You are here: Home » Wonen » Wil je een warmtepomp aanschaffen? Hier moet je opletten

Wil je een warmtepomp aanschaffen? Hier moet je opletten

door Constance

De overheid heeft bepaald dat alle huizen en appartementen van het gas af moeten. En dit heeft niet alleen met de aardbevingen in Groningen te maken, maar ook met het milieu en de opwarming van de aarde.

De oplossing voor een woning zonder gas is de warmtepomp. Maar wat bedragen nu de kosten van een warmtepomp en waar moet je opletten als je een warmtepomp gaat kopen.

Hoeveel tijd heb ik nog voordat er geen gas meer is?

Vanuit de overheid zijn er 2 jaartallen bekend geworden die zorgen voor een gasvrij Nederland. In 2030 krijgt Nederland geen Gronings gas meer en vanaf 2050 maakt Nederland helemaal geen gebruik meer van aardgas.

Nu denk je waarschijnlijk, 2030, dat is pas over 10 jaar. Dit klopt inderdaad maar de aankomende jaren wordt gas een stuk duurder. Het kabinet heeft besloten dat de energiebelasting op gas, in het totaal 10 cent per m3 omhooggaat, tot 2026.

En volgend jaar ga je al 4 cent per m3 meer betalen, en in 2021 komt daar nog 1 cent bij. Elektriciteit, daarentegen, wordt goedkoper, met 5 cent per kWh.

Een gemiddeld gezin is in 2026 150 euro meer kwijt voor de gasrekening, terwijl je voor elektriciteit 150 euro minder betaald.  

Maar als je nu een warmtepomp aanschaft kan je in aanmerking komen voor een forse subsidie en heb je, door de besparing op je gasrekening, binnen 6 tot 10 jaar je investering terugverdient.

Wat is een warmtepomp nu precies?

Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en eventueel warm water. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen.

Een warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 25 tot 50 procent. En ook je energierekening gaat omlaag.

Er zijn 3 verschillende soorten warmtepompen; een hybride warmtepomp, een elektrische warmtepomp en een ventilatie warmtepomp.

Wat is het verschil tussen de verschillende warmtepompen?

Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met een matige isolatie. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de verwarming van je huis.

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Als het buiten te koud is, springt je hr-ketel bij. Je hr-ketel zorgt ook voor warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een elektrische warmtepomp. Je kunt hem tegelijk met een nieuwe hr-ketel kopen, of combineren met je huidige hr-ketel.

Met een hybride warmtepomp daalt de CO2-uitstoot met zo’n 25% en je energiekosten gaan ook omlaag.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van LED lampen?

Een elektrische warmtepomp vervangt je hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Hij vervangt je hr-ketel op gas, die heb je niet meer nodig.

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Je combineert een volledige warmtepomp met een voorraadvat voor warm water en lage temperatuur verwarming (LTV): dat is vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken.

Met een elektrische warmtepomp daalt je CO2-uitstoot met zo’n 35 tot 50%.  En je bent minder kwijt aan energiekosten.

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie. Maar je kunt, in de meeste gevallen, niet je hele huis verwarmen. Je moet de ventilatiewarmtepomp zien als een energiezuinige aanvulling op een andere verwarmingsinstallatie.

De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de ventilatie-unit. Je hebt geen aparte buiten-unit voor je warmtepomp nodig. Omdat hij warme ventilatielucht gebruikt, heeft de warmtepomp ook een hoog rendement als het buiten heel koud is. Maar de hoeveelheid ventilatielucht is wel beperkt, waardoor het vermogen niet heel groot is.

Welke warmtepomp is voor mijn woning geschikt?

Een hybride warmtepomp kan je goed combineren met je huidige radiatoren. Maar hij is het meest efficiënt met lage temperatuur verwarming, zoals een vloerverwarming of speciale lage temperatuurradiatoren: die hebben een groter oppervlak waardoor ze de warmte beter afgeven.

Wil je een deel van je radiatoren vervangen door deze speciale lage temperatuurradiatoren? Begin dan met ruimtes die je het meest verwarmt, zoals je woonkamer, keuken en badkamer.

De ventilator van de buitenunit maakt in het stookseizoen geluid als de warmtepomp aan staat. Dus is het wel belangrijk om de buitenunit op een goede plek te plaatsen, zodat jijzelf of je buren geen geluidsoverlast gaan krijgen.

Een elektrische warmtepomp kan het beste geplaatst worden bij huizen waarvan het dak, gevel of buitenmuur en vloeren goed of zeer goed geïsoleerd zijn. Dit zijn huizen vanaf 1992 en later. In alle ramen zit HR++ glas of triple glas, met eventueel in slaapkamers dubbel glas. En je hebt vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuurradiatoren.

Hoe er wel rekening mee dat je plek hebt voor dit type warmtepomp. De warmtepomp met voorraadvat wordt binnen geplaatst. En buiten, in de tuin of op het terras, wordt de buitenunit geplaatst.

De ventilatiewarmtepomp wordt aangesloten op het mechanische ventilatiesysteem van je woning. Deze zijn meestal tussen 1976 en 2000 gebouwd. De box zit vaak in de buurt van je cv-ketel.

Twijfel je je nog welke warmtepomp voor jouw woning, huis of appartement geschikt is, laat je dan voorlichten door een expert.

 

Related Articles