You are here: Home » Wonen » Energie besparen? Laat je huis isoleren!

Energie besparen? Laat je huis isoleren!

door danny
Energie besparen Laat je huis isoleren

Door je huis goed te isoleren, kun je een hoop energie besparen. Dat is beter voor het milieu én jouw portemonnee. De energiekosten zullen namelijk flink omlaag gaan. Hoewel de meeste mensen denken dat het in hun woning wel goed zit, kan er vaak nog een hoop verbeterd worden. Kijk maar eens met een kritisch oog naar jouw huis aan de hand van de onderstaande punten.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een relatief lage investering die je snel hebt terugverdiend. Het is dan ook een populaire keuze onder de isolatiemogelijkheden. De ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur (de spouw) wordt helemaal gevuld met isolatiemateriaal. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder stookkosten hebt (gemiddeld zo’n €350 minder per jaar), maar het verbetert ook het binnenklimaat. Met goede spouwmuurisolatie gaat er minder warmte verloren en is vocht verleden tijd.

Dakisolatie

Wist je dat een dak zonder isolatie een van de grootste energieverspillers in een woning is? Er kan maar liefst een derde van de gestookte warmte verloren gaan via het dak. En dat is natuurlijk zonde! Check daarom hoe goed jouw dak geïsoleerd is en schakel een professional in als dat nodig is. Met de juiste dakisolatie voorkom je vocht, schimmels en ongedierte, heb je minder geluidsoverlast en zal de waarde van je woning stijgen. 

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Herken je dat gevoel dat de kou vanuit de vloer omhoog lijkt te komen? De kans is groot dat jouw vloer niet goed is geïsoleerd. Dit komt vooral voor bij woningen die voor 1982 zijn gebouwd. Gelukkig is het eenvoudig op te lossen met vloerisolatie. Isolatiespecialisten kunnen namelijk via het kruipluik onder de vloer van je woning komen en hier isolatiemateriaal aanbrengen. Hier wordt meestal een isolatieschuim voor gebruikt. Het is alleen wel vereist dat de kruipruimte minimaal 50 cm hoog is. Is jouw kruipruimte lager? Dan is bodemisolatie een prima alternatief.

Isolatieglas

Voor optimale isolatie kan het verstandig zijn om daarnaast over te stappen op dubbelglas of driedubbelglas. Hiermee verlies je nog minder warmte en heb je veel minder last van tocht en lawaai van buiten.

Wat kun je zelf doen?

Naast al deze grote aanpassingen, zijn er ook kleine punten die je zelf kunt aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld speciaal folie plakken achter de radiatoren om minder warmte te verliezen. Probeer daarnaast zo veel mogelijk tochtplekken en kieren dicht te maken, zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed gesloten zijn als de verwarming aanstaat en isoleer de cv-leidingen in onverwarmde ruimtes. 

Related Articles