You are here: Home » Geld » Nuttig om te investeren in een huis?

Nuttig om te investeren in een huis?

door Annerieke
geld investeren in je huis

Als je wil investeren in je huis is dat iets om goed over na te denken. Het gaat vaak om een flinke som geld, en die investering moet wel iets opleveren. Je kunt hierbij denken aan het vergroten van je woongenot, maar ook aan een financiële waardevermeerdering. Wanneer is het nuttig om geld te investeren in je huis?

Op welke manieren kun je investeren in een huis

Er zijn diverse opties als je geld wil investeren in je huis. Zo kun je denken aan een nieuwe badkamer of keuken, het creëren van extra woonruimte of de aanbouw van bijvoorbeeld een schuur of garage.

Een nieuwe badkamer of keuken laten plaatsen werd eerder puur aangeraden als dit echt voor je eigen woongenot was. Voor de verkoop hoefde je het niet te doen. De nieuwe bewoners zouden vaak toch weer eigen eisen en wensen hebben. De hypotheeknormen zijn echter flink aangescherpt de afgelopen jaren. Daardoor kunnen mensen nu geen extra geld meer bijlenen voor bijvoorbeeld de renovatie van de badkamer of keuken. Voor een reeds gerenoveerde woning kunnen mensen wel een hypotheek krijgen. Maar vaak hebben mensen weinig of geen eigen vermogen voor een verbouwing. Vooral instapklare woningen worden hierdoor steeds geliefder, en mensen bieden hierdoor ook meer voor een huis.

Het creëren van extra woonruimte is eigenlijk altijd nuttig als je geld wil investeren in je huis. Zo kun je op de begane grond meer ruimte hebben voor bijvoorbeeld een mooie ruime eetkeuken. En op de bovenverdieping door een opbouw of dakkapel een mooie ruime kinderkamer of kantoor realiseren. De verkoopprijs van huizen is tegenwoordig sterk gebaseerd op het aantal vierkante meters vloeroppervlakte (NEN 2580). Een vergroting hiervan zorgt dus voor een waardevermeerdering.

Niet veel mensen gebruiken een garage voor het oorspronkelijk doel, het stallen van een auto. Toch kan het zijn dat jij dit graag wil, of dat je de extra ruimte in ieder geval wil gebruiken voor het stallen van fietsen of als extra opslagruimte. Een garage zorgt daarnaast ook voor een waardevermeerdering in de toekomst. Nieuwe bewoners kunnen de ruimte op dezelfde manier gebruiken als jij. Een garage is echter vaak ook om te bouwen tot extra woonruimte.

Duurzaam investeren in je huis

Naast de bovengenoemde opties zijn er ook meerdere mogelijkheden om je huis energiezuiniger te maken. Dit vergroot het woongenot omdat je woning comfortabeler wordt. En je bespaart er ook nog eens mee op de energielasten. Daarnaast letten steeds meer potentiële kopers op het energielabel. Zo is gebleken dat huizen met een energielabel A of B sneller verkocht worden en meer opbrengen. Het verduurzamen van je woning is bijvoorbeeld mogelijk door het laten vervangen van enkel glas door HR++-glas of het isoleren van de gevels, vloer en dak. Ook kun je denken aan het laten plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen. De terugverdientijd van de laatste opties is moeilijk te berekenen omdat er verschillende subsidies mogelijk zijn, maar ook omdat de mogelijkheid tot salderen (terugleveren van elektra aan het net) waarschijnlijk  over een paar jaar teruggeschroefd zal worden. Het is echter wel weer interessant als je bedenkt dat er steeds meer gemeenten gasloos willen worden.

Conclusie: wel of geen geld investeren in huis

Wil je geld investeren in je huis, dan is niet zo heel gemakkelijk te zeggen of dit nuttig is. Het is afhankelijk van wat je precies wil laten doen, hoeveel je te besteden hebt, en hoe lang je nog verwacht te blijven wonen in het huis. Wil je geld investeren in je huis om je woongenot te vergroten, dan moet je altijd de afweging maken of de investering opweegt tegen het vergroten van je eigen woonplezier. Of geld investeren in je huis in de toekomst daadwerkelijk een hogere verkoopprijs oplevert hangt daarnaast af van je kopersdoelgroep, het type woning en de ontwikkelingen op de hypotheek- en woningmarkt. Met de verscherpte hypotheeknormen zijn instapklare huizen echter wel steeds populairder, ook omdat mensen geen tijd en zin meer hebben in werk aan een woning of een verbouwing. Onthoud wel dat geld dat je eenmaal in een huis hebt geïnvesteerd, je niet meer vrij kunt besteden. Doe dit dus alleen met geld dat je niet snel verwacht nodig te hebben.

Related Articles