You are here: Home » Life Style » De verlichting trends van dit najaar

De verlichting trends van dit najaar

door Judith

Net als mode is ook verlichting onderhevig aan trends. Wat het ene jaar in is, kan het volgende jaar weer helemaal uit zijn. Is jouw verlichting al zóó 2018? Dan is het tijd voor een update. Dit zijn de verlichting trends van dit najaar. En… stiekem ook alvast voor 2020!

1. Matte kleuren

Hoogglans is dit najaar absoluut not done. We gaan niet meer voor glans, maar juist voor mat. Dat zie je vooral sterk in het moderne en het industriële interieur. Je gaat voor geborsteld aluminium, mat zwart staal of juist mat wit staal. De tonen zijn gedempter, warmer en daardoor gezelliger. Het stralende staal en de hoogglans coatings zijn nu verdwenen en ook chroom verdwijnt langzaam uit het interieur. 

Matte zwarte lampen

2. Groot, groter, grootst

Nog zo’n trend: de lampen worden steeds groter. Ging je eerst nog voor schattige kleine lampjes, nu is groot de trend. Je gaat dus voor een flinke kroonluchter of een enorme lampenkap. Je mag nog wel meerdere lampen met elkaar combineren, maar ook dan wordt voor grotere lampen gekozen. Bovendien kies je dan ook een groot blok of frame waar de lampen aan hangen.

3. Glas is in

Glas is al een poosje weer populairder aan het worden. Een trend die zich dit najaar en de komende winter zeker zal doorzetten! We zien dan ook veel meer glazen lampen, waarin een imitatie-gloeilamp zijn werk doet. De lamp is uiteraard LED, zoals vrijwel alle lampen tegenwoordig. De meeste glazen lampen worden gecombineerd met een heel aantal bij elkaar als één grote lamp. 

Glazen lampen in industriële stijl

4. Beton is uit

De betonlook van vorige jaren is nu echt uit. Je ziet dan ook dat het beton vervangen wordt door mat staal. De betonlook heeft afgedaan, hoewel we dit type lampen nog wel een poosje zullen blijven zien. Naast verlichting zie je ook dat andere betonnen objecten langzaam uit het interieur gaan verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen mat staal en goudtinten terug. De industriële stijl is wel een blijvertje, maar dan met andere industriële lampen.

5. Messing in je interieur

Messing is een imitatie van goud. Het is een licht materiaal met dezelfde diepgouden glans als echt goud. Het verschil is de prijs: een gouden lamp is niet te betalen, maar een goudkleurige lamp past wel in het budget. Goudtinten worden veel gecombineerd met (oud)roze, maar ook steeds meer met aardetinten. Goud was in de mode in de jaren 20-30 van de vorige eeuw en ook in de jaren 70. Hoogste tijd om de trend weer terug te laten komen!

Goud en messing in het interieur

6. Oma’s bollampen

Vroeger had je van die bekende bollampen van melkwit glas. Deze zijn weer terug van weggeweest! Niet meer als de klassieke bol, maar met een wat modernere vormgeving. Vaak zie je de lampen in een wat modernere uitvoering, maar toch weer met die grote witte bollamp.

7. Slimme LED lampen

Nog een laatste trend, die niet echt gaat over het uiterlijk van de lamp: slimme verlichting. Slimme verlichting is op afstand te bedienen en te dimmen. Dat past goed bij de trend voor komend najaar: gemakkelijke verlichting die thuishoort in de domotica. Zo maak je gemakkelijk een warme sfeer als je wilt kletsen of krijg je genoeg licht om je boek bij te lezen. Vaak kun je ook de kleur van de lamp aanpassen aan je stemming. 

   Slimme led lamp

Verlichting trends veranderen over de jaren. Tot enkele jaren geleden waren betonnen lampen bijvoorbeeld hip. En ook telde je niet echt mee als je niet ergens een glanzende chromen lamp had hangen. Nu zijn deze trends aan het verdwijnen. Dat betekent niet dat je meteen al je lampen moet vervangen. Maar ga je nieuwe lampen kopen, dan let je natuurlijk wel op de trends van dit najaar en de trends van 2020!

Related Articles