You are here: Home » Hobby » Van je geld meer vrije tijd kopen; hoe doe je dat?

Van je geld meer vrije tijd kopen; hoe doe je dat?

door Marieke
Vrije tijd kopen

Jij en je partner hebben een drukke baan. Als je uit je werk komt haal je snel je kinderen op van de naschoolse opvang, je zorgt ervoor dat het eten op tafel staat en na het eten ga je de kinderen onder de douche zetten en op bed leggen. Jij bent moe en je wilt het liefst op de bank ploffen met een goed boek en een kop thee. Maar, je moet nog boodschappen doen, de vaatwasser inruimen, en het liefst ook nog stof afnemen en stofzuigen. Je hebt daar alleen geen puf meer voor. Maar wanneer doe je dat dan eigenlijk wel? Kon je maar wat vrije tijd kopen!

Vrije tijd kopen

Uit onderzoek van Paul Smeets van Universiteit Maastricht blijkt, dan niet de nieuwste telefoon en de grootste auto gelukkig maakt. Je geluk gaat omhoog als je diensten koopt waarmee je tijd bespaart. Vrije tijd met je geld kopen, wordt dat wel genoemd.

Het draait allemaal om balans, werk en privé moet met elkaar in evenwicht zijn. Aan de ene kant wil je graag je werk behouden, maar aan de andere kant wil je ook graag tijd hebben voor je gezin en voor jezelf. Het leven is toch al zo kort. Balans tussen werk en privé is iets waar heel veel mensen mee worstelen. Om beter de ballen in de lucht te kunnen houden zijn er heel veel mensen die besluiten om hun vrije tijd te kopen. Maar hoe doe je dat concreet en wat zijn de mogelijkheden om vrije tijd te kopen? Hoe maak je jezelf het zo makkelijk dat je meer tijd hebt voor je gezin, je hobby of andere leuke dingen? We geven 6 tips:

Tip 1: Maak gebruik van de bezorgservice van de supermarkt

De meeste supermarkten bieden deze dienst al aan. Vanaf je luie stoel kun je via de website van de supermarkt de boodschappen in je winkelwagentje plaatsen. Dan hoef je alleen nog maar een tijdsvak in te vullen waarop je de boodschappen bezorgd wil hebben. En met één druk op de knop worden jouw boodschappen voor een paar euro tot in je keuken bezorgd. Hoe makkelijk wil je het hebben. Nooit meer je ergeren in de supermarkt omdat het brood op is, nooit meer je boodschappen op de kassaband leggen en het daarna weer in je tassen te doen. Nooit meer dat gesjouw met al die tassen en kratten.

Bij supermarkten is er vaak een ook een Pick Up Point waar jij je boodschappen af kunt halen.

Tip 2: Neem een schoonmaakster in huis

Het huishouden is vaak een van de dingen die er bij inschiet al je moe bent na een drukke werkdag. Door een schoonmaakster in huis te nemen hoef je daar niet meer aan te denken. Met een huishoudelijke hulp voor al maar 2 à 3 uur in de week wordt jouw huis goed bijgehouden en hoef jij alleen nog maar de wat grotere schoonmaakklussen te doen die niet zo vaak voorkomen. Of andersom; je laat de schoonmaakster de grotere schoonmaakklussen doen en jij zelf houdt het elke week bij.

Tip 3: Zoek eens een oppas voor je kind(eren)

Je wilt eens een avondje gezellig met je partner uit, maar met kleine kinderen in huis komt het er zo weinig van. Zoek eens een vaste oppas die zo af en toe een avondje bij jullie in huis komt zitten zodat jullie een gezellig avondje we-time kunnen beleven. Bovendien is dat ook nog eens goed voor jullie relatie.

Tip 4: Zoek iemand die de klusjes voor je doet

De kozijnen schilderen, de schutting beitsen, behangen, zo zijn er van die klussen en klusjes die je prima zelf kunt doen, alleen heb je geen idee wanneer en je vind het misschien niet eens zo leuk om te doen. Zoek een klusbedrijf die je kunt inhuren voor zulk soort klusjes. Zij doen het vaak sneller en mooier als dat je het zelf doet en daarna kijk jij er al snel van genieten dat je huis en/of tuin er weer prachtig uitziet. En een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En met een opgeruimd hoofd kun jij weer de tijd nemen voor je hobby of een andere ontspanning.

Tip 5: Laat een tuinman je tuin bijhouden

Bij prachtig lente- en zomerweer geniet je onwijs van je tuin, maar dan wel vanaf je luie ligstoel of loungebank. Aan tuinieren heb je een grote hekel, maar wat mooie planten in de tuin vind je wel heel fijn. Een tuinman is dan de oplossing. Laat een tuinman eens in de zoveel tijd komen en je tuin ziet er weer spic en span uit.

Tip 6: Bestel je kleding, schoenen en cadeaus online

Naar de stad gaan om kleding, schoenen en cadeaus te kopen, komt er vaak ook niet zo van. Wel geniet je ervan om ’s avonds op de bank te snuffelen bij allerlei online webwinkels. De verzendkosten die je moet betalen (en soms hoef je niet eens verzendkosten te betalen) bespaar je ook weer uit doordat je geen benzine- en parkeerkosten hoeft te betalen.

Maak de balans op

Als jij van het huishouden doen gelukkig wordt, dan hoef je zeker niet een schoonmaakhulp in huis te nemen. Als jij van de kozijnen schilderen ontspant, dan doe je dat natuurlijk lekker zelf. Maak voor jezelf de balans op en zet op een rijtje wat jij het minst leuk vindt om te doen, maar wat toch moet. Bedenk op welke manier het voor jullie het fijnst is om vrije tijd in te kopen.

Ja, daar staat financieel wel wat tegenover. Je kunt minder hard sparen voor die nieuwste telefoon of die mooie auto. Maar bedenk waar jij nu het gelukkigst van wordt en wat het doel is van jouw leven.

Waar kies jij voor? Hoe zorg jij ervoor dat je privé en werk in balans houdt?

Related Articles