You are here: Home » Gezond » Burn-out voorkomen: 4 tips

Burn-out voorkomen: 4 tips

door danny
Burn-out voorkomen: 4 tips

Een burn-out komt vandaag de dag steeds vaker voor binnen Nederland. Sommige mensen denken dat zij hiertegen bestand zijn, maar je kunt er maar zo door getroffen worden. Uiteraard zit je hier niet op te wachten. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om een burn-out te voorkomen. Helaas weten veel mensen niet hoe zij dit aanpakken. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten we namelijk 4 tips op een rijtje om een burn-out te voorkomen.

1. Ken je grenzen

Iedere Nederlander heeft zo zijn/haar eigen grenzen. Als je hier regelmatig overheen gaat, is de kans op een burn-out groter. Je vraagt immers meer van jezelf dan je in feite aankunt. In het begin lukt dit je waarschijnlijk nog zonder problemen, maar na verloop van tijd breekt dit je op. Een burn-out is in dat geval het logische gevolg. Het kennen van je eigen grenzen is daarom belangrijk als je een burn-out wilt voorkomen. Het is niet erg als je af en toe over een grens gaat, maar laat dit niet te vaak gebeuren.

2. Neem je werk niet mee naar huis

Steeds meer mensen krijgen tegenwoordig een laptop van de zaak. Deze wordt vaak meegenomen naar huis aan het einde van een werkdag. Gevaar hiervan is dat je mogelijk ’s avonds ook nog even aan het werk gaat. Wanneer je dit een paar keer doet, is dit niet erg. Waak er wel voor dat je niet te vaak buiten werktijd om aan de slag gaat. De kans op een burn-out is dan namelijk vele malen groter. Wil je dit voorkomen? Neem jouw werk dan niet mee naar huis.

3. Ruim tijd voor jezelf in

Ruim tijd voor jezelf in

Wie een burn-out wil voorkomen, doet er goed aan regelmatig tijd voor zichzelf in te ruimen. Neem ’s avonds bijvoorbeeld eens een warm bad of ga lekker lang onder een warme douche staan. Op deze manier ontspant jouw lichaam zich namelijk en dat is alleen maar goed. Sporten is ook een goede manier om een burn-out te voorkomen. Je maakt jouw hoofd dan leeg, waardoor je niet aan van alles en nog wat blijft denken. Daarnaast is het heerlijk om zo nu en dan languit op de bank te gaan en een film of serie te kijken. Je zet jouw verstand dan namelijk op nul en dat komt je gemoedstoestand alleen maar ten goede.

4. Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Ben je zzp’er? Dan komt er geen geld binnen als je een burn-out krijgt. Je kunt immers niet werken, waardoor je ook geen geld verdient. Daarom mag een verzekering voor arbeidsongeschiktheid niet ontbreken. Je verzekert jezelf in dat geval van inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Niet iedere zzp’er staat overigens te trappelen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Dit komt vooral doordat de premie van een AOV behoorlijk hoog ligt. Laat je hierdoor niet weerhouden. Je plukt namelijk de vruchten van deze verzekering als je arbeidsongeschikt raakt.

 

Related Articles