You are here: Home » Wonen » Vloerwarming kopen? Dit is belangrijk!

Vloerwarming kopen? Dit is belangrijk!

door Constance

De meeste radiatoren zijn geen schoonheden, en voor een mooie design radiator moet je vaak behoorlijk in de buidel tasten. Een andere oplossing is dan vloerverwarming. Maar waar moet je opletten bij de aanschaf van vloerverwarming? Kan je dit zelf doen, en kan dit overal in huis?

 

Bovenstaande vragen zijn de meest voorkomende vragen als het woord ‘vloerverwarming’ valt. Maar wist je dat er zelf handige én gemakkelijke doe-het-zelf vloerverwarming pakketten bestaan? En dat je zo’n complete vloerverwarming set eenvoudig online kan kopen?

Je begint natuurlijk eerst met de vraag; is vloerverwarming in mijn woning of ruimte wel mogelijk? Wat voor type huis heb ik en hoe wordt mijn woning momenteel verwarmt. Wat is de constructie van de vloeren en wat is reden waarom ik vloerverwarming wil. Op deze manier kan je uitrekenen wat de kosten per m2 zullen bedragen, als je tot aanschaf van vloerverwarming overgaat.

Gelukkig is vloerverwarming bijna in elke woning én ruimte mogelijk, en zorgt, op de lange termijn voor lagere energiekosten. Je krijgt niet alleen comfort in je huis maar je gaat ook substantieel minder betalen.

Waarom stook je met vloerverwarming goedkoper?

De temperatuur van het water in vloerverwarming ligt lager dan die in radiatoren. Je cv-ketel kan hierdoor beter en efficiënter functioneren. Doordat de watertemperatuur lager blijft, tijdens het stoken, kan je cv-ketel altijd met een hoog rendement stoken, dit in tegenstelling met radiatoren. Je krijgt niet met extreme pieken en dalen te maken en dit scheelt heel veel in je stookkosten.

Welke vloerverwarming pakket heb ik nodig?

Bij een zwevende dekvloer krijg je het beste resultaat. De belastbaarheid is erg hoog, de warmteafgifte gelijkmatige en optimaal en zijn de te combineren isolerende maatregelen uitstekend.

Heb je niet voldoende ruimte, dan is een droog vloerverwarmingssysteem het overwegen waard. Hiermee krijg je dezelfde comfort verhogende en energie zuinige voordelen, maar de aanschaf zal hoger zijn. De opbouw hoogte is minimaal en hierdoor kan je gemakkelijk zelf alles aanleggen en is er geen cement leverancier nodig om een cement dekvloer aan te leveren en te brengen.

Hoe bereken ik het aantal m2 vloerverwarming?

Het aantal m2 hangt van een aantal factoren af; is het een hoofd- of bijverwarming. Gaat het om de badkamer of de woonkamer? Is de ondervloer van hout of beton en is deze geïsoleerd of niet. Bij de doe-het-zelf vloerverwarmingspakketten van CVKoopjes kan je kiezen voor het montage systeem, de isolatie en het type verdeler. En op basis van het aantal m2 kan je de hele set kiezen.

Verschillende systemen vloerverwarming.

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming. Zo kan je kiezen voor het  draagmatten systeem  en hierbij wordt de vloerverwarmingsbuis dmv. tiewraps aan draadstaalmatten gemonteerd.

Het noppenplaat systeem (11mm of 35mm isolatie) geeft een extra hoge isolatie onder de vloerverwarmingslang en dat zorgt ervoor dat het aanbrengen van de slangen heel gemakkelijk gaat. De vloerverwarming buis wordt vast gedrukt in de opstaande noppen aan de bovenzijde van deze noppenplaten. En als je dit systeem kiest is het berekenen van het aantal m2  per buis niet meer nodig, de juiste lengtes buis per groep worden automatisch berekend en geleverd.

Wat zijn de voordelen van het droogbouw systeem?

