You are here: Home » Lifestyle » Bellen, SMS’en en internetten op je mobiel zónder plastic SIM-kaart in je telefoon

Bellen, SMS’en en internetten op je mobiel zónder plastic SIM-kaart in je telefoon

door danny
Bellen, SMS’en en internetten op je mobiel zónder plastic SIM-kaart in je telefoon

Sinds jaar en dag zijn wel al gewend dat we bij ieder nieuwe telefoonabonnement dat we afsluiten voor onze mobiele telefoon een plastic SIM-kaart krijgen waar een chip op zit. Dit kaartje is de afgelopen jaren wel in verschillende maten komen te bestaan, zoals de micro-SIM en de nano-SIM. Om deze SIM-kaart te plaatsen moet je je telefoon openmaken of een soort laatje eruit halen. Dankzij de chip heeft kan jouw telefoon gebruik maken van een telefoonnetwerk en mobiele dataverbinding en wordt jouw toestel gekoppeld aan je telefoonnummer. Maar wat nu als we zeggen dat dit ook zónder plastic SIM-kaart kan?

Hoe kun je netwerk krijgen zonder plastic SIM-kaart in je telefoon?

Hoe kan je telefoon nu contact maken met een netwerk zonder de SIM-kaart met die chip erin? Dat kan behulp van een zogenaamde digitale simkaart die men eSIM noemt. Zo’n eSIM doet in feite exact hetzelfde als een gewone SIM-kaart, met het verschil dat hij als het ware ingebouwd zit in de telefoon. Dat geldt natuurlijk niet voor alle toestellen. Telefoons de voor dit concept geproduceerd zijn, bieden de mogelijkheid niet. Bij welke toestellen kun je dan wél gebruik maken van eSIM? Voor Apple telefoons geldt dat eSIM ondersteund wordt op de iPhone SE (2020), Xs, Xs Max, Xr, 11, 11 Pro en 11 Pro Max. Wat betreft Android toestellen kun je eSIM gebruiken op de Samsung toestellen Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, Fold en Z Flip. Ook kan het met de Motorola RAZR en de Google smartphones Pixel 3, 3 XL, 3a, 3a XL, 4, 4 XL. Natuurlijk komen daar steeds meer toestellen bij!

De voordelen van eSIM

Waar zou je kiezen voor eSIM, als het één keer invoeren van een fysiek SIM-kaartje maar een kleine moeite is? Er kleven verschillende voordelen aan de eSIM die het de moeite waar maken om ervoor te kiezen. Ten eerste hoef je niet op een plastic SIM-kaart te wachten wanneer je een nieuw telefoonabonnement afsluit. De eSIM van Simyo kun je bijvoorbeeld na het afsluiten van je abonnement gewoon installeren via de app van Simyo. Dit gaat eenvoudig en snel. Verder breidt een eSIM de mogelijkheden van het aantal telefoonnummers waarvoor je je toestel wilt gebruiken uit. Je kunt er namelijk voor kiezen om een eSIM te installeren én een fysieke SIM-kaart te plaatsen. Zo kun je schakelen tussen twee verschillende nummers, bijvoorbeeld een werknummer en een privénummer. Je maakt van je telefoon dus een dual-sim telefoon. Wanneer je naar het buitenland reist en daar van een lokale SIM-kaart gebruik wilt maken, kun je die dus plaatsen terwijl je eSIM actief blijft. Omdat een eSIM niet fysiek bestaat, kun je hem ook nog eens niet kwijtraken of beschadigen.

eSim

Hoe kom je aan een eSIM?

Heb je interesse in het gaan gebruiken van een eSIM, dan is het ten eerste natuurlijk van belang dat je een telefoon hebt die dit ondersteunt. Is dit al het geval, dan kun je een Sim Only abonnement afsluiten bij een aanbieder die ook eSIM aanbiedt. De keuze voor een eSIM kunt je bij het afsluiten van je abonnement maken, waar je overigens ook gewoon nog de keuze hebt om tóch voor een fysieke plastic SIM-kaart te gaan. Heb je een lopend abonnement bij een aanbieder die eSIM als mogelijkheid aanbiedt, dan is het doorgaans ook mogelijk om over te stappen van een plastic SIM-kaart op een eSIM.

Hoe werkt het bij prepaid?

Kun je ook een eSIM gebruiken als je prepaid belt? Dat kan, maar dit staat nog enigszins in de kinderschoenen. Dat wil zeggen dat het wel mogelijk is om een bestaan prepaid nummer over te zetten op een prepaid eSIM, maar in veel gevallen nog niet om een nieuw prepaid nummers met eSIM aan te schaffen. Dit is wel een ontwikkeling die gaande is, dus op termijn gaat dit wel degelijk ook mogelijk worden. Wanneer dit het geval is, is het nog wel van groot belang dat je ook zeker weet dat jouw telefoontoestel eSIM mogelijk maakt, anders koop je een prepaid nummer dat je niet met je huidige toestel kunt gebruiken. Van de andere kant is dat natuurlijk ook wel weer een mooi excuus om een fijn, nieuw toestel aan te schaffen!

Related Articles