You are here: Home » Hobby » Zwemles; alles wat je moet weten!

Zwemles; alles wat je moet weten!

door Marieke
Zwemles

Zwemles; als je kind ongeveer 4 jaar oud is, dan komen deze vragen vanzelf aan de orde. Wanneer zal ik mijn kind naar zwemles laten gaan? Hoe lang duurt zwemles? Hoeveel kost het? Welk zwembad kies ik? In dit artikel vertellen wij alles wat je moet weten over zwemles.

Waarom is zwemles voor kinderen zo belangrijk?

Dat zwemles voor kinderen zo belangrijk is, zijn de meeste mensen het over eens. We leven in een waterrijk land. Tal van sloten, vijvers, plassen en meren zijn in Nederland te vinden. En vergeet natuurlijk niet de Noordzee met haar prachtige stranden en duinen. Hoewel een kind heus niet in zeven sloten tegelijk zal lopen, zit een ongeluk toch in een klein hoekje. Om je goed kunnen redden in het water is het van groot belang dat kinderen en volwassenen over een goede zwemvaardigheid beschikken.

Wanneer is een kind zwemveilig?

Daar is de Nationale Raad Zwemveiligheid heel duidelijk in. Een kind is zwemveilig als het zowel het A-diploma, als het B- en het C-diploma op zak heeft. Het NRZ zegt:

Voor het Zwemdiploma A leer je de vaardigheden te beheersen voor een zwembad zonder attracties. Voor het Zwemdiploma B leer je vaardigheden te beheersen voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Pas bij het Zwemdiploma C leer je vaardigheden om op een veilige manier plezier te hebben en je te redden in open water. Vaardigheden worden opgebouwd per zwemdiploma.

Maar wees gerust; het B-diploma en het C-diploma zijn vaak veel sneller op zak dan het A-diploma.

Bekijk eens dit filmpje waarin het NRZ duidelijk uitleg geeft over zwemveiligheid:

Hoe lang duurt zwemles voordat mijn kind zijn diploma haalt?

Een vraag die ons allemaal bezighoudt als je kind begint met zwemles is hoe lang zwemles duurt voordat het zijn A-diploma in bezit heeft. De Nationale Raad Zwemveiligheid schrijft dat een kind ongeveer tussen de 40 en 60 klokuren nodig heeft voordat het zijn A-diploma haalt. Een les duurt vaak zo’n half uur à 3 kwartier (afhankelijk van het zwembad) en als je één keer per week les hebt, dan duurt het zo’n 1 à 1,5 jaar voordat een kind zijn zwemdiploma in zijn zak kan steken. En dan kun je nog verder voor B en C. Maar het ene kind is natuurlijk het andere kind niet. Het ene kind zal snel leren en sneller zijn diploma halen, terwijl het andere kind er misschien wel heel lang over doet omdat het bijvoorbeeld eerst niet goed in het water durfde. Zwemveiligheid staat voorop!

Vanaf welke leeftijd is zwemles het beste?

Je zult denken, hoe eerder een kind naar zwemles gaat, hoe beter het is. Niets is minder waar. Vanaf welke leeftijd zwemles het beste is, is ook een beetje afhankelijk van het kind. Over het algemeen wordt gezegd dat de beste leeftijd is, als een kind tussen de 4 en 5 jaar is. De eisen die aan een zwemdiploma zijn gesteld zijn moeilijk voor een kind van 3 jaar te halen. Als je kind net 4 jaar is geworden, kun je vaak ook nog beter even wachten, omdat de eisen ook nog vaak te moeilijk zijn voor kinderen van net 4 jaar. Daarbij komt ook nog dat een kind dan net op de basisschool is gestart en dat al energie genoeg kost. De meeste kinderen starten met zwemles als ze 4,5 à 5 jaar zijn. Dan zullen ze het snelst en het makkelijkst door de lessen heen lopen.

Toch is het niet verkeerd om kinderen van al jonge leeftijd kennis te laten maken met water. Veel zwembaden bieden babyzwemmen of peuterzwemmen aan. Maak daar gebruik van. Op deze manier raken kinderen vertrouwd met water en is het ook niet bang voor water zodra de zwemles begint.

Welk zwembad kies je?

Zwembaden, zwemscholen, zwemverenigingen; je ziet door de bomen het bos niet meer. Ook binnen één zwembad kunnen verschillende zwemlesorganisaties lesgeven. En per aanbieder verschilt ook weer de methode van lesgeven, de lengte van de wachtlijst en wat je betaalt voor een les. Ook de lesfrequentie en het moment van de zwemlessen verschillen per aanbieder. Vraag om je heen aan andere ouders of ze tevreden zijn met het zwembad waar hun kind op zwemles zit. En zoek de aanbieder die het beste bij jouw wensen en bij je kind past. Let er wel op dat de aanbieder werkt met Zwem-ABC dat wordt uitgegeven door de NRZ. Dat weet je in ieder geval zeker dat je kind op een veilige en verantwoorde manier les krijgt.

Wat kost zwemles voor kinderen?

Wat zwemles voor kinderen kost is lastig te zeggen. Elk zwembad hanteert weer andere tarieven en in elk zwembad zijn er andere mogelijkheden. Voor de tarieven en de voorwaarden kun je het beste op de website kijken.

Kijk ook eens op de website van de gemeente waar je woont. In een aantal gemeentes krijg je een tegemoetkoming in de kosten. Het zou jammer zijn als je die zou mislopen omdat je daar niet van op de hoogte bent.

Kun je het niet betalen?

Veel gemeenten bieden ondersteuning als het lesgeld voor de zwemlessen te hoog is en het niet mogelijk is om het te betalen. Kijk op de website van de gemeente en neem contact op. Er zijn ook organisaties die ouders met een laag inkomen helpen. Kijk op Jeugdsportfonds.nl en Leergeld.nl.

Related Articles