Je hebt vloerverwarming voor droogbouw en deze heeft een geringe opbouw zonder dat je een cement deklaag hoeft aan te brengen, dit wordt ook wel een zwevende afwerking genoemd. Het resultaat is een  zeer dunne vloerverwarming maar wel met een hoge capaciteit, als gevolg van de slimme manier van energie afgifte. Dit wordt gemaximaliseerd door de slang te geleiden middels verzinkte warmtegeleidingselementen. Deze warmtegeleidingslamellen stralen de energie nog beter af naar de te verwarmen zone omdat de vloerverwarmingsbuizen geklemd door deze lamellen geleid worden.

Ook in oude huizen is het droogbouw systeem ideaal.  Doordat de geringe hoogte van het vloerverwarmingssyteem aanpassingen aan bijvoorbeeld deuren minimaliseert en de vaak zwakkere houten vloerconstructies een cement gedragen systeem uitsluit is, dit vaak het ideale alternatief. Daarnaast kenmerkt een droogbouw systeem zich door de uitvul mogelijkheden. Hiermee wordt bedoeld dat het zeer eenvoudig is om hoogte verschillen uit te vullen met vezelplaat (zoals Fermacell). Ook een droogbouw systeem perfect gecombineerd worden met laminaat, tegels, parket en vloerbedekking.

Berekenen vloerverwarming als bijverwarming

Het berekenen en selecteren van vloerverwarming als bijverwarming gaat op dezelfde wijze als hoofdverwarming, maar zorg er wel voor dat je de mogelijkheden van de hoofdverwarming niet vergeet. Zeker mbt. de efficiëntie van het verwarmingssysteem en denk ook aan de toekomst, zoals een koeling en/of de aanschaf van een waterpomp. 

Welke verdeler moet ik nemen?

Bij CVKoopjes hebben zelfs de standaard verdelers eigenschappen die je normaal gesproken alleen vindt bij zogenaamde high-end verdelers. Het standaard model heeft een gescheiden aanvoer- en retourwater collector waardoor er geen warmteverlies kan plaats vinden door geleiding en straling. En is standaard voorzien van een vol-automatische en elektronische modulerende A-Label pomp. Zowel de aanvoer collector als de retour collector zijn uitgevoerd in dubbel afsluitbare groepen. Hierbij kan niet alleen de retour aansluiting per groep worden afgesloten, maar ook de aanvoer aansluiting van de groep. De aanvoer aansluitingen zijn tevens voorzien M30 aansluiting voor elektronische regeling (zone regeling) en industrie standaard koppelvlak (¾ euroconus).

De debietverdelers blinken uit in toepasbaarheid en zijn met als zonder pomp beschikbaar. De pomploze verzie is bedoeld voor installaties waarbij geen radiatoren meer aanwezig zijn in de woning. Hierdoor is de inzet van een pomp op de verdeler volstrekt overbodig. In dat geval is het zeer effectief om gebruik te maken van de toch al aanwezig pomp in het cv-toestel. Dit resulteert in een systeem waarbij de ketel maximaal kan moduleren (extreem hoog rendement kan functioneren), kans op storingen tot het absolute minimum beperkt wordt en de inzet van een warmtepomp in de toekomst geen enkel probleem is. Daarnaast kan verschil in slang lengte per individuele groep gemakkelijk worden afgelezen op de op elke groep aangebrachte gemakkelijk afleesbare meter en ook gecompenseerd worden.

Bij CVkoopjes kan je terecht voor goedkope vloerverwarmingssystemen maar men werkt uitsluitend op basis van high-end componenten. En dit kan je terugzien in de composiet groepenverdelers want deze zijn ook geschikt om te koelen en dat is niet geheel onbelangrijk gezien de verandering door de huidige energie transitie. Want de toekomst kan er over 5 jaar heel anders uitzien, op het gebied van ketels, radiatoren en verwarming. Misschien ben je dan wel toe aan de aanschaf van een hybride verwarming, dit is een warmtepomp die naast je cv-ketel hangt. En dan is de investering van een vloerverwarming die ook kan koelen niet meer de ver van je bed show.

Related Articles