You are here: Home » Lifestyle » 8 praktische zaken om te regelen voor je nieuwe woning

8 praktische zaken om te regelen voor je nieuwe woning

door Judith

Als je gaat verhuizen, moet je aan veel dingen denken. Je nieuwe woning is waarschijnlijk nog niet 100% naar jouw zin. Zelfs als alles in prima staat is en je er zo in kunt trekken, moeten er wat dingen worden geregeld. Deze 8 praktische zaken worden verrassend vaak vergeten bij het verhuizen naar een nieuwe woning.

1. Cv ketel nalopen

Bij het bekijken van de woning, kom je langs de cv ketel. De meeste mensen kijken even uit welk jaar hij komt en klaar is Kees. Toch is daarmee de kous nog niet af! De cv ketel moet worden nagekeken door een goede monteur, tenzij de vorige eigenaar een overzicht heeft met de onderhoudsbeurten van de ketel. Verder kun je de cv ketel vergelijken om te zien of hij wel voordelig en energiezuinig is.

2. Is jouw nieuwe woning inbraakproof?

Hoe mooier en nieuwer het huis, hoe groter de kans op inbrekers. Veel mensen regelen pas na lange tijd  hun inbraakbeveiliging. Terwijl je dat natuurlijk beter meteen kunt doen! Voorkomen is beter dan genezen. Dus is een van de eerste zaken die jij regelt een goede beveiliging voor ramen en deuren.

3. Brandveiligheid in huis

Brandveiligheid is iets waar meestal niet echt op wordt gelet. Toch is het wel van groot belang dat je dat doet. Controleer bijvoorbeeld op brandbare bouwmaterialen. Zo is softboard geen verstandige keuze voor het plafond: gipsplaten zijn veel verstandiger. Naast de brandbaarheid van materialen check je ook of er in elke ruimte een goede rookmelder hangt.

4. Schilder de plafonds voor je erin trekt

Voor het schilderen van de muren kun je meubels simpelweg opzij zetten. Maar bij het schilderen van het plafond is dat niet zo eenvoudig. Bovendien wordt daarbij vaak verf gespetterd. Je kunt dus veel beter je plafonds schilderen voordat je erin trekt. Zo voorkom je dat je later veel meer werk hebt om je plafonds netjes te maken.

5. Meld gebreken zo snel mogelijk

Als je akkoord gaat met de koop van je woning, ga je ook akkoord met de duidelijk zichtbare gebreken. Maar soms heeft een woning verborgen gebreken. Als de verkoper dit niet kon weten, is hij er ook niet schuldig aan. Maar als de verkoper wist van het gebrek en het je niet heeft verteld, kun je hem aansprakelijk stellen. Check je woning dus nogmaals goed van top tot teen en meld gebreken meteen als je ze tegenkomt.

6. Bekijk de ventilatie

Zowel in oude als in nieuwe woningen is de ventilatie meestal onvoldoende. Dat zorgt voor een slechte luchtkwaliteit en veel vocht in huis. Je kunt dit voorkomen door te zorgen voor goede ventilatie. Bijvoorbeeld door ventilatieroosters boven de ramen te plaatsen of te kiezen voor mechanische ventilatie.

7. Spullen overnemen

Neem je spullen over van de vorige bewoners? Controleer ze dan altijd goed. De vorige bewoner kan best beweren dat de vloer nog maar een jaar oud is, maar jij moet het ermee doen. Dus controleer je vooral op kwetsbare plekken, zoals de hoekjes, waar de vloer het eerst gebreken zal vertonen. Neem je apparaten over, controleer dan altijd of ze goed werken en of ze schoon zijn. Heeft het huis vloerverwarming, laat de installatie dan controleren door een professional.

8. Loop alle ramen en deuren na

Ramen en deuren kunnen gaan klemmen. Verder kan het mechanisme om ze open en dicht te doen moeilijker gaan lopen. Bij draaikiep ramen kan het systeem helemaal vastlopen of werken bepaalde standen niet goed. Controleer dit in je nieuwe woning en laat niet-werkende systemen herstellen. Controleer dit ook voor de (elektrische) zonweringen. Zo heb je als je in je nieuwe huis trekt gewoon de beschikking over alle ramen en deuren.

Als je een nieuwe woning hebt, moet er heel wat geregeld worden. Dit zijn 8 zaken die je niet moet vergeten. Ze kunnen je in de toekomst veel geld en vooral veel moeite kosten. Terwijl je deze dingen nu gemakkelijk en voordelig kunt regelen.

Related Articles