You are here: Home » Baby & Kids » Je kinderwagen afdekken tegen de zon; zo doe je dat (niet)

Je kinderwagen afdekken tegen de zon; zo doe je dat (niet)

door Marieke
Kinderwagen afdekken tegen de zon; zo doe je dat (niet)

De kinderwagen afdekken. Je bedoelingen zijn goed. Buiten is het warm en je gaat heerlijk met je kindje buiten wandelen. Of je laat je baby in de kinderwagen in je achtertuin slapen. Om je kindje tegen de zon te beschermen dek je de kinderwagen af met een doek. Maar wat veel ouders niet weten is dat het niet zo verstandig is om de kinderwagen af te dekken met een doek. Onder deze doek kan het dan verstikkend heet worden. In dit artikel vertellen wij je hoe je je kinderwagen met daarin je baby het beste kunt beschermen tegen de zon. Maar ook hoe je dat beter niet kunt doen.

De temperatuur stijgt in razend tempo

Als het buiten 22 graden is kan de temperatuur in een bedekte kinderwagen oplopen naar zo’n 34 graden. Eigenlijk is het idee hetzelfde als dat je je auto in de volle zon zet. Ook daar wordt veelvuldig voor gewaarschuwd om huisdieren en kinderen niet achter te laten in de auto als het warm is en de zon vol in de auto schijnt. Ook niet voor eventjes.

In een bedekte kinderwagen kan een baby zijn warmte niet kwijt en daardoor kan je kindje uitgedroogd raken en zelfs tot een hitteberoerte leiden. Met alle gevolgen van dien.

Het ontneemt het zicht in de kinderwagen

Een doek over de kinderwagen hangen heeft nog een bijkomend nadeel. Je kunt je kindje niet meer zien in de kinderwagen en je ziet dus helemaal niet hoe het met je kindje gaat. Je moet actief de doek opzij doen om een kijkje in de kinderwagen te nemen. En dat is niet iets wat je nu elke minuut doet.

Waarmee kun je je kindje wel beschermen

Een parasolletje is misschien wat onhandig, maar het is wel de beste manier om je kindje te beschermen tegen de zon. Maar er is nog een andere mogelijkheid. In diverse babywinkels is de Dooky verkrijgbaar. Een Dooky is gemaakt van 100% ademend katoen en zorgt ervoor dat je kindje geen last heeft van de zon, de wind, licht, regen en andere omgevingsinvloeden. Een Dooky bevestig je met ringen aan bijvoorbeeld de rand van de kap en kun je zo naar beneden rollen waardoor je een rustige en donkere omgeving creëert voor je baby. Je kunt de Dooky ook met de andere uiteinde aan de duwstang bevestigen waardoor je een luifel creëert. Bij hitte is dat de meest veilige manier en zorg je ook voor voldoende ventilatie.

Je kindje beschermen tegen de zon; een paar tips

Het is van levensbelang dat jij je baby beschermt tegen de zon. Hieronder noemen we een aantal tips:

  • Wat trek jijzelf het liefst aan als het warm is? Je hoeft je kindje net warmer aan te kleding. Luchtige, dunne kleding is ook voor je kindje prima. Of trek je baby alleen een rompertje aan.
  • Geef je baby extra te drinken als het warm is. Zo voorkom je uitdroging.
  • Normaal gesproken geef jij je baby een flesje babymelk met een temperatuur van 37 graden. Bij warm weer mag het ook gerust wat kouder zijn.
  • Zet de kinderwagen nooit in de volle zon, maar zoek een plek in de schaduw
  • Smeer je kindje in met zonnebrandcrème, minimaal factor 30.
  • Bevestig een parasolletje aan de kinderwagen. Zorg voor voldoende ventilatie waar je mee voorkomt dat de temperatuur in de kinderwagen stijgt tot een gevaarlijke hoogt. De kinderwagen afdekken met een doek is niet verstandig.

De kinderwagen afdekken? Hoe doe jij dat op een veilige manier?

Lees ook: Een kinderwagen aanschaffen? Hier moet je op letten!
Lees ook: Laat je baby veilig slapen; 4 richtlijnen

Related Articles