You are here: Home » Baby & Kids » 10 Oud-Hollandse spelletjes die altijd leuk blijven

10 Oud-Hollandse spelletjes die altijd leuk blijven

door Marieke
Oud-Hollandse spelletjes stoelendans

Het kinderfeestje van je zoon of dochter komt eraan. Je wilt met wat superleuks voor de dag komen, maar je hebt nog geen idee wat. Veel ouders kiezen er tegenwoordig voor om het kinderfeestje buiten de deur te vieren en er soms best veel geld aan uit te geven. Maar om een onvergetelijk kinderfeestje neer te zetten hoef je niet de deur uit en hoef je ook niet al te veel geld uit te geven. Denk eens aan een feestje met Oud-Hollandse spelletjes. Saai? Uit de tijd? Nee, deze 10 spelletjes waren toen leuk, maar nu nog steeds! En wacht de reacties van de kinderen maar af: “Het leukste feestje ever!”

Koekhappen

Koekhappen is toch vaak wel een van de favorieten, mede doordat er gelijk wat te snoepen valt. Rijg een touw door een snee ontbijtkoek en hang dit touw op, zodat de koek ongeveer op neus/ooghoogte van het kind hangt te bungelen. Nu mag het kind proberen om de koek van het touw te happen.

Wil je het nog spannender maken? Hang dan voor elk kind een snee ontbijtkoek aan een lijn en laat ze allemaal tegelijk beginnen met koekhappen. Wie heeft als eerste zijn koek op zonder daarbij zijn handen te gebruiken?

Snoephappen

Snoephappen is vaak ook een waanzinnig spel voor kinderen. Leg een snoepje op de bodem van een grote teil met water en laat een kind met zijn mond – dus zonder zijn handen daarbij de gebruiken – het snoepje uit de teil happen. Als je er een wedstrijdje van maakt kun je bij elk kind de tijd opnemen. Wie was de snelste met het snoepje uit de teil happen?

Spijkerpoepen

Spijkerpoepen is een van de meeste hilarische spellen die er maar zijn. Bind een spijker aan een lang touw. Dit touw hang je om de middel van een kind met de spijker aan de achterkant. Zet een (bier)flesje achter het kind neer. Nu moet het kind proberen om de spijker in het flesje te krijgen. Daarvoor moet het op de hurken en dat de spijker aan de achterkant hangt maakt het toch een tikkie lastiger.

Blikgooien

Dat wordt de komende dagen veel eten uit blik eten. Voor dit spel heb je 10 lege blikken nodig. Nummer de blikken van 1 tot 10 en zet deze in een torentje op een tafel. Laat de kinderen 3 keer met een zachte bal of een pittenzak gooien. De punten van de omgegooide blikken worden bij elkaar opgeteld. Wie heeft de meeste punten?

Blikgooien

Zaklopen

Klaar voor de start … Af! En alle kinderen springen van de startlijn naar de finish met hun voeten in een (jute)zak. Wie als eerste over de finishlijn is heeft het spel gewonnen. Simpel spel, maar de kinderen kunnen hiermee wel weer even hun energie kwijt en het is vaak superhilarisch.

Oud-Hollandse spelletjes zaklopen

Stoelendans

Ze de stoelen in de kring, één stoel minder dan het aantal kinderen. Zijn er 8 kinderen, dan zet je 7 stoelen in de kring. Laat de kinderen achter elkaar rond de kring met stoelen lopen terwijl de muziek draait. Stopt de muziek? Dan gaan ze zo snel mogelijk op een stoel zitten. Het kind die geen vrije stoel meer kan vinden is af en mag aan de kant gaan zitten. Er wordt één stoel weggehaald en er kan weer een nieuwe ronde beginnen. Zo ga je door tot er een winnaar is.

Heb je niet genoeg stoelen in huis? Gebruik dan bijvoorbeeld hoepels, ballonnen of andere materialen waar een kind op of in kan gaan zitten of moet vastpakken.

Oud-Hollandse spelletjes stoelendans

Ezeltje prik

Wat je nodig hebt is een plaat van een ezel die je op een prikbord vastprikt. De staart knip je ervan af en daar prik je een punaise erdoorheen. Een geblinddoekt kind probeert nu de staart van de ezel op de juiste plek te prikken. Wie zit het dichtstbij de juiste plek?

Sjoelen

Sjoelen blijft natuurlijk altijd een feest om te doen. Sjoelen is echt één van de leukste Oud-Hollandse Spelletjes voor volwassenen kinderen en voor nu ook nog superleuk om te doen. Het nadeel is echter wel dat er maar één kind tegelijk aan de beurt is. Dus zorg voor korte beurten, of dat de andere kinderen ondertussen iets anders kunnen doen!

Sjoelen

Eierlopen

Het enige dat je nodig hebt is voor elk kind een lepel en een hardgekookt ei. De kinderen leggen hun ei op de lepel en proberen van de start- naar de finishlijn te lopen zonder dat het ei van de lepel afvalt. Wie doet dat het snelst?

Touwtje springen

Een van de Oud-Hollandse spelletjes is toch wel touwtje springen. Laat de kinderen om de beurt touwtje springen. Wie houdt dat het langste vol?

Related Articles