You are here: Home » Geld » Je fiets is gestolen, wat nu?

Je fiets is gestolen, wat nu?

door stephan

Een nieuwe fiets is een behoorlijke investering, of het nu een stoere stadsfiets gaat, een mountainbike, een e-bike of een trekkingfiets. Maar wist je dat er per jaar gemiddeld een half miljoen fietsen gestolen worden en vooral nieuwe fietsen zijn een doelwit. En zelfs als je aangifte doet is de kans heel klein dat je nieuwe stalen ros ooit terugziet.

Natuurlijk zijn degelijke, goedgekeurde sloten heel belangrijk, maar ook een goede fietsverzekering is essentieel. Een fietsverzekering geeft niet alleen dekking bij diefstal maar ook als je fiets beschadigd is, door een ongeluk of bij vandalisme.

Je kan, als je een nieuwe fiets koopt, terecht bij de fietshandelaar maar deze biedt vaak maar 1 verzekeraar aan. Online kan je alle soorten verzekeringen en verzekeraars met elkaar vergelijken want de ene fietsverzekering is de andere niet.

Bij de ene verzekering is standaard schade door een ongeval mee verzekerd maar dat is niet de standaard regel. Of je moet alsnog een eigen risico betalen.

De fietsverzekering

Hoe weet je nu dat je niet teveel betaald voor je fietsverzekering of dat je de juiste dekking hebt? Bij Diks.nl kan je alle fietsenverzekeringen met elkaar vergelijken. En als je schade hebt dan hebben zij een gratis verhaalservice, via 112schade.nl. En hierdoor hoef je niet eens de verzekeraar zelf te bellen maar nemen zij alle administratieve rompslomp voor je uit handen. En dat met een ‘niet goed, geld terug’ garantie.

Zoals al eerder gemeld zijn er heel veel verschillende dekkingen waar je uit kan kiezen. Zo kan je kiezen tussen alleen diefstal of diefstal en beschadigingen. Onder beschadigingen verstaat men een val of aanrijding. Bij beschadiging plus zit een verhaalrechtsbijstand, waarmee je de schade op een ander kan verhalen en een ongevallendekking. En mocht je komen te overlijden door een fietsongeval dan krijgen je nabestaanden € 5.000,- en bij blijvende invaliditeit € 10.000.

Wat zijn de verschillen?

– Bij diefstal dekking krijg je alleen een uitkering.
– Een diefstal + beschadiging geeft je niet alleen bij diefstal maar ook bij beschadiging van je fiets (door een ongeval) een uitkering.
– De meest uitgebreide dekking geeft de diefstal + beschadiging plus. Want naast een uitkering bij diefstal en beschadiging heeft deze fietsverzekering ook de verhaal-bijstand en een ongevallendekking.

Is je fiets binnen 3 jaar, na afsluiten van je verzekering, gestolen dan krijg je de nieuwwaarde. Daarna krijg je de dagwaarde. En rij je op een 2e hands fiets, daar is ook een gunstige regeling voor mogelijk. Bij diefstal gaat de verzekeraar uit van de aanschafwaarde, maw. de uitkering kan je een volwaardige vervangende fiets kopen.

De aanvullende dekkingen

Wil je nog meer, dan zijn er ook nog aanvullende dekkingen mogelijk. De verhaal-bijstandsverzekering valt hieronder en ook de ongevallendekking. Maar je kunt ook met pech langs de weg komen te staan, en als je elke dag een aantal kilometers fietst kan dat net een beetje extra zekerheid geven. Als je de pech onderweg verzekering kiest heb je recht op reparaties onderweg. En als je fiets niet 1-2-3 te repareren is dan word jij én je fiets naar jouw fietsspecialist gebracht.

Hoe voorkom je een fietsdiefstal?

Allereerst is het van belang dat het juiste ART-goedgekeurd slot, met minimaal 2 sterren, op je fiets hebt. In de verzekeringspolis staan de minimale eisen waar deze aan moet voldoen want anders loop je de kans dat je niks vergoed bij diefstal en/of beschadiging.

En dan is je fiets toch gestolen, wat nu?

Neem gelijk contact op met je verzekeraar, en vervolgens moet je de aanwijzingen van de verzekeraar opvolgen. Na een diefstal moet je ook beide sleutels van je slot inleveren. Dus is het van belang dat je je reservesleutel heel goed bewaard. Mocht je er toch 1 kwijt zijn, meldt dit zo snel mogelijk aan je verzekeraar.

Hoe zit het met fietsaccessoires?

Heb je een fietscomputer op je stuur, dan is deze niet standaard mee verzekerd. En dat zelfde geldt voor een kinderzitje achterop of andere (dure) accessoires. Tel dan de waarde bij elkaar op en laat dit op de polis vermelden. Als je dit vergeet, dan krijg je hier geen enkele vergoeding voor.

Natuurlijk hoop je dat je dat je je fietsverzekering niet nodig hebt, maar met een fietsverzekering op zak fiets je net even wat zorgelozer de stad in.

Related Articles