You are here: Home » Geld » Tijd om te besparen!

Tijd om te besparen!

door Annerieke
Tijd om te besparen

Ons leven is door corona binnen korte tijd heel anders geworden. Afgelaste evenementen, gesloten horeca, en het advies zoveel mogelijk thuis te werken. Dit laatste levert een hoop mensen tijdwinst op. Ze hebben geen reistijd meer en staan niet meer dagelijks lang in de file.  Hierdoor hebben ze nu dus eindelijk eens de tijd om zaken op te pakken die eerder bleven liggen. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse zaken waarop je vrij eenvoudig kunt besparen. Er is nog niet duidelijk welke consequenties de maatregelen tegen een snelle verspreiding van corona op termijn gaan hebben. Daarom is besparen nu verstandig. Zo bouw je een extra buffertje op.

Creditcard / roodstanden/ dure persoonlijke leningen oversluiten en samenvoegen

Met de extra tijd die je nu hebt, is het aan te raden eens goed naar de persoonlijke financiële situatie te kijken. Zeker met het oog op de nog onzekere economische situatie op zowel korte als lange termijn door corona. Iets waar veel mensen op kunnen besparen is het aflossen van creditcards en roodstand bij de bank. Ook kun je dure persoonlijke leningen oversluiten.

Door het huidige monetaire beleid van de ECB is het goedkoop voor banken om geld te lenen. We zien dit vooral terug in de lage hypotheekrente. Maar ook de rente van persoonlijke leningen is gedaald. Heb je in het verleden een persoonlijke lening afgesloten? Dan betaal je waarschijnlijk meer rente dan nu gerekend wordt. De rente voor een persoonlijke lening is in veel gevallen ook lager dan de rente die gerekend wordt bij een creditcard of roodstand bij een betaalrekening. Al deze dure lening(en) oversluiten en samenvoegen kan een forse besparing opleveren.

TIjd om geld te besparen

Hypotheekrente verlagen door aanpassing risico-opslagklasse

Iedereen met een koopwoning heeft in maart of april weer de aanslag met de gemeentelijke belastingen ontvangen. Is de WOZ-waarde van je woning erg gestegen? Dan kost je dit waarschijnlijk geld doordat de OZB ook gestegen is. Maar wist je dat een hogere woningwaarde je ook geld kan besparen?

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt de hypotheekrente namelijk  onder andere bepaald door de risico-opslagklasse waarin je valt. Dat is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde. De woningwaardes zijn de afgelopen jaren veelal gestegen. Daardoor is de hypotheek dus relatief gedaald ten opzichte van de waarde. Een lagere risico-opslagklasse betekent mogelijk een lagere hypotheek. Neem contact op met je hypotheekverstrekker om te zien of dit het geval is. Soms zijn een online taxatierapport dat je aan kunt vragen voor een paar tientjes, en foto’s van je woning al voldoende om de risico-opslagklasse aan te laten passen.

Hypotheek oversluiten

Er is trouwens nog een mogelijkheid om de hypotheekrente te verlagen. Heb jij al lang geleden een hypotheek afgesloten? Kijk dan of het interessant kan zijn om deze over te sluiten en zo ook te profiteren van de lage hypotheekrente. Als je rentevaste periode nog lang loopt brengen hypotheekverstrekkers wel een boete in rekening voor het oversluiten. Aangezien ieders situatie uniek is, kun je het beste voor jezelf doorrekenen of oversluiten van je hypotheek interessant kan zijn.

Related Articles