You are here: Home » Baby & Kids » 12 redenen waar knutselen goed voor de ontwikkeling is

12 redenen waar knutselen goed voor de ontwikkeling is

door Marieke
Knutselen

Veel kinderen houden ontzettend van knutselen. Als jij papier, een schaar, lijm, kosteloze materialen en andere knutselspullen op tafel neerlegt, dan kunnen veel kinderen daar urenlang zoet mee zijn en de mooiste dingen kunstwerken creëren. Ook op school in de kleuterklassen wordt er veel ‘geknutseld’. Dat dat niet voor niets is, blijkt wel uit het feit dat knutselen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Een knutselwerkje staat nooit op zichzelf en wordt niet gedaan omdat het zo’n leuk resultaat geeft. Achter zo’n knutselwerkje zit altijd een doel, iets wat kinderen tijdens het maken van het knutselwerkje leren. Waarom knutselen nu zo goed is voor kinderen lees je in dit artikel.

Wat is creativiteit eigenlijk?

Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken, maar ook om deze te creëren. Creativiteit heeft niet alleen betrekking op het doen, het iets maken, het heeft ook betrekking op het denken. Originele oplossingen en vernieuwende werkwijzen kunnen worden uitgedacht.

Kinderen die creatief met hun handen bezig zijn, zijn vaak ook goed in het bedenken van praktische oplossingen. En als gevolg daarvan ook in het uitvoering van deze oplossingen.

12 redenen waarom knutselen goed is

 1. Het belangrijkste; veel kinderen beleven veel plezier aan knutselen. Ze genieten ervan
 2. Door te knutselen vergoten kinderen hun ruimtelijk inzicht.
 3. Als kinderen samen knutselen leren ze ook om elkaar te helpen, te delen en op hun beurt te wachten als een ander kind bijvoorbeeld het lijmpotje eerst heeft.
 4. De woordenschat van een kind wordt vergroot. Ze leren begrippen als, op elkaar, in elkaar, voorkant, achterkant, de namen van de verschillende materialen enz.
 5. Kinderen leren door te knutselen leren kinderen tellen, de cijfers en de kleuren herkennen.
 6. Door te knutselen versterken kinderen hun motorische vaardigheden. Op de lijntjes knippen, het gedoseerd gebruiken van de lijm, netjes binnen de lijnen kleuren, enz. Ook door gebruik te maken van materialen leren verbeteren kinderen hun motoriek.
 7. Door te knutselen vergroten kinderen hun concentratievermogen.
 8. Het zelfvertrouwen van kinderen wordt vergroot, ze zijn trots als iets af is.
 9. Kinderen worden uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen en om vindingrijk te zijn.
 10. Kinderen leren waarnemen en logisch redeneren. Hoe zit het in elkaar? Hoe ga ik beginnen? Waar kan ik het beste mee beginnen?
 11. Samen knutselen is ook goed voor de ontwikkeling. Samen naar oplossingen zoeken, naar elkaar luisteren en samen tot de beste oplossing komen.
 12. Als kinderen ruimte krijgen om te experimenteren met materialen en met technieken, dan vergroten ze nog meer hun creativiteit. Belangrijk is om kinderen zelf te laten ontdekken. Wel op de veiligheid letten natuurlijk.

Let op de veiligheid

Knutselen is leuk en belangrijk voor de ontwikkeling. Maar het is wel belangrijk om de veiligheid te letten. Het gebruik maken van verschillende gereedschappen en materialen is oké, het is goed om kinderen daarmee te laten experimenteren, maar zorg er wel voor dat het past bij de leeftijd van een kind. En zorg ervoor dat kinderen er op een veilig manier mee omgaan. Soms is toezicht van een volwassene verstandig. Hieronder lees je een aantal tips als het gaat om veiligheid en knutselen.

 • Je kunt beter ietsje meer betalen voor materialen die veilig zijn, dan goedkope materialen van een slechte kwaliteit.
 • Kindvriendelijke lijm en verf bevatten minder chemische stoffen en is daarmee veiliger. Vaak is deze verf en lijm ook nog uit kleding te wassen.
 • Een kinderschaar heeft geen scherpe punt, gebruik liever een kinderschaar dan een gewone schaar.
 • Let op kleine materialen die in de neus en de oren terecht kunnen komen of die kunnen worden ingeslikt. Denk aan knopen, strijkkralen, waterkralen, gewone kralen, en dergelijke.
 • Het vormpje van de strijkkralen strijken? Of moet er iets in de oven? Laat kinderen nooit zelfstandig met deze huishoudelijke apparaten aan de slag gaan. Doe dit altijd zelf!
 • Een leeftijdsadvies staat er vaak niet voor niets op.

Related Articles