You are here: Home » Baby & Kids » Een veilige trap; hier let je op!

Een veilige trap; hier let je op!

door Marieke
Veilige trap; hier let je op!

Je kindje kan nog niet lopen, maar op handen en knieën zit het zo bovenaan de trap. Een doemscenario voor alle ouders. Bang dat het in een onbewaakt ogenblik naar boven gaat en van de trap valt. Daarom is het belangrijk dat je je trap zo veilig mogelijk maakt voor jonge kinderen. En doe het op tijd, voor je het weet zit je kindje boven. In dit artikel geven wij je een aantal tips om een veilige trap te maken.

De deurklink omdraaien

Nee, deze heeft niets met de veilige trap te maken, maar toch kan het al een deel van de oplossing zijn. Bij de meeste huizen vind je de trap naar boven in de gang. Hiervoor moeten kinderen eerst nog via de woonkamer een deur door naar de gang. Als je de deurklink een kwartslag draait zodat deze omhoog wijst, dan kunnen jonge kinderen de deur niet meer zelf open krijgen en ontsnappen naar de gang en zo naar boven klimmen. Ook voor de slaapkamerdeur van je kindje kan dit een oplossing zijn.

Traphekjes

Plaats traphekjes bovenaan de trap. Hiermee voorkom je dat kinderen zo van de trap af naar beneden vallen. Staat jouw trap in de woonkamer? Dan kan het ook veiliger zijn om een traphekje onderaan de trap te plaatsen. Denk ook aan de trap naar de zolder.

Trapleuning

Een trapleuning zit precies zo hoog zodat een volwassen persoon goed naar boven en naar beneden kan lopen en de leuning vast kan houden. Voor kinderen zit deze trapleuning veel te hoog. Wist je dat er ook speciale kindertrapleuningen zijn? Een kindertrapleuning kun je heel makkelijk op de bestaande trapleuning bevestigen. Neem bijvoorbeeld de Mispaa Stair Trainer verkrijgbaar via Bol.com. Dit systeem is te bevestigen op vrijwel ieder type trapleuning, lang of kort, met of zonder bocht. Deze leuning is makkelijk en snel te monteren. Is je kindje eenmaal groot genoeg? Dan is de leuning ook weer eenvoudig weg te halen, zonder boorgaten na te laten. Een kindertrapleuning zorgt ervoor dat je kind makkelijker, stabieler en daarmee veiliger de trap op en af kan lopen. Dit geeft jouw kindje meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid. En geeft jouw een veiliger gevoel.

Antislip

Heb je bijvoorbeeld een geverfde houten trap die best glad is? Vooral met sokken aan? Zorg dan voor antislip op de traptreden. Zo kun je bijvoorbeeld halve maantjes op de treden plakken, die zijn minder glad en daarmee verklein je de kans op uitglijden. Ook zijn er antistipstrips die je op de trap kunt bevestigen. Dit is een smalle rubberen strips met ribbels die je eenvoudig op een traptrede kunt bevestigen. Ook deze zijn te verkrijgen bij bijvoorbeeld bol.com.

Houd de trap veilig

Is jouw trap vaak een verzamelplaats van spullen die een verdieping hoger moeten als jij niet meteen zin hebt om die spullen ook daadwerkelijk een verdieping hoger te brengen? Als je jonge kinderen hebt die trap leren lopen, houdt dan de trap zo veilig en schoon mogelijk. Nee, de komende periode dus eventjes geen spullen op de trap verzamelen, maar het meteen eventjes boven brengen. Is trouwens ook weer goed voor jouw conditie.

LED-strips

Het gebruik van LED-strips onder elke trapneus is niet alleen een veilige optie, maar ook nog eens een sfeervolle optie. Onder elke trapneus bevestig je een LED-strip. Dit kan over de heel breedte van de trede, maar ook een klein stukje, een gedeelte in het midden van de trede. Elke trede wordt daarmee goed zichtbaar en daarmee ook veiliger. Bovendien geeft het ook een geweldige sfeer, zo’n trap die prachtig verlicht is.

Leer je kind op en veilige manier traplopen

Natuurlijk kun je er alles aan doen om je kind niet naar boven of beneden te laten gaan in een onbewaakt ogenblik. Belangrijker is trouwens dat je je kind van meet af aan goed leert traplopen. Leer je kind dat het via de brede kant op en neer gaat. Dat hij altijd de leuning vast moet pakken (als hij erbij kan).

Als jullie naar boven gaan, dan ga jij achter je kindje aan naar boven. Ga je naar beneden, dan ga jij eerst en dan je kindje. Is naar beneden gaan nog te moeilijk? Dan kan het ook een optie zijn om je kind zittend tree voor tree naar beneden te laten schuiven.

Heb jij nog tips voor een veilige trap?

Lees ook: Laat je baby veilig slapen; 4 richtlijnen
Lees ook: Een kindvriendelijke tuin; hier let je op!

Related Articles