You are here: Home » Baby & Kids » Hoe overtuig je je kind om een mondkapje te dragen?

Hoe overtuig je je kind om een mondkapje te dragen?

door danny
Hoe overtuig je je kind om een mondkapje te dragen

De meeste coronabesmettingen vinden binnen plaats. Nu gaan we thuis geen mondkapjes dragen, maar in publieke binnenruimtes kan dat wel heel wenselijk of zelfs verplicht zijn. Het openbaar vervoer is in feite ook zo’n publieke binnenruimte, en daarom word je daar ook geacht een mondkapje op te hebben. Om jezelf, maar vooral ook andere in bescherming te nemen tegen het rondwarende coronavirus. De noodzaak daarvoor is voor volwassenen goed te doorgronden, maar hoe zorg je ervoor dat ook je kind netjes zijn of haar mondkapje draagt en ophoudt?

Maak de gevolgen van besmetting tastbaarder

Kinderen voelen zich doorgaans vrijer dan volwassenen. Het grote, onzichtbare virus is voor hen wellicht geen logische reden om zichzelf te beperken of te begrijpen waarom ze consequent moeten zijn in het dragen van een mondkapje. Hoe vervelend het ook is, kun je het gevaar van het coronavirus tastbaar maken door uit te leggen wat het met oudere mensen – opa’s en oma’s dus – doet als die ermee besmet raken. Zo leert je kind in ieder geval te begrijpen dat er hele nare gevolgen aan het verspreiden van COVID-19 kunnen zitten die ook hij of zij moet proberen te voorkomen.

Laat je kind zelf een mondkapje uitzoeken

Het helpt als je kind zelf een positief gevoel heeft bij het mondkapje dat hij of zij moet dragen. Laat je kind daarom zelf kiezen welke stoffen mondkapjes te kopen voor hem of haar. Er is immers een ruim aanbod aan prints beschikbaar, en daar zitten vast dingen bij die de weerzin van je kind tegen het dragen van zo’n mondkapje kunnen doen verminderen. Gewoon omdat ze mooi zijn, grappig zijn of iets uitdragen waar je kind graag voor wil uitkomen.

Kinderen mondkapje dragen

Eigen ontwerp maken

Lukt het niet om een stoffen mondkapje te vinden dat je kind aanstaat? Dan kun je in plaats van kiezen uit voorbedrukte mondkapjes met print ook mondkapjes met je eigen ontwerp laten maken. Laat je kind iets kiezen wat hij of zij leuk of stoer vindt en laat daar mondkapjes van maken door je ontwerp te uploaden bij een bedrijf waar je mondkapjes kunt laten bedrukken. Zo heeft je kind iets unieks waar hij of zij trots mee rond zal lopen en helemaal achter staat.

Iedereen doet het, dus jij ook

Als iedereen van de brug springt, doe jij het dan ook? Dat antwoorden we als vaak als onze kinderen zich verdedigen met ‘ja, maar hij/zij deed het ook’. Wat een ander doet is vaak geen argument om iets te doen, maar in dit geval gaat die vlieger juist wél op. Iedereen moet een mondkapje dragen, dus jíj ook. Maak je kind dus duidelijk dat dit de regels zijn die voor iedereen gelden, en dus ook voor hem of haar. Dragen andere geen mondkapje waar dat wel moet en springt je kind daarop in, wijs hem of haar dan nogmaals op de gevolgen voor opa’s en oma’s van het besmet raken met COVID-19.

Soms kost het bij een kind wat meer moeite om iets voor elkaar te krijgen, maar het is de moeite die je erin steekt waard. We moeten immers samen de krachten bundelen om het coronavirus in bedwang te krijgen en ervoor te zorgen dat die tweede golf niet de spuigaten uit gaat lopen. En wij volwassenen zijn ook wel eens eigenwijs, toch?

Related Articles