You are here: Home » Baby & Kids » Alles over het doorslapen van je baby

Alles over het doorslapen van je baby

door Judith
Baby laten doorslapen

Het doorslapen van de baby levert voor veel jonge ouders vragen op. Want vanaf wanneer mag een baby doorslapen? En hoe kun je een baby laten doorslapen zonder voeding? Is het mogelijk om een baby te leren doorslapen, of moet je afwachten tot dat vanzelf gebeurt? Op al deze vragen vind je hier het antwoord. Kortom: alles over het doorslapen van je baby!

Vanaf wanneer mag een baby doorslapen?

Vanaf wanneer mag een baby doorslapen? Een baby mag niet altijd meteen doorslapen. In de kraamweek wordt geadviseerd de baby elke 3 uur te wekken. Dat is echter lang niet altijd noodzakelijk. Het hangt voor een groot deel af van hoe je baby het doet. Heeft de baby een goede Apgar-score gehaald? En weegt de baby meer dan 3250 gram? Dan hoeft de baby niet perse door de ouders gewekt te worden. De baby meldt dan vanzelf wanneer hij honger heeft. En daar kan ’s nachts wat langer tussen zitten dan overdag.

Doorslapen van de baby: gebeurt dat vanzelf?

De meeste baby’s gaan vanzelf doorslapen. Ze beginnen zelf te regelen dat ze ’s avonds meer drinken en ’s nachts wat langer aan een stuk slapen. De meeste baby’s gaan doorslapen rond de 6 weken, waarbij ‘doorslapen’ betekend dat ze 5-7 uur aan een stuk slapen. Dat gebeurt echter niet altijd en de ene baby is er veel vroeger mee dan de andere. Vooral couveusekindjes zijn een uitzondering: zij hebben doorgaans een minder sterk ontwikkeld dag- en nachtritme. Toch zullen de meeste baby’s uiteindelijk vanzelf gaan doorslapen. Al kun je dit gelukkig wel wat stimuleren!

De baby leren doorslapen

Een baby leren doorslapen is eigenlijk niet echt een optie. Een baby kan namelijk nog niet echt dingen leren. Maar je kunt wel helpen om het doorslapen van je baby te bevorderen. Dit zijn praktische tips om je baby te laten doorslapen:

  • Begin ’s avonds met extra voedingen. Geef je kindje wat meer in de fles of leg hem vaker aan. Doe dit consequent elke avond, rond dezelfde tijd. Je kindje heeft dan de eerste helft van de nacht minder snel honger en zal eraan wennen wat langer te slapen.
  • Maak de slaapkamer van je kindje al meteen donker. Wordt de baby in de zomer geboren? Gebruik dan verduisterende gordijnen in de slaapkamer. Dit stimuleert ook bij baby’s al de vorming van een beter dag- en nachtritme.
  • Maak de nachtvoedingen niet te gezellig. Praat niet teveel tegen je baby en doe zo weinig mogelijk lichten aan. Geef je kindje de fles of de borst, verschoon de luier en dan meteen weer het bedje in. Zo merkt je kindje dat er een duidelijk verschil is tussen de dag en de nacht.
  • Ga zelf op tijd naar bed. Veel ouders die klagen dat hun kindje niet doorslaapt, hebben eigenlijk een baby die prima slaapt. Hij slaapt dan alleen wat vroeger, bijvoorbeeld van 20:00-1:00. Als je zelf pas laat naar bed gaat, kun je van die extra nachtrust niet veel profiteren. Je moet je eigen slaapritme dus aanpassen aan dat van je kindje.
  • Inbakeren kan helpen bij kindjes die onrustig slapen en zichzelf steeds wakker maken. Veel baby’s maken zichzelf wakker met hun wapperende armpjes. Inbakeren geeft dan rust en zorgt dat de baby wat langer en dieper slaapt. Soms helpt inbakeren ook bij buikkrampjes.
  • Een baby gaat doorslapen rond 6 weken. Maar dat kan ook eerder of later zijn. Baby’s die veel en vaak honger hebben, slapen minder snel door dan baby’s die minder eten nodig hebben. Het hangt ook een beetje af van het karakter van je baby en van de omstandigheden.
  • Een baby laten doorslapen zonder voeding is in theorie geen probleem. Zolang de baby op een gezond gewicht zit, kan hij de nachtvoedingen prima missen. Als de baby zich vanzelf meldt met honger, moet je natuurlijk voeden. Maar je hoeft een baby in principe niet zelf wakker te maken om te eten.
  • Je kunt aan de laatste voeding iets verdikking toevoegen zodat het meer op pap gaat lijken. Dat geeft een voller gevoel waardoor de baby langer slaapt. Je kunt dit beter niet doen bij kindjes jonger dan 6 weken of bij kindjes die gevoelige darmpjes hebben.

Wanneer gaat een baby doorslapen van 7 tot 7?

Het ideaal is natuurlijk een baby die netjes doorslaapt van 7 tot 7. De meeste baby’s halen dat tussen de 3 en 6 maanden. Uiteraard zijn er baby’s die al eerder zo gemakkelijk doorslapen. En baby’s die het hele eerste jaar nog niet zo lang slapen. Dat kan voor de ouders erg lastig en uitputtend zijn. Toch is er niet zoveel wat je eraan kunt doen, behalve de bovenstaande tips om de baby te laten doorslapen.

Kun je je baby leren doorslapen? Niet echt eigenlijk. Je kunt wel allerlei dingen doen om het doorslapen te stimuleren. Maar het echt aanleren is wat te hoog gegrepen. Een baby laten doorslapen is meestal vooral een kwestie van geduld.

Related Articles