You are here: Home » Geld » Hoe kan je geld besparen met je printer

Hoe kan je geld besparen met je printer

door Constance

Bijna iedereen heeft hem tegenwoordig in huis staan, een printer. Je koopt tegenwoordig al voor weinig een printer, dus dat zijn de kosten niet, maar dat geldt wel voor je printcartridges.

Maar wist je dat je heel veel geld kunt besparen met de manier waarop je je printer gebruikt?

De gemakkelijkste tips

De eenvoudigste manier om op je inkt te besparen is om je instellingen te veranderen. Als je je printer instelt op de stand ‘concept’, bij sommige printers heet deze stand klad, draft of economy, verbruik je veel minder inkt en doe je dus langer met je cartridge. Bij een officieel document is dit af te raden, maar bij een ander document werkt dit prima. Let alleen wel even op dat je je instellingen aanpast als het wel om een officiële brief gaat.

Ditzelfde geldt voor het maken van zwart-wit prints. Je moet afvragen of het echt wel nodig is om je print in kleur te laten afdrukken. Zwart-wit kan je standaard instellen op je printer.

Een andere mogelijkheid is om je lettertype te veranderen. Om voor Ecofont of Times New Roman te kiezen gebruikt je printer 20% minder inkt en blijft je tekst toch goed leesbaar. Dat komt door de witte stippen die in deze lettertypes zitten. Maar ook lettertypes zoals Verdana, Arial en Calibri gebruiken een stuk minder inkt dan Times, Courier en Bookman.

Je kan ook meerdere pagina’s op een A4 printen, je kunt bij je instellingen aangeven dat je 2, 4 of zelfs 8 pagina’s op 1 pagina geprint wilt hebben. Ideaal als je alleen een kladversie nodig hebt of een powerpoint presentatie wilt gaan printen. Niet elke printer heeft deze optie en als dat bij jou het geval is, kan je gebruik maken van Clever-Print.

Hoeveel print ik eigenlijk?

Waarschijnlijk heb je geen flauw benul hoeveel printjes je eigenlijk kan maken met volle cartridge. Dit kan je controleren met het gratis PaperCut Print Logger programma, want dit programma houdt het aantal prints voor je bij. Het enige wat je moet doen is te noteren wanneer je je nieuwe cartridges hebt geïnstalleerd en je kunt zodra, je cartridge leeg is, exact de prijs berekenen wat je printjes per stuk kosten.

Print geen onnodige zaken

Als je een print wilt maken van een webpagina, krijg je vaak ook een hoop reclame, menubalken en andere overbodige zaken te zien, en dat wordt allemaal mee geprint. Als je gebruik maakt van GreenPrint wordt, in combinatie met Firefox, alleen die tekst geprint die je hebt geselecteerd.

En afdrukken is eigenlijk ‘old school’ want de meeste afdrukken liggen in no-time in de papierbak. Dus vraag jezelf af of je het printje echt wel nodig hebt.

Kies de juiste cartridges én printer

Vaak kan je kiezen uit verschillende maten cartridges. En als dat het geval is, kies dan voor de grootste maat. Deze zijn duurder maar je kan veel meer printen.

En is er voor jouw printer geen grote cartridge te koop, koop dan 3 of 5 stuks, want je bent vaak goedkoper uit als je in 1 keer een grotere hoeveel cartridges aanschaft. Dit geldt zeker voor zwarte inkt, want dit is toch vaak de kleur die als eerste op is. En dat geldt ook voor je printpapier.

Maak je heel veel prints, kies dan een laser printer, want een inktjet printer ‘vreet’ cartridges. En heb je een oud model printer dan kan het absoluut lonen om je oude model te vervangen voor een nieuw model. 

Zet je printer uit

Een printer is een stroom slurper, en dat geldt zeker voor oude modellen, ook als je je printer in de stand-by stand hebt staan. Dus haal je stekker uit het stopcontact als je je printer niet nodig hebt en zet hem pas weer aan, zodra je echt moet gaan printen en print dan zoveel mogelijk achter elkaar.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons weten!

 

Related Articles