You are here: Home » Wonen » 3 populaire isolatiematerialen voor muurisolatie

3 populaire isolatiematerialen voor muurisolatie

door danny
3 populaire isolatiematerialen voor muurisolatie

Een goed geïsoleerd huis wordt steeds belangrijker. Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de warmte in de winter niet ontsnapt en dat het in de zomer juist lekker koel blijft. Hierdoor hoef je minder hard te stoken en niet de hele zomerperiode een airco te gebruiken. Hiermee bespaar je flink wat geld op de energierekening. Dat is voordeliger voor jou én beter voor het milieu. Op het moment zijn er 3 populaire soorten isolatiematerialen die veel worden toegepast als muurisolatie. Welk materiaal past het beste bij jouw woning en wensen?

PIR muurisolatie

PIR is qua structuur vergelijkbaar met de het welbekende PUR, maar pir isolatie heeft een betere isolatiewaarde. Het isolatiemateriaal is relatief dun, stevig en licht van gewicht. Dit maakt het zo’n populair en veelgebruikt materiaal voor muurisolatie. Het is verkrijgbaar in de vorm van spuitisolatie, maar ook als handige isolatieplaten. PIR-platen zijn door het lichte gewicht heel gemakkelijk te verplaatsen en te bevestigen.

Steenwol muurisolatie

Dit isolatiemateriaal wordt ook wel rotswol genoemd. Steenwol is een vorm van minerale isolatie en wordt gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente. Het kan warmte en geluid goed isoleren, maar neemt meer ruimte in beslag dan PIR isolatie. Het is daarnaast ook wat zwaarder in gewicht. Wel is het isolatiemateriaal erg brandveilig door het hoge smeltpunt. Helaas kan steenwol jeuk en irritatie veroorzaken. Bijvoorbeeld bij het verwerken en het zagen van de steenwol platen. Houd hier dus rekening mee.

Glaswol muurisolatie

Glaswol muurisolatie

Waarschijnlijk nog populairder dan steenwol, is glaswol isolatie. Het wordt gemaakt van gerecyclede glasscherven en zand. Het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde, is relatief goedkoop en erg brandveilig. De structuur van glaswol is zacht en flexibel. Hierdoor kan het gemakkelijk op maat worden gesneden. Glaswol is daarnaast lichter dan steenwol en dus makkelijker te verwerken. Het is verkrijgbaar op rol of in de vorm van platen.

Welk isolatiemateriaal kiezen?

Welke soort isolatie het beste is voor jouw woning, is afhankelijk van verschillende zaken. Het budget speelt bijvoorbeeld een rol, maar ook de toepassing en de beschikbare ruimte. Gaat het bijvoorbeeld om gevelisolatie, voorzetwand isolatie of scheidingswand (binnenmuur) isolatie? Houd daarnaast rekening met het bouwjaar van de woning. Huizen die voor 1975 zijn gebouwd, zijn vaak nauwelijks of helemaal niet geïsoleerd. In dat geval is het verstandig om je niet enkel te richten op de muurisolatie, maar ook op dak- en vloerisolatie. Vul dit aan met ramen van kwalitatief HR++ glas om te genieten van het beste resultaat. Laat je hierbij altijd goed informeren door een isolatie specialist.

Related Articles