You are here: Home » Gezond » Hoe voorkom en herken ik een blaasontsteking?

Hoe voorkom en herken ik een blaasontsteking?

door danny

Een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is een veelvoorkomend probleem waar vooral vrouwen mee te maken krijgen. Meer dan een op de vier vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar heeft het al minstens één keer gehad. Hoe herken en voorkom je een blaasontsteking? 

Wat is een blaasontsteking?

Blaasontstekingen worden in negen van de tien gevallen veroorzaakt door E. coli, een bacterie die onderdeel uitmaakt van onze darmflora. Daar zorgt E. coli niet voor problemen. Maar er ontstaat wel een probleem wanneer deze bacteriën in de urinebuis komen. Ze vestigen zich daar op het slijmvlies van de urinebuis en vermeerderen zich dan zo snel dat de infectie de blaas kan bereiken, met een blaasontsteking als gevolg. De gevolgen daarvan zijn vaak pijnlijk en onaangenaam. Met name vrouwen worden vaak getroffen door een blaasontsteking, omdat bij vrouwen de uitgang van de darmen en de opening van de urinebuis niet ver uit elkaar liggen. Daardoor kunnen de E. colibacteriën vrij makkelijk in de urinebuis komen en door de korte urinebuis snel de blaas bereiken. Mannen hebben zo’n lange urinebuis dat het voor bacteriën bijna onmogelijk is om de blaas te bereiken.

Een blaasontsteking herkennen

Een aantal zaken kunnen wijzen op de aanwezigheid van een blaasontsteking. Bijvoorbeeld een sterke aandrang om te plassen terwijl de blaas nauwelijks gevuld is. Tijdens het plassen is het mogelijk om pijnlijke krampen in de onderbuik te voelen. Ook kan er sprake zijn van een branderig gevoel bij het plassen. Als de urine troebel is en onaangenaam ruikt, kan dit ook wijzen op een blaasontsteking. Een blaasontsteking kan ook gepaard gaan met ongewenst urineverlies. Om een blaasontsteking tegen te gaan kun je het medicijn Amoxicilline kopen, want dit helpt bij urineweginfecties.

Hoe voorkom en herken je een blaasontsteking

De oorzaak van blaasontstekingen

Wanneer je te maken hebt met een verzwakt immuunsysteem, biedt dat de infectie de mogelijkheid om zich makkelijker uit te breiden. Daarnaast bevordert ook kou een blaasontsteking, omdat hierdoor de doorbloeding vermindert. Ook het gebruiken geparfumeerde zeep bij de geslachtsdelen kan een blaasontsteking bevorderen, omdat de pH-waarde van het geslachtsdeel dan kan stijgen, waardoor kiemen in staat zijn om makkelijker binnen te dringen. Daarnaast kan geslachtsgemeenschap ook voor een urineweginfectie zorgen. Verder zijn hormonale veranderingen en geringe vochtinname ook bevorderlijk voor urineweginfecties.

Een blaasontsteking voorkomen

 

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je te maken krijgt met een blaasontsteking. Als je met een aantal zaken rekening houdt, kun je de kans hierop al flink verkleinen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je minstens twee liter vocht per dag tot je neemt. Wanneer je je gaat wassen, moet je geen gewone zeep gebruiken bij je geslachtsdeel, maar enkel producten gebruiken die speciaal voor de intieme zone ontwikkeld zijn. Na de geslachtsgemeenschap moet je iedere keer zo snel mogelijk plassen om eventuele bacteriën weg te spoelen. Wanneer je je afdroogt of toiletpapier gebruikt, moet je alleen voor naar achter afdrogen of vegen. Dus van het geslachtsdeel af, richting de rug. Verder moet je kou en vocht bij je geslachtsdeel vermijden. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld na het zwemmen zo snel mogelijk moet afdrogen en droge kleding moet aantrekken.

Related Articles