You are here: Home » Business » Belasting betalen als ondernemer: 3 gouden tips

Belasting betalen als ondernemer: 3 gouden tips

door danny
Belasting betalen als ondernemer 3 gouden tips

We zijn allemaal belastingplichtig en moeten dus aangifte doen van onze inkomsten voor de belasting. Voor ondernemers is dat geen kleine zaak. Niet alleen omdat een ondernemer ook ieder kwartaal een aangifte omzetbelasting moet doen, maar ook omdat de aangifte inkomstenbelasting een stuk ingewikkelder is voor ondernemers. Omdat je niet ontkomt aan je plicht om belasting af te dragen, geven we drie gouden tips voor ondernemers omtrent de belasting. Op zoek naar meer praktische tips? Download het whitepaper van Floryn over belasting voor ondernemers.

Goed gebruikmaken van regelingen

Je wilt uiteraard zo min mogelijk belasting hoeven te betalen. Daarom moet je zo goed mogelijk gebruikmaken van aftrekposten en regelingen voor ondernemers. Zo mogen ondernemers die het urencriterium halen een beroep doen op de Zelfstandigenaftrek en startende ondernemers ook nog op de Startersaftrek. Reserveer je geld voor je oude dag? Dan kun je mogelijk ook nog gebruikmaken van de Fiscale Oudedag Reserve. Heb je een lening lopen, zoals een zakelijke lening van Floryn? Dan kun je de kosten voor het afsluiten hiervan én de rente die je betaald aftrekken van je winst.

Slim investeren

Heb je geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? Dan kun je mogen gebruikmaken van de Kleinschaligheid Investeringsaftrek. Hier zit een ondergrens aan. Controleer voor het eind van het jaar of je al over die ondergrens bent met je investeringen. Zo niet, dan kan het lenen om voor het eind van het jaar nog een extra investering te maken. Met meer kosten valt de winst lager uit en hoef je dus ook minder belasting te betalen.

Bij iedere betaalde factuur percentage apart zetten

Bij iedere betaalde factuur percentage apart zetten

Sommige ondernemers scheiden de inkomsten uit betaalde facturen niet in een deel btw, een deel inkomstenbelasting en een deel winst. Het gevolg daarvan is dat je na het doen van je belastingaangifte opeens een bedrag moet betalen dat je niet meer paraat hebt omdat je het als winst beschouwd hebt. Wees verstandig en zuinig, en zet één derde van het bedrag exclusief btw apart voor de inkomstenbelasting. Dan heb je in veel gevallen juist een extraatje na het doen van aangifte inkomstenbelasting.

Kom je er niet uit met je aangifte en het toepassen van de aftrekposten? Dan kun je je aangifte beter overlaten aan een boekhouder of een accountant. Die zal je er zeer waarschijnlijk ook op wijzen dat je gedurende het jaar al geld apart moet zetten voor het afdragen van belasting, omdat je geen geld moet uitgeven dat eigenlijk (nog) niet van jou is.

 

Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.

Related Articles