You are here: Home » Lifestyle » Wat zijn de voordelen van LED lampen?

Wat zijn de voordelen van LED lampen?

door Constance
LED lampen

De laatste jaren zijn, heel langzaam, alle ‘oude’ gloeilampen uit de winkelschappen verdwenen. En zeker in de strijd om energie te besparen leek, in 1e instantie, de Spaarlamp hét toverwoord maar uiteindelijk is de LED lamp als winnaar uit de bus gekomen.

Waarom zou je je lampen vervangen voor LED lampen?

Hieronder staan een aantal redenen waardoor je kan zien of LED lampen ook iets voor jou zijn.

Allereerst zijn LED lampen energiezuinig, want je bespaart als snel 80% tot 90% aan energiekosten, ten opzichte van de gloei- en halogeenlamp. De gloeilamp is een echt energie slurper en de aanschafkosten van een LED lamp heb je er binnen een aantal jaren zo uit. En een LED lamp gaat ook nog eens veel langer mee dan een gloeilamp. En ook als je, overal in je huis, spaarlampen hebt, is het de moeite waard om over te gaan op een LED lamp, want dan bereik je een besparing van 30% tot 50%. Dus zodra je spaarlamp het begeeft is het een mooie gelegenheid om deze te vervangen voor een LED lamp.

Zoals al gemeld gaan LED lampen veel langer mee dan oude modellen. Een gloeilamp gaat ongeveer 1.000 uur mee, een halogeenlamp 3.000 uur, een spaarlamp 5.000 tot 10.000 uur. En de LED lamp blijft gemiddeld 35.000 uur branden. En in tegenstelling tot de gloeilamp (en in mindere mate de halogeen- en spaarlamp) is de LED lamp  aanzienlijk steviger gebouwd en kan vergeleken worden met een ander elektrisch apparaat, zoals een radio, net zo schokbestendig.

Het fabeltje dat LED verlichting ongezellig, koud en kil licht heeft is inmiddels al lang achterhaald. Want ook LED lampen zijn er in verschillende kleuren zoals warm wit en extra warm wit. En je hebt geen last van opstarttijd of opwarmtijd, een LED lamp geeft gelijk vol licht. En daardoor is ie ideaal in de gang, overloop of wc.

Waar gloeilampen en halogeenlampen heel warm worden, blijft de LED lamp koel en hoef je niet bang te zijn dat je je zult branden. Doordat deze lamp zuiniger is, wordt er minder energie omgezet in warmte en geeft ie meer licht. Waar een gloeilamp slechts 10% van de energie in licht omzet, geeft een LED lamp 80% licht. En omdat de lampen veel minder heet worden is er ook minder kans op brandgevaar.

In een spaarlamp zit giftig kwik, waardoor deze bij het chemisch afval moet worden ingeleverd. Maar in de LED lamp zit geen kwik verwerkt en kan ie zelfs gewoon worden weggegooid. (Maar het is altijd beter om afval te scheiden.) Verder geeft een LED lamp geen UV of infrarood af. En heb je met een LED lamp geen last van geflikker en dat is dan weer rustiger voor je ogen en dat is ideaal als je veel achter een beeldscherm aan het werk bent.

Wat voor modellen zijn er?

Het assortiment LED lampen is de laatste jaren behoorlijk uitgebreid. In het begin waren er alleen maar traditionele modellen te koop, maar tegenwoordig kan je ook je G4 halogeenlampjes vervangen met G4 LED lampen, en in verschillende modellen zoals rond (cilinder), plat en als spotje.

De G4 LED lampen werken allemaal op 12 en/of 24 Volt en zijn ze allemaal dimbaar. Heb je nog een halogeen transformator, dan is het zeker een overweging om over te stappen naar LED-trafo. Want een LED-trafo is veel energiezuiniger en zo bespaar je nog meer.

Related Articles