You are here: Home » Baby & Kids » Alles over (het gevaar van) de berenklauw

Alles over (het gevaar van) de berenklauw

door Marieke
Berenklauw

Je ziet ze veel in de bermen langs wegen, langs dijken en in graslanden; de berenklauw. Het lijkt een onschuldige plant met prachtige bloemen, maar niets is minder waar. Schijn bedriegt. Gelukkig kennen veel mensen ondertussen de gevaren van deze plant, maar er zijn nog steeds mensen en vooral ook kinderen die niet van deze gevaren af weten. In dit artikel vertellen wij je alles over de berenklauw, wat je moet weten over de gevaren ervan en wat je moet doen als je in aanraking bent gekomen met de berenklauw.

Wat is een berenklauw

De berenklauw is een overblijvende plant die wel 90 tot 150 cm hoog kan worden en behoort tot de schermbloemenfamilie. De berenklauw komt van oorsprong uit Europa en je komt ze overal in Nederland tegen. Je ziet ze langs dijken, in bermen en in grasvlakten. Daarnaast heb je ook nog de reuzenberenklauw die maar liefst 4 meter hoog kan worden.

De berenklauw is een stevige plant en is voorzien van grote bladeren. De berenklauw bloeit van juni tot oktober en is dan voorzien van grote bossen van witte bloemen. De bladeren en de stengels van de plant bevatten brandhaartjes.

De gevaren van een deze plant

De bladeren en stengels van de berenklauw bevatten brandhaartjes. In deze haren zit een soort sap. In deze sap zit een stofje die sommige planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insecten. Dit stofje zorgt ervoor dat de huid van mens en dier erg gevoelig kan worden voor zonlicht, zo gevoelig dat het zelfs zwellingen en brandwonden kan veroorzaken. Als je een berenklauw aanraakt kun je dit sap op je huid krijgen. Daar merk je niet direct iets van, pas na zo’n 24-48 uur ontstaan er rode plekken die branderig aanvoelen. Deze plekken zullen dan binnen enkele uren gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan.

Gelukkig genezen de wonden die je oploopt van een berenklauw best snel, in enkele weken. Er kunnen wel littekens achterblijven. De huid kan echter bruin verkleuren en nog jarenlang gevoelig blijven voor zonlicht. Dit afhankelijk van de ernst van de opgelopen wonden.

Wanneer het sap van de berenklauw in de ogen komt dan kan dit leiden tot blindheid.

Brandwonden van een berenklauw

Wat als je met een berenklauw in aanraking komt

Als je met een berenklauw in aanraking bent geweest, dan kun je het beste meteen uit de zon gaan en zonlicht vermijden. Zo kun je de kans op blaarvorming aanzienlijk verkleinen. Vervolgens kun je de aangedane huid langdurig spoelen met water, ook je ogen wanneer deze in aanraking is gekomen met deze plant. Heb je een paar blaartjes die niet zoveel pijn doen? Dan kun je deze makkelijk zelf behandelen als brandwondjes. Spoelen met lauw water en afdekken met niet-klevend verband. Soms is een pleister al voldoende. Wanneer je grote blaren hebt, of de berenklauw is in aanraking gekomen met je ogen, dan is het van belang om direct naar de huisarts of huisartsenpost te gaan. Maar voordat je op pad gaat; eerst de aangedane huis afdekken voordat deze weer in aanraking komt met de zon. Dit kan bijvoorbeeld met verband. Het belangrijkste is om blootstelling aan het zonlicht zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Berenklauw en kinderen

Kinderen die avontuurlijk zijn ingesteld zoeken spannende en avontuurlijke plekken op om te spelen. Maar juist op die plekken vind je vaak deze gevaarlijke berenklauw. Het is dan ook niet voor niets dat juist kinderen het vaakst slachtoffer zijn als gevolg van aanraking met deze plant. Zorg er daarom voor dat je kind deze plant al snel leert herkennen en dat ze ook weten welke gevolgen de berenklauw kan hebben. Dat scheelt al enorm veel ellende.  

Lees ook: Een kindvriendelijke tuin; hier let je op!
Lees ook: Nieuwe tuin inrichten? 6 praktische tips!

               

Related Articles