorten en merken zwangerschapstests verkrijgbaar, maar één ding hebben ze allemaal gemeen; ze werken op basis van een urinetest. Een zwangerschapstest meet of het zwangerschapshormoon hCG in de urine aanwezig is. Zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand, begint je lichaam met de aanmaak van dit hormoon.

Wanneer kun je een test afnemen

Een echt betrouwbare zwangerschapstest kun je afnemen vanaf de eerste dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Hoe langer je wacht, hoe hoger de concentratie hCG in je urine, hoe betrouwbaarder de uitslag. Wil je niet zo lang wachten? Dan kun je ervoor kiezen om een extra gevoelige, vroege zwangerschapstest te doen. Deze kun je 5 dagen voor dat je ongesteld zou moeten worden afnemen.

Hoe gebruik je een zwangerschapstest

  • Stap 1: lees de gebruiksaanwijzing goed door.
  • Stap 2: haal de test uit de verpakking.
  • Stap 3: vang unine op in een potje. Gebruik voor een test het liefst ochtendurine, de eerste urine nadat je uit bed bent gekomen. Houd het staafje van de test een paar seconden in de urine. Bij sommige test is het ook mogelijk om deze direct in de urinestraal te houden.
  • Stap 4: leg de test plat neer. Nu is het een kwestie van wachten.
  • Stap 5: Na een paar minuten is de uitslag zichtbaar. Hoe lang je precies moet wachten verschilt per test en is in de bijsluiter te lezen.

De uitslag

Hoe de uitslag precies wordt weergegeven kan per test verschillen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter. Afhankelijk van welke test je neemt zijn er diverse mogelijkheden:

  • Twee streepjes: Wanneer er zowel bij de C als bij de T een streepje verschijnt, ben je zwanger.
  • Een kruisje: Wanneer er een kruisje verschijnt ben je zwanger.
  • De tekst ‘zwanger’: Er zijn ook digitale testen verkrijgbaar, deze geven we test ‘niet zwanger’ of ‘zwanger’ weer. Ook geeft een digitale test vaak aan hoe lang je al zwanger bent.

Betrouwbaarheid van de uitslag

De uitslag van een zwangerschapstest is 99% betrouwbaar. Wanneer je een positieve uitslag hebt, dan kun je ervan uitgaan dat je zwanger bent, tenzij je daarvoor te maken hebt gehad met een afgebroken zwangerschap, of nog maar kortgeleden bent bevallen. Wanneer je een zwangerschapstest al een paar dagen voor de verwachte menstruatie uitvoert dan is de uitslag minder betrouwbaar. Als je een negatieve uitslag hebt en je toch zwanger denkt te zijn, kies er dan voor om een paar dagen later nog een test te doen.

Een vaag of dun streepje, wat betekent dat?

Hoe vaag of hoe licht een streepje of kruisje ook is, het betekent dat je hoogstwaarschijnlijk zwanger bent. Het tweede streepje betekent dat de test de vereiste hoeveelheid hCG in je urine heeft waargenomen en dit hormoon is alleen waar te nemen wanneer je zwanger bent.

Zwanger! En dan?

Wanneer je zwanger bent kun je contact opnemen met een verloskundige. Je hebt hier geen verwijzing van de huisarts voor nodig. De verloskundige plant dan een eerste afspraak met je in, die doorgaans tussen de 8 en 10 weken plaatsvindt. Wanneer je eerder al vragen hebt, je zorgen maakt, of klachten hebt, mag je natuurlijk altijd contact opnemen met de verloskundige.

Wanneer je zwanger wilt worden is het verstandig om niet te roken, geen alcohol te drinken en foliumzuur te slikken. Als je niet eerder gestopt bent met roken en drinken dan het sowieso verstandig om dit te doen zodra je weet dat je zwanger bent. Begin ook direct met het slikken van foliumzuur. Daarnaast is het ook van belang om op je voeding te letten; eet bijvoorbeeld geen rauw vlees of rauwe eieren.

Lees ook: En geboortekaartje kiezen? 9 tips

Related Articles