You are here: Home » Wonen » De rotanstoel is terug van weggeweest

De rotanstoel is terug van weggeweest

door Constance

De opkomst van de rotan stoel is begonnen in de jaren ’60 van de vorige eeuw. In die tijd had elk modern huis zo’n hippe rotan stoel of handig rotan bijzettafeltje in de woonkamer staan. En ook buiten, op de terrassen en balkon, was rotan niet meer weg te denken.

Maar in de jaren ’90 was het over met de rotan meubels, ze werden gezien als oubollig en ouderwets. Maar zoals het vaak gaat met meubels (en kleding), als je maar lang genoeg wacht dan komen retro spullen weer terug. En dat is met rotan net zo, want nu zijn de unieke rotan stoelen niet meer aan te slepen. En natuurlijk hebben ze allemaal een eigentijds jasje gekregen.

Is rotan hetzelfde als riet?

Er is een verschil tussen rotan en riet. Rotan stoelen worden gemaakt van Kobo grey riet, en dit is een grovere rietsoort en is grijsbruin van kleur. Kies je voor een rieten stoel dan wordt er vaak gewerkt met Srimit grey riet. Dit is een fijnere rietsoort en is oorspronkelijk bruin van kleur. Maar beiden rietsoorten zijn stevig en robuust en ze zijn alle kleuren te verven. Trend kleuren zijn zwart, wit, blauw en groen.

Kan een rotan stoel ook buiten gebruikt worden?

Elke riet/rotan stoel kan je binnen én buiten neerzetten. Je kan dus elke stoel gemakkelijk van binnen naar buiten verplaatsen. De vlinderfauteuil of hangstoel geeft je tuin of balkon op deze manier de ultieme Ibiza look en in de herfst kan ie weer lekker naar binnen, en creëer je in je woonkamer je eigen ‘zen’ hoek. Compleet met warme plaid en bijzettafel.

Natuurlijk zijn er ook speciale rotan tuinsets en loungestoelen, die je in de winter gewoon buiten kan laten staan.

Ik zoek een eetkamerstoel van rotan

Als je een modern strak ingericht huis hebt, zal een rotan eetkamerstoel, of -fauteuil, misschien niet je eerste keuze zijn. Maar er zijn genoeg modellen, van riet en rotan, die perfect passen in een modern interieur. De kuipstoelen, met zwarte metalen poten, passen heel goed bij een tafel van beton(look). Zeker als je kiest voor een grijze of witte kleur.

Welke rotan accessoires zijn echt must-haves deze winter?

Je geeft je woon- of slaapkamer net even iets meer sfeer door een stoel van rotan of riet neer te zetten. Maar als je geen plaats hebt, kan je deze sfeer ook creëren met rotan accessoires. Denk dan aan een handig bijzettafeltje dat ook als krukje gebruikt kan worden. Of een halbankje, ideaal als je je schoenen of laarzen in huis uit en aan wilt doen, en dat bankje geeft bij een feestje gelijk extra zitplaatsen.

En wat dacht je van een rotan hang- of vloerlamp? Door de open structuur van het riet geven de lampen een mooi diffuus licht.

Maar voor mij blijft de ultieme rotan stoel toch echt de hangstoel, deze geeft mij het echte Ibiza gevoel.

 

 

Related Articles