You are here: Home » Geld » Welke invloed heeft het stijgen van de hypotheekrente op jouw hypotheekaanvraag?

Welke invloed heeft het stijgen van de hypotheekrente op jouw hypotheekaanvraag?

door danny
Welke invloed heeft het stijgen van de hypotheekrente op jouw hypotheekaanvraag

Wanneer we vandaag de dag de economiepagina van de krant openslaan dan zien we allemaal grote koppen staan met termen als ‘hyperinflatie’, ‘overspannen huizenmarkt’ en ‘stijgende hypotheekrente’. Het maakt ons wellicht allemaal wat onrustig.

Los van elkaar begrijpen wij nog wel wat deze termen betekenen maar wanneer we het samennemen zijn we de draad soms een beetje kwijt. Want wat betekent het voor ons, als gewone burger, wanneer wij een huis gaan kopen? Kortgezegd, heeft het invloed op onze hypotheekaanvraag? Wij leggen het je uit.

Wat betekent de stijging?

Wanneer de hypotheekrente heel laag is, is het voor iedereen heel gunstig om een huis te kopen want dan hoef je weinig rente te betalen over het bedrag aan hypotheek wat je van de bank leent. Stel je koopt een huis waarbij je een bedrag van 200.000 euro aan hypotheek nodig hebt. Dan betaal je bij een hypotheekrente van 2 procent maar 4000 euro aan rente per jaar. Bij een hypotheekrente van 5 proces is dit 10.000 euro per jaar.

Wanneer je dit uitrekent per maand, verschilt dat behoorlijk in je maandlasten. Hier gaat het daarnaast alleen nog maar om rente, je hebt nog geen euro afgelost. Kortom, die stijging van de hypotheekrente heeft grote invloed op je maandlasten.

Wat betekent de stijging

Hoeveel mag ik lenen?

Voordat je een huis gaat kopen is het goed om bij een eerlijke adviseur langs te gaan om te bespreken wat je maximaal met jouw salaris kunt lenen. Het is soms verleidelijk om het proces om te draaien en eerst een huis te bekijken en wellicht een bod te doen. Wij raden aan om dit toch niet te doen, voor je het weet heb je jezelf aan een bod verbonden wat je vervolgens niet kunt nakomen qua financiering.

Wanneer je langs een onafhankelijk adviseur als Frits gaat, kan die precies aan jou een berekening voorleggen wat het jou per maand met de huidige rente gaat kosten. Dat is namelijk waar een bank naar kijkt; Jouw salaris en vervolgens de maandlast van de potentiële hypotheek.

Je zult bij een lage hypotheekrente dus meer (kunnen en mogen) lenen want de maandlast is lager. En wanneer de rente hoger is, dan zal dit bedrag aan lening lager zijn. 

Kortom, de invloed van het stijgen van de hypotheekrente is van invloed op het maximum bedrag wat jij kan lenen aan hypotheek. Het betekent dus ook iets voor het soort huis waar je naar kunt kijken. Vergeet hierbij ook niet dat de hypotheekrente per bank enorm verschilt.

 

Het kan dan ook lonen om bij een onafhankelijk vergelijker en/of adviseur naar de onderlinge verschillen tussen banken te kijken. Vaak valt er altijd nog wel ergens een scherpe deal te sluiten. Laat je dus niet te snel van je droomhuis weerhouden, en doe goed je huiswerk online!

Related Articles