You are here: Home » Baby & Kids » Haren wassen bij kinderen? Zo is het geen probleem!

Haren wassen bij kinderen? Zo is het geen probleem!

door Marieke

Haren wassen bij kleine kinderen; dat wil nog wel eens uitlopen op een klein dramaatje. Maar soms is het toch echt nodig dat de haren eens goed gewassen worden. En als je kind niet wil meewerken wordt het lastiger om de haren te wassen waardoor je kindje het nog vervelender gaat vinden. En zo kom je in die vicieuze cirkel terecht waar je niet uit lijkt te komen. In dit artikel geven wij je 6 tips waardoor de cirkel wellicht doorbroken kan worden. In ieder geval zijn deze tips zeker de moeite waard om uit te proberen en wellicht zit er voor jou en je kind de gouden tip tussen.

Tip 1: watervrij

Als je kindje überhaupt bang is voor water dan zal haren wassen zeker niet lukken. Als je kindje watervrij is, dan zal het ook meer durven en sneller met het gezicht in het water durven komen. Watervrij maken doe je het liefst al zo snel mogelijk. Ga samen met je kindje in de douche of in bad. Of kies er voor om in het zwembad naar babyzwemmen te gaan. Breng je kindje in contact met water en leer het ervaren dat water een plek is waar het kan ontspannen.

Tip 2: het hoeft niet zo vaak

Het haar van een peuter wordt in de regel niet zo vies. Daarom hoeft het haar van een baby of peuter echt niet dagelijks gewassen te worden. Vaak is 1x per week genoeg. Dan zit er ook genoeg tijd tussen dat je kind de vorige keer al echt weer vergeten is. Op deze manier kan een kindje ook dagelijks genieten van een gezellige en leuke wasbeurt en is het maar 1x in de week een klein dramaatje.

Natuurlijk; soms moet het haar echt wel vaker gewassen worden. Zand in de haren, een chloorlucht van het zwembad, of wat dan ook, zijn echt wel redenen om het te wassen.

Tip 3: iets voor de ogen

Veel ouders zullen dit herkennen, je laat je kindje een washandje voor de ogen doen. Maar de shampoo is nog lang niet uit het haar gespoeld en het washandje is al helemaal doorweekt. Het helpt dus maar voor even. Voor veel kinderen kan dit toch een middel zijn om het haren wassen iets prettiger te maken.

Je kun ook aan andere dingen denken. Laat je kind een duikbril opdoen terwijl jij de haren wast. Ook zijn er een soort petjes verkrijgbaar met een klep. Zonnepetjes als het ware, maar dan speciaal voor in de douche en die ervoor zorgen dat het water tegengehouden wordt uit het gezicht en de ogen.

Tip 4: laat je kindje het zelf doen

Zelluf doen is vaak het toverwoord. Laat je peuter zelf de haren nat maken. Mama of papa kan dan de shampoo in de haren doen terwijl het kindje het daarna zelf weer uitspoelt. Op deze manier heeft het kind ook controle over zijn eigen lichaam en weet hij hoever hij wel of niet kan gaan.

Tip 5: gebruik kindershampoo

Kindershampoo is een milde shampoo die niet prikt in de ogen. Gebruik deze speciale shampoos voor kinderen. Laat de kinderen natuurlijk wel de ogen dichthouden of gebruik er ook een washandje bij.

Tip 6: afleiding

Zing tijdens het haren wassen een kort liedje en als het liedje is afgelopen dan is het haren wassen klaar. Zo is het voor kinderen duidelijk wanneer het klaar is. Bovendien is het ook een afleiding. Natuurlijk zijn er nog allerlei andere manieren te bedenken om een kind af te leiden. Zorg voor leuk speelgoed in bad, of laat een favoriet liedje afspelen via je telefoon.

Welke tips heb jij om het haren wassen goed te laten verlopen?

 

Related Articles