You are here: Home » Baby & Kids » Motorrijden met je kind in een zijspan: mag dat?

Motorrijden met je kind in een zijspan: mag dat?

door danny
Motorrijden met je kind in een zijspan mag dat

Als je als fervent motorrijder vader wordt, dan droom je er misschien al van om je kind mee te nemen op de motor. Bij wijze van spreken heb je het motorpak en de motorlaarzen voor je kleine toekomstige motorfan al uitgezocht. De meest comfortabele en veilige optie om met kind te motorrijden daarvoor is om te rijden met het kind in een zijspan. Maar mag dat ook, en aan welke voorwaarden moet er dan voldaan worden?

Mag je met een kind in een zijspan rijden?

Rondom het vervoeren van een kind in een zijspan van een motor bestaan regels. Een kind jonger dan 3 jaar mag enkel vervoerd worden in een zijspan als dat goedgekeurde gordel én een goed gekeurd kinderzitje in zitten. Bij kinderen van 3 jaar en ouder vervalt die verplichting, maar geldt wel dat de veiligheid van het kind niet in gevaar gebracht mag worden. Ook dan is het zeer aan te raden om voor gordels te zorgen.

Helm verplicht of niet?

Voor passagiers van motorfietsen geldt geen uitzondering op de helmplicht, dus ook niet als je een kind vervoert in de zijspan. De passagier dient een goed passende helm te dragen, die door middel van een sluiting op deugdelijke wijze op het hoofd is bevestigd en die is voorzien van een goedkeuringsmerk. Met andere woorden: je zult een fatsoenlijke helm moeten regelen voor je kind. Het onhandige daaraan is natuurlijk dat kinderen groeien als kool en dat een helm die nu past dat over een jaar mogelijk niet meer doet. Zo kan het een tamelijk dure hobby worden. Wat wel kan schelen is als je de helm daarna kunt gebruiken voor een jonger kind. Uiteraard kun je een tweedehands helm natuurlijk ook nog voor een redelijk bedrag proberen te verkopen om de financiële schade te beperken.

Helm verplicht of niet

Wat voor helm voor je kind?

Het meest geschikte type helm voor een kind in een zijspan is een jethelm, om de simpele reden dat je vanwege het ontbreken van een kinstuk de gelaatsuitdrukking van het kind zien en zo kunt beoordelen of hij of zij zich nog goed voelt en het nog leuk vindt. Let echter wel goed op het gewicht van de helm. Kleine kinderen hebben tere nekjes en een helm kan te zwaar zijn voor hen. Omdat lichte ski- of fietshelmpjes niet voldoen volgens de reglementen, is het verstandiger om kinderen die nog geen helm kunnen dragen niet mee te nemen op de motor.

Gehoorbescherming

Omdat er veel wind aan het hoofd van je kind voorbijtrekt tijdens het rijden en hij of zij ook volledig blootgesteld is aan het verkeersgeluid, is het verstandig om extra maatregelen te treffen voor gehoorbescherming. Hiervoor zou je (onder de helm) gewatteerde mutsjes met flappen over de oren kunnen gebruiken. Aangemeten zwem-oordopjes of zachte weggooi schuimoordopjes kunnen ook uitkomst bieden.

Rijles voor zijspan

Als je niet vertrouwd bent met het motorrijden met een zijspan, dan is aan te bevelen om hier eerst een les voor te volgen voordat je met je kind in een zijspan gaat rijden. Rijden met een zijspan is immers totaal anders dan ‘solo’ rijden. De lessen in kwestie duren vaak slechts een dagdeel, en dat moet de investering toch wel waard zijn in het belang van de veiligheid van je kind én jezelf.

Het mag dus, met je kind in een zijspan motorrijden. Maar in het belang van je kind is het zeer belangrijk en verstandig om het goed voor te bereiden.

Related Articles