You are here: Home » Gezond » Het kan echt! Groen rijden op een scooter

Het kan echt! Groen rijden op een scooter

door danny
Elektrische scooters

Dat een e-bike het snelle én groene alternatief voor een gewone fiets of de auto is, is inmiddels algemeen bekend.

Maar geldt dat ook voor de scooter? Is er inmiddels ook een groen alternatief voor dit populaire stadvervoermiddel? Jazeker, en bij LaSourisscooters.nl kan je terecht voor diverse modellen en merken.

Want de scooter is bij uitstek geschikt voor razendsnel vervoer door de stad. Maar ook als je van en naar je werk wilt en de afstand net te ver is om te gaan fietsen.

Waarom zou je een elektrische scooter kopen?

Elektrische scooter

De traditionele twee- en viertakt benzine scooter of brommer is langzamerhand aan het verdwijnen en de reden is heel simpel; vervuiling.

In de meeste grote steden, zoals Amsterdam, mogen geen twee- of viertakt benzine scooters of brommers meer rijden. (Deze regel geldt voor alle twee- en viertakt voertuigen waarvan het kenteken van voor 1 januari 2011 dateert.)

In Utrecht is men nog strenger, want vanaf volgend jaar mogen daar alleen nog maar elektrische scooters en brommer de stad. En moeten alle nieuwe scooters en brommers vanaf 2018 voldoen aan de Euro4-uitstootnorm.

De voordelen van een elektrische scooter

Allereerst ben je milieuvriendelijk bezig als je een elektrische scooter koopt. Want je  stoot nauwelijks CO2 uit en de uitstoot is geurloos. 

En het opladen van een accu kost gemiddeld slechts 20 eurocent. Het opladen duurt gemiddeld 3 uur en dan is je accu 75% opgeladen. Na gemiddeld 8 uur is de accu volledig vol.

Een benzine scooter kan soms moeilijk starten, zeker bij kou en regen. Een elektrisch model heeft hier geen last van, want de motor werkt pas op het moment dat je gas geeft. Dus als je voor stoplicht staat verbruik je geen stroom.

Een elektrische scooter is geluidloos en dat komt door de borstelloze naaf motor. Hierdoor kan je, zelfs in een stiltegebied, rijden zonder dat je geluidsoverlast veroorzaakt. Maar ook in de stad is dit heel prettig, niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving.

Ook ben je minder geld kwijt aan onderhoud dan bij een traditionele scooter. De elektromotor heeft maar een paar draaiende delen en de enige onderdelen die onderhoud nodig hebben zijn de remmen, banden en het accupakket. Wel kunnen je banden eerder sluiten, dit kan je opvangen door op de motor af te remmen. En ook is het belangrijk om je accu regelmatig op te laden.

En wat zijn de nadelen?

Het grootste nadeel kan de actieradius zijn. Waar je met een scooter op benzine gemiddeld 200 kilometer kan toeren, lukt dit met een accu scooter maar voor de helft. Maar als je kleine stukken aflegt, is die 100 kilometer waarschijnlijk voldoende en is het verder een kwestie van slim laden.

Verder zitten er hoge kosten aan het vervangen van je accu.

Elektrische scooter kopen

Wat is het verschil tussen een snorscooter en een bromscooter?

Er zijn 2 verschillende modellen, nl. een snorscooter en een bromscooter. Als je van hard rijden houdt, kies dan voor een bromscooter want hiermee kan je maximaal 45 kilometer per uur rijden. Maar dan moet je wel een helm op en een geel kenteken aanvragen.

Is snelheid niet zo belangrijk dan voldoet een snorscooter. De maximale snelheid is 25 kilometer per uur, en daarom is een helm niet verplicht. Verder heeft een snorscooter een blauw kenteken.  

Kan ik de natuur in met mijn elektrische scooter?

Als je graag leuke trips maakt dan is de elektrische scooter hiervoor ook ideaal. Je ziet steeds meer natuurroutes die speciaal bedoeld zijn voor de elektrische scooter.

En mocht jezelf nog geen elektrische scooter hebben, dan kan je er ook eentje huren en op pad gaan.

Op deze manier snijdt het mes aan 2 kanten; je kan lekker genieten en je kunt gelijk ervaren hoe fijn het is om met een elektrische scooter op pad te zijn.

Related Articles