You are here: Home » Zakelijk » Kun je het opladen van je auto thuis laten vergoeden door je werkgever?

Kun je het opladen van je auto thuis laten vergoeden door je werkgever?

door danny
Kun je het opladen van je auto thuis laten vergoeden door je werkgever

Nog niet eens zo heel lang geleden waren elektrische auto’s alleen nog maar een toekomstvisie. De afgelopen jaren hebben elektrische voertuigen echter een behoorlijk marktaandeel verworven, en het aantal verkopen groeit nog steeds. Zo was in het eerste halfjaar van 2021 ongeveer tien procent van de verkochte personenauto’s een geheel elektrisch voertuig met batterij. Hetzelfde percentage gold voor hybride-voertuigen. En dat is ook niet gek, want onlangs bleek dat het omslagpunt waarbij elektrisch rijden goedkoper is dan een benzineauto dichtbij is. Dit is vooral het geval vanwege de huidige hoge benzineprijs, en als je de mogelijkheid hebt thuis de elektrische auto op te laden. Kun je het opladen van je auto thuis eigenlijk ook laten vergoeden door je werkgever?

Reiskostenvergoeding normaal, maar niet vanzelfsprekend

Ongeveer twee derde van de werkende mensen die in dienst zijn bij een werkgever, krijgt een reiskostenvergoeding. Soms is dat een vaste vergoeding per gewerkte dag op locatie. Hierbij wordt vaak het aantal kilometers voor de heen- en terugreis genomen, vermenigvuldigd met 19 eurocent. Dit is het bedrag dat een werkgever belastingvrij per kilometer mag vergoeden. In andere gevallen heeft de medewerker een zakelijke tankpas, of moet hij of zij maandelijks een overzicht met de gemaakte tankkosten inleveren.

Reiskostenvergoeding bij eigen elektrische auto’s

Reiskostenvergoeding bij eigen elektrische auto’s

Bij EV’s (electrical vehicles) is het nog niet voor iedereen duidelijk welke mogelijkheden er zijn (ook belastingtechnisch) als het gaat om de reisvergoeding. Allereerst daarom maar eens het voorbeeld van een medewerker die een eigen elektrische auto rijdt. Gaat het niet om een leaseauto, dan mogen de laadkosten niet zomaar onbeperkt onbelast vergoed worden. Deze medewerker heeft alleen recht op de maximale vergoeding van 19 eurocent per kilometer. Of hij nu thuis oplaadt, of bij een laadpaal bij het bedrijf. Een werkgever met een eigen laadpaal op de werklocatie mag hier overigens zelf het tarief bepalen.

Mogelijkheden reiskostenvergoeding bij leaseauto

Heb je een leaseauto? Dan zijn er meerdere opties. Ook hierbij kun je met je werkgever een vaste kostenvergoeding afspreken, afhankelijk van je thuissituatie en auto. In het geval van een leaseauto mag een werkgever echter ook alle laadkosten onbelast vergoeden. Zowel thuis, als bij een laadpunt bij het bedrijf. Staat het leasecontract van het voertuig op naam van je werkgever, dan kun je de kosten automatisch laten verrekenen via je laadpaal en -pas. Ook de laadpas en -paal dienen op naam van je werkgever te staan. De laadpaal regelt in combinatie met de laadpas de afwikkeling van de oplaadkosten met je werkgever. Je hoeft dus niet meer, zoals bij het tanken van benzine of diesel, voortdurend gegevens op papier te bewaren.

Alles over de mogelijkheden om zorgeloos thuis of op de zaak op te laden vind je bij 50five e-mobility.

Related Articles