You are here: Home » Baby & Kids » Speelafspraakjes; zo houd je het gezellig!

Speelafspraakjes; zo houd je het gezellig!

door Marieke
Speelafspraakjes

School is nog niet goed en wel begonnen of de eerste speelafspraakjes worden alweer gemaakt. Je kind zou het liefst wel elke dag met iemand af willen spreken, maar vooral op jonge leeftijd is dat niet zo verstandig. Alleen een schoolweek is immers al vermoeiend genoeg voor je kleine. Daarnaast is je kleuter nog volop aan het ontdekken wie nu zijn vriendje of vriendinnetje is. Een kleuter kan met veel kinderen vinden en zo komt de een na het ander vriendje of vriendinnetje over de vloer.

Met het ene vriendje of vriendinnetje speelt je kind urenlang zonder dat je er mee hoeft te bemoeien. Maar andere speelafspraakjes zijn geen onverdeeld succes en je hoort jezelf de hele tijd roepen; ‘nu ga je lief spelen, anders bel ik je papa of mama dat ze je komen halen!’ Wees gerust, je bent hierin niet de enige. Wellicht heb je wat aan deze tips om speelafspraakjes wel leuk en gezellig te maken.

Tip 1: Maak een speelafspraak met één kind

Je kindje heeft al een speelafspraakje met een vriendje of vriendinnetje. Een ander kind komt op het schoolplein ook naar je toe met de vraag of hij mee mag spelen. Het is verleidelijk om ja te zeggen, hij vraagt het immers zo lief. Toch, het is niet verstandig! Laat jouw zoon of dochter met één vriendje of vriendinnetje een speelafspraak maken. Daarmee voorkom ruzie en dingen als ‘het vijfde wiel aan de wagen’.

Tip 2: Houd het kort

Een speelafspraak die de hele woensdagmiddag duurt is best lang. Neem je een kind direct mee uit school, dan is een speelafspraak die tot half de middag duurt lang zat. Als ze ouder zijn en het beter kunnen volhouden, dan kun je er wel een uurtje bij doen. Beter kort en gezellig, dan lang en uiteindelijk met 2 kinderen opgescheept zitten die flink moe en prikkelbaar zijn. Spreek ook duidelijk met je kind af hoeveel speelafspraakjes het maximaal per week mag maken.

Tip 3: Het is jouw huis

Hoor je het ze al zeggen: ‘Dat mag ik thuis wel!’ Reageer dan met: ‘Nou, hier in huis doen we dat niet!’ Jouw kind hoort zich aan jouw regels te houden, dan ook het vriendje of vriendinnetje dat bij jou in huis komt. Als jij het belangrijk vindt dat je zoon of dochter zelf zijn jas aan de kapstok hangt, accepteer dan niet dat het vriendje zijn jas op de grond gooit. Ook het vriendje of vriendinnetje mag je corrigeren.

Tip 4: Ze kunnen best zelf spelen

Koekjes bakken, knutselwerkjes maken, naar het bos of het park. Jij bent de hele middag er maar druk met om leuke activiteiten te bedenken. Dat hoeft echt niet! Doe het niet! Laat de kinderen heerlijk zelf spelen, ze moeten leren om zichzelf te vermaken. Natuurlijk kun je best eens met ze knutselen of een spelletje met ze doen. Maar houd in je achterhoofd dat jij geen entertainer bent. Zij hebben een speelafspraakje, toch?!

Tip 5: Schop ze naar buiten

Worden ze vervelend binnen? Zijn ze druk? Laat de kinderen dan lekker buiten spelen. Zo heb jij geen last van drukke kinderen in huis, en buitenlucht is sowieso goed voor de kinderen.

Tip 6: Op de speelkamer of eigen slaapkamer laten spelen

Het is ook goed voor de kinderen om zonder jou te spelen. Laat ze gerust op een eigen slaapkamer of de zolder of de speelkamer spelen! Heb jij in de woonkamer heerlijk die plek voor jezelf.

Tip 7: Zet ze voor de tv

Nee, een vriendje of vriendinnetje komt niet om tv te kijken. Toch kan het wel even het ultieme redmiddel zijn om het laatste half uurtje door te komen zonder al te veel ruzie en onenigheid. Waarom zou je die tv dan niet inzetten!

Nog de allerlaatste tip; zeg voordat je je kind ’s morgens naar school gaat of het een speelafpraakje mag maken of niet. Dan weet je kind waar het aan toe is, en daarmee voorkom je een hoop ellende op het schoolplein als jij je kind op gaat halen.

Hoe verlopen bij jou de speelafspraakjes?

Leestip: De voor- en nadelen van een continurooster

Related Articles