You are here: Home » Baby & Kids » 8x waarom muziek maken goed is voor je kind

8x waarom muziek maken goed is voor je kind

door Marieke
8x waarom muziek maken goed is voor je kind

Wat vinden kinderen het toch geweldig om muziek te maken! Niet alleen op een muziekinstrument, overal weten kleine kinderen op te slaan en op te tikken en daarmee geluid te produceren. Of wat dacht je van zingen? Hoeveel kleine kinderen genieten er niet van als mama gaat zingen en komen zo tot rust. Al op jonge leeftijd kunnen kinderen beginnen met het leren van een muziekinstrument. En wetenschappers zijn het erover eens. Muziek maken is goed voor de ontwikkeling van kinderen. In dit artikel noemen we een aantal voordelen.

1. Rustgevend

Als van jongs af aan is het belangrijk dat je met je kindje muziek maakt. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kunt allerlei kinderliedjes voor je baby zingen of een muziekdoosje aanzetten. Ook zijn er veel leuke cd’s voor onze allerkleinsten. Luisteren naar muziek is voor veel kinderen rustgevend. Het is dan ook niet voor niets dat veel ouders voor het slapengaan een muziekdoosje aanzetten voor hun kindje. Ook in zijn er veel babyfoons verkrijgbaar waarmee je rustgevende melodietjes kunt laten afspelen.

2. Stimuleert spraak- en taalontwikkeling

Een aanzienlijk deel van de kinderen heeft op school moeite met lezen. Kinderen die moeite hebben met lezen, hebben vaak ook moeite met goed luisteren. Het onderscheiden van de verschillende klanken en woorden gaat dan vaak fout. Muziek heeft een positief effect op het goed leren luisteren en later ook op het goed leren lezen en schrijven. Kinderen die veel muziek luisteren kunnen beter het onderscheid tussen klanken en woorden maken.

3. Verbetert motorische vaardigheden

Een dreumes of peuter maakt muziek met alles wat het tegenkomt. Slaan op een stoel, of met een blokje langs de verwarming lopen, rammelen met sambaballen, dat zijn allemaal voorbeelden van muziek maken voor jonge kinderen. Veel jonge kinderen die net leren lopen zullen ook gaan dansen als ze een liedje horen. Ook vinden ze het leuk om te klappen. Al deze dingen zijn goed voor de ontwikkeling van de motoriek van je kind.

Als je kindje wat ouder is en het leert een muziekinstrument spelen, dan is dat ook goed voor de fijne motoriek.

4. Versterkt het zelfvertrouwen

Een muziekinstrument bespelen is goed voor het zelfvertrouwen van kinderen. Je kunt nu eenmaal niet in een keer een instrument goed spelen, daar is oefening voor nodig. Grote en kleine struikelblokken zullen kinderen moeten overwinnen. Eenmaal overwonnen, dan zal een kind zich enorm trots voelen en dat versterkt het zelfvertrouwen. Dit maakt het ook sterker in niet-muzikale situaties als er ook struikelblokken op hun pad komen.

5. Leren samenwerken

Natuurlijk kun je muziek in je eentje spelen, maar het is veel leuk om samen muziek te maken. Elk met een eigen instrument en een eigen partij. Als kinderen in een band of orkest geen rekening houden met de andere muzikanten en niet naar elkaar leren luisteren, dan wordt het alsnog een zootje. Elke muzikant heeft een eigen taak en draagt bij aan het grote geheel. Leren samenwerken en het respecteren van anderen is hierbij van groot belang.

6. Geduld en doorzettingsvermogen

Het duurt natuurlijk even voordat een kind een muziekinstrument enigszins kan bespelen. Dit vraagt veel geduld en doorzettingsvermogen. Oefenen, oefenen en oefenen. Er zullen ook zeker momenten zijn dat je kind het zou willen opgeven, enige aanmoediging van ouders is dan zeker op zijn plaats. Als het eenmaal lukt, dan krijgt je kind daar weer een boost zelfvertrouwen van. Zie punt 4. Als kinderen in de muziek leren door te zetten, zullen ze daar ook zeker profijt van hebben in andere situaties.

Lees ook: Een hobby kiezen voor je kind; 7 tips

7. Verhoogt concentratie

Concentratie; anders gaat het echt niet lukken om een instrument goed te kunnen bespelen. In eerste instantie is concentratie nodig om het eerste liedje te kunnen spelen. Is het kind niet geconcentreerd, dan wordt het een zootje. Later, als een kind in een bandje of orkest speelt, dan is het ook nodig om goed te concentreren om goed bij te kunnen dragen aan het grote geheel. En leert een kind in de muziek zich concentreren? Dan lukt dat ook beter op school, zelfs als er wat rumoer in de klas is, kunnen kinderen die een muziekinstrument bespelen zich over het algemeen beter concentreren.

8. Creativiteit

Het bespelen van een instrument opent flink wat nieuwe werelden voor je kind. Kinderen leren ook improviseren, experimenteren en daarmee een muziekstuk geheel eigen maken. Creativiteit tot op het bot dus!

Lees ook: Waarom een hobby goed is voor je kind; 6 redenen

 

 

Related Articles