You are here: Home » Uncategorized » Geld investeren? 12 manieren om te investeren!

Geld investeren? 12 manieren om te investeren!

door Annerieke
geld investeren

Wil je graag wat extra vermogen opbouwen? Heb jij iedere maand (of regelmatig) nog wat geld over aan het eind van de maand? Dan ben je financieel goed bezig!  Maar wat is nu wijs om te doen met dat geld? Op een spaarrekening zetten? Door de inflatie en mogelijke vermogensbelasting neemt de waarde ervan dan wel steeds iets af. Wil je dat je geld hetzelfde waard blijft ondanks de inflatie, en zoek je meer kans op rendement? Dan kun je je geld beter investeren.

Basis van de huidige financiële markten

Geld (en eerdere andere waardevolle ruilmiddelen) is een van de grootste ontwikkelingen geweest in de geschiedenis van de mensheid. In plaats van spullen te ruilen, konden mensen betalen met een algemeen aanvaard betaalmiddel. Ook was geld investeren opeens mogelijk. De ene persoon heeft geld over, de andere persoon heeft geld nodig. De persoon die het over heeft, leent het tijdelijk uit aan de andere persoon. De ontvangende partij gebruikt het geld voor iets dat winst oplevert. Van de winst betaalt hij de partij die hem iets geleend heeft rendement. Dit systeem vormt tot op de dag van vandaag de basis van ons financiële systeem.

Wil jij ook kans op rendement op je spaargeld? Doe dan goed onderzoek naar welke vorm van investeren je voorkeur heeft, wat de risico’s zijn, welke mogelijkheden er zijn met het bedrag dat je wil investeren en de looptijd van de investering. Hieronder vind je 12 manieren om te investeren, met onder andere informatie over het rendement en het risico.

1.      Beleggen in aandelen of obligaties

Beleggen is de oudste en bekendste manier van investeren. Tegen een bepaald rendement leen je geld uit aan bedrijven (aandelen) of aan de overheid (obligaties). Er is geen minimaal startbedrag. Je kunt zelf actief beleggen, of beleggen in een beleggingsfonds. Vooral handelen in aandelen kan veel rendement opleveren, maar er is ook een grotere kans op verlies.

2.      Beleggen in brand- en grondstoffen

Grondstoffen zijn altijd al waardevol geweest. In het verleden ging het voornamelijk om goud en zilver, en olie. Tegenwoordig zijn ook bijvoorbeeld lithium en kobalt interessant door de explosieve vraag door de groei van het aantal batterijen in elektrische auto’s. Investeren in deze laatste grondstoffen is echter moeilijk omdat er nog geen aparte fondsen voor zijn, wel kun je investeren in een mijnbedrijf.

3.      Investeren in zonne-energie

Alles draait tegenwoordig om duurzaamheid. Naast de hiervoor genoemde fossiele brand- en grondstoffen, wordt bijvoorbeeld zonne-energie steeds belangrijker. Investeren hierin is op twee manieren mogelijk. Ten eerste kun je zelf zonnepanelen laten plaatsen. Je hoeft minder elektra van je energieleverancier af te nemen en je woning wordt meer waard. Daarnaast kun je ook aandelen in een zonnepark kopen.

4.      Investeren in windenergie

Om even in het duurzame thema te blijven: ook windenergie levert een steeds groter aandeel van de opgewekte energie. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. Voor deze vorm van duurzaam beleggen is vaak een laag startbedrag gesteld. Het rendement op investeren in een windmolen of windmolenpark is gemiddeld, maar wel een goede keuze als je dit op zoek bent naar een duurzame investering.

5.      Investeren in zakelijke hypotheken

Naast de eerder genoemde aandelen zijn er nog meer manieren om te investeren in bedrijven. Zo kun je als particulier investeren in zakelijke hypotheken. De startkosten zijn vaak hoog en de rendementen gemiddeld. Wel dient het vastgoed als onderpand, en is vastgoed erg waardevast.

6.      Crowdfunding

Gedurende de financiële crises kon het lastig zijn voor ondernemers of bedrijven geld te lenen bij banken. Hierdoor is crowdfunding erg populair geworden. Als particuliere investeerder kun je geld investeren in bestaande bedrijven of startups. Vaak is het instapbedrag laag gehouden om veel investeerders te trekken. Soms krijg je rente over je investering, maar je kunt bijvoorbeeld ook beloond worden met aandelen.

7.      Investeren in een bedrijf van een kennis

Wil je niet zomaar in een bedrijf investeren, maar wil je graag een kennis of vriend geld zakelijk geld lenen? De startkosten kunnen vrij hoog zijn als de persoon in kwestie geen andere investeerders heeft, en het rendement kan hoog zijn. Kijk wel met een onafhankelijk oog naar het ondernemingsplan. Vraag naar financiële gegevens en maak een inschatting van de levensvatbaarheid, omdat de kans op verlies anders wel eens groot zou kunnen zijn. Schakel juridische hulp in bij het opzetten van de lening- en vermogensovereenkomst.

8.      Microkrediet

Gaat het je niet alleen om rendement, maar wil je met je investering ook echt mensen verder helpen? Dan kun je investeren in microkredieten. Deze kredieten kunnen ondernemers in ontwikkelingslanden aanvragen om een economische activiteit te starten. De startkosten zijn laag en het rendement ook waarschijnlijk, maar je geeft hiermee wel mensen de kans op een beter bestaan.

9.      Peer-to-peer krediet

Dit is eigenlijk gebaseerd op hetzelfde idee als crowdfunding, alleen leen je nu geen geld aan bedrijven maar aan particulieren. Het rendement kan erg hoog zijn, en de kans op verlies wordt sterk verkleind door de kredietaanvragers streng te screenen.

10. Cryptovaluta

Een redelijk nieuwe branche waarin je kunt investeren is de cryptohandel. Nadat het in de eerste jaren voornamelijk om Bitcoin ging, zijn er tegenwoordig ook een hoop andere alternatieve cryptomunten. Het rendement in deze handel kan erg hoog zijn, maar er is ook grote kans op verlies. Na de grote hype eind 2017 is de markt enigszins ingestort, momenteel is deze redelijk stabiel.

11. Investeren in vastgoed

Eerder werd al het investeren in zakelijke hypotheken genoemd. Vastgoed is door de toenemende vraag op diverse manieren een goede investering. Zo kun je bijvoorbeeld een woning of vakantiehuisje kopen en deze verhuren. Voorlopig wordt nog geen grote daling van vastgoed verwacht dus het rendement is goed. De instapkosten kunnen wel vrij hoog zijn, zeker door de hoge woningkosten in populaire regio’s.

12. Investeren in je hobby

Vind je het lastig om in een van bovenstaande zaken te investeren omdat je het je interesse niet heeft? Kies er dan voor te investeren in iets dat wel je aandacht heeft, en waar je wat vanaf weet. Het maakt niet uit of dit nu kunst, wijn of bijvoorbeeld LEGO is. Als jij er fan van bent, zijn er waarschijnlijk meer mensen zoals jij. Zeldzame objecten kunnen daardoor winst opleveren, en er zijn dan ook vaak goede rendementen mogelijk.

Meer inspiratie nodig om geld te investeren ? Klik hier.

Related Articles