You are here: Home » Gezond » Een burn out voorkomen doe je zo: 6 handige tips

Een burn out voorkomen doe je zo: 6 handige tips

door Jaro
burn-out-voorkomen-tips

Een burn-out is echt iets van deze tijd. Vroeger hadden beduidend minder mensen last van te veel stress. Anno 2019 is dat wel anders. De werkdruk is erg hoog, en dit zorgt bij sommige mensen voor te veel stress. Dit kan resulteren in een burn-out. In dit geval kun je naast mentale klachten, ook fysieke klachten krijgen. Een burn out dien je erg serieus te nemen, aangezien deze ervoor kan zorgen dat je lang uit de running bent. Maar hoe voorkom je een burnout? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die je helpen om een burn out te voorkomen!

Burn out voorkomen tips

Wanneer je eenmaal een burn out te pakken hebt, dan is het zaak om tijdelijk afstand te nemen van datgene dat de stress veroorzaakt. In de meeste gevallen is de oorzaak werk gerelateerd. Het genezen van een burn out kan echter best een tijdje duren en dat is niet fijn. Daarom is een burn out voorkomen natuurlijk het allerbeste. Maar hoe voorkom je een burn out? Hieronder een aantal tips om een burn out te voorkomen!

1 Praat erover

Voel jij je de laatste tijd erg gestresst? Dan is het niet verstandig om deze zorgen voor je te houden. Maak ze bespreekbaar en praat met anderen over je problemen. Dit lucht op en zorgt ervoor dat je meer ontspant. Waarschijnlijk zijn de dingen waar jij je zoveel zorgen overmaakt helemaal niet zo ernstig. Ook kun je op deze manier andere inzichten krijgen om wat stress weg te nemen.

burn-out-voorkomen-stress

2 Beweeg voldoende

Je denkt nu misschien bij jezelf: ‘wat heeft dit met een burn out te maken?’. We kunnen je vertellen dat bewegen hier wel degelijk mee te maken heeft. Door veel te bewegen ontspan je en wordt je afgeleid. Als je veel aan het piekeren bent is het beste wat je kunt doen een rondje hardlopen of een andere activiteit. Daarnaast zorgt het voor een gezonde nachtrust.

3 Gezond eten

Naast voldoende bewegen, is het ook belangrijk om gezond te eten. Gezonde voeding zorgt voor meer energie en een gelukkiger gevoel. Ongezonde voeding kan zorgen voor ups en downs en dit kan de klachten van stress versterken. Zorg goed voor jezelf en eet gezond!

4 Schrijf dingen van je af

Heb jij vaak het gevoel dat je (belangrijke) dingen dreigt te vergeten? Dan kan dit een trigger zijn voor stress. Een handige manier om te voorkomen dat je belangrijke dingen vergeet is het opschrijven van taken. Zo weet je ten eerste zeker dat je ze niet meer vergeet en ten tweede hoef je er niet meer aan te denken. Dit creëert rust en voorkomt een burn-out.

5 Doe nieuwe dingen

Wanneer je in een bepaalde routine zit en klachten van stress ervaart, dan kan het helpen om eens iets nieuws te doen. Deze vernieuwing zorgt ervoor dat je het enthousiasme erin houdt. Wanneer je uitgedaagd wordt, zul je gemotiveerd en positief zijn. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar je werk in plaats van met de auto, of leer een paar nieuwe recepten koken.

6 Wees tevreden

Een van de grootste oorzaken van een burn-out is het beter willen presteren. Soms kan dit echter niet en moet je tevreden zijn met wat je hebt. Het is natuurlijk goed om te streven naar een 10, maar soms moet je genoegen nemen met een 6 of een 7. Je ambities mogen nooit ten koste gaan van je gezondheid.

Zo, dit waren onze burn out voorkomen tips. Heb jij weleens last gehad van een burn out? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles