You are here: Home » Gezond » Langer thuis wonen; een trend van de laatste jaren

Langer thuis wonen; een trend van de laatste jaren

door Judith

Enkele decennia geleden was het heel normaal dat ouderen vertrokken naar een rusthuis, bejaardenhuis of verzorgingshuis. Dat gebeurde meestal en hoorde gewoon bij het ouder worden. Tegenwoordig gaat dat wel anders: steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Gelukkig is dat ook mogelijk met de hulpmiddelen die er tegenwoordig zijn.

Langer thuis door oplossingen voor de trap

Een van de redenen dat oude mensen langer thuis kunnen blijven wonen, is omdat er goede oplossingen zijn voor de trap. Vroeger moest je verhuizen als je niet meer veilig kon traplopen. Maar tegenwoordig kun je gewoon een traplift laten installeren. Een reden dat de laatste jaren het thuiswonen nog makkelijker is geworden, is omdat je ook kunt kiezen voor een gebruikte traplift. Dat is een stuk goedkoper en vooral bij eenvoudige trappen een snelle oplossing. Door het obstakel van de trap op die manier te vermijden, kunnen mensen die niet gelijkvloers wonen ook langer thuis blijven wonen.

Zelfstandigheid door een veilige badkamer

Ook de badkamer is vaak een groot struikelblok bij het thuis blijven wonen. Gelukkig heeft haast iedereen tegenwoordig een badkamer die eenvoudig veilig te maken is. Met behulp van steunen bij toilet en douche, een douchestoeltje en meer van dergelijke hulpmiddelen voor ouderen kun je de badkamer veiliger maken. Daardoor blijft het mogelijk om langer zelfstandig thuis te wonen.

Extra veiligheid in de keuken

De trap, de badkamer en de keuken zijn de ruimtes waar het vaakst ongelukken gebeuren. De badkamer kan eenvoudig veiliger gemaakt worden, maar de keuken biedt een grotere uitdaging. Wat doe je als de oudere vergeet het gas uit te draaien? Of nog erger: het gas wel opendraait maar niet aansteekt? Tegenwoordig zijn er ook voor in de keuken goede oplossingen voor dit soort veiligheidsproblemen. Zo kun je het gasstel beveiligen zodat het automatisch uitgaat als het te lang ongebruikt aanstaat. Ook andere slimme technologie kan de keuken een stuk veiliger maken. En met services als tafeltje-dek-je kan het gas zelfs compleet worden afgesloten omdat het niet meer nodig is.

Langer thuis wonen kan met behulp van thuiszorg of mantelzorg

Extra veiligheid is heel mooi, maar is lang niet altijd voldoende. Veel ouderen krijgen moeite met aankleden of met andere dingen. Ze hebben zorg nodig. Om thuis te blijven wonen, moet die zorg aan huis worden geleverd. Bij kleine verzorgingstaken wordt meestal gekeken of mantelzorg een oplossing is. Bijvoorbeeld regelmatige hulp van familieleden of buren kan al een goede stap zijn. Later kan het noodzakelijk zijn dat de thuiszorg dagelijks langskomt.

Stijging gemiddelde leeftijd telt ook mee

We hebben nu allerlei hulpmiddelen en extra zorg genoemd als redenen waarom mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Toch is dat niet de enige reden waarom mensen langer thuis blijven wonen de laatste jaren. Dat heeft ook te maken met het feit dat we allemaal gemiddeld steeds ouder worden. Daarbij blijven de mensen ook langer gezond. Het gevolg is dat het vrij normaal is om rond je 65e nog gezond te zijn en thuis te wonen, terwijl dat vroeger heel bijzonder was. Het langer thuis wonen hangt dus ook samen met de veranderde leefstijl en levensverwachting die mensen hebben.

Langer thuis blijven wonen, dat wil iedereen wel. Tenslotte is het ook weer geen pretje om uit je vertrouwde omgeving weg te moeten. Het is dus goed om op tijd te beginnen met het aanpassen van je woning. Ben je ouder dan 50 en ga je verhuizen? Dan is het slim om te kijken naar een seniorenwoning of een toekomstbestendige woning. Dat zijn woningen die al aangepast zijn zodat je later geen verbouwingen nodig hebt als je de aanpassingen echt nodig hebt. Je kunt ook je huidige woning aanpassen aan de zaken die je bij het ouder worden nodig zult krijgen. Bovendien is het een goede investering in je huis, omdat toekomstbestendig wonen aantrekkelijk is.

Related Articles