You are here: Home » Wonen » Hoe onderhoud je een schoorsteen?

Hoe onderhoud je een schoorsteen?

door danny
Hoe onderhoud je een schoorsteen?

Als je een open haard of een houtkachel in huis hebt is het belangrijk om de schoorsteen goed bij te houden. Door het rookkanaal schoon te maken voorkom je dat er brand ontstaat of dat er schadelijke stoffen vrijkomen in jouw woning. Maar hoe kun je een schoorsteen het beste onderhouden? Wij zetten de belangrijkste stappen hier voor je op een rijtje, van het schoonmaken met een reinigingsblok tot het afsluiten van een schoorsteenvegen verzekering.

Het belang van een schone schoorsteen

Het is aan te raden om de schoorsteen minstens eenmaal per jaar goed te reinigen. Op die manier kan de rook goed weglopen en heb je minder kans op koolstofmonoxidevergiftiging. Daarbij is het een stuk beter voor het milieu wanneer je schoorsteen schoon is, omdat er dan minder fijnstof en schadelijke roetdeeltjes vrijkomen in de buitenlucht. Ook is het slim voor je portemonnee want je bespaart er energie mee wanneer het rookkanaal optimaal functioneert.

Laat je het vegen van de schoorsteen liever over aan een expert? In dat geval kun je een schoorsteenveger langs laten komen die de schoorsteen en het rookkanaal uitgebreid veegt en controleert. Mocht je het zelf willen doen geven we je hieronder de tips hoe je dit aanpakt.

Schoorsteenvegen met een reinigingsblok

Met een speciaal reinigingsblok kun je het rookkanaal van je schoorsteen gemakkelijk vrijmaken. Je plaatst een reinigingsblok in de haard en laat deze helemaal opbranden. Tijdens het branden komen er stoffen vrij uit het blok die ervoor zorgen dat de roet en het vuil in het rookkanaal loskomen. Deze deeltjes verwijder je achteraf uit de haard, met stoffer en blik of met de stofzuiger.

Schoorsteenvegen met borstel

Schoorsteenvegen met borstel

Om de schoorsteen zelf te vegen kun je een speciale veegset aanschaffen. Deze set bestaat uit een lange stok met borstel en een touw met kogel waar ook een borstel aan bevestigd zit. Je kunt zowel beneden bij de haard beginnen, als bovenaan op het dak. Plak de opening van de haard af met krantenpapier om roet in jouw woning te voorkomen. Begin je beneden, schuur dan met de borstel al het roet aan de binnenkant van het rookkanaal los totdat je bovenaan bent aangekomen. Duw dan de stok tussen de overlap door de schoorsteen in en maak daar alles schoon.

 

Begin je op het dak, zorg er dan voor dat je een stevige ladder hebt die goed tegen het huis staat. Laat eerst het touw met kogel stukje voor stukje in de schoorsteen zakken en schuur al het roet onderweg naar beden los. Hierna kun je er nog met de stok en borstel doorheen om alles extra schoon te vegen. Het is een flinke klus, maar na het schoonmaken kun je met een veilig gevoel genieten van je woonplezier.

Related Articles