You are here: Home » Business » Startende ondernemer: 5 praktische tips voor een vliegende start

Startende ondernemer: 5 praktische tips voor een vliegende start

door Annerieke
tips vliegende start onderneming

Loop jij al tijden met het idee om een eigen product of dienst aan klanten aan te gaan bieden? Wil jij liever niet meer voor een baas werken, maar zelf beslissen wat je doet en hoe je je werk uitvoert? Dan is het ondernemerschap iets voor jou. Spannend, want het brengt natuurlijk ook wel enige onzekerheid met zich mee. Je bent zelf verantwoordelijk voor je inkomsten, en krijgt niet meer zomaar iedere maand een vast salaris gestort. Zeker voor de beginfase is het handig om een financiële reserve te hebben. Goed dus om een vliegende start te maken, zodat het niet te lang duurt voordat je onderneming voldoende inkomsten voor je genereert. Hieronder vind je vijf praktische tips voor die vliegende start.

Kennis van de markt hebben

We noemen dit punt als eerst, omdat je een onderzoek naar de branche waarin je wil opereren eigenlijk al voor de oprichting uitgevoerd moet hebben. Om een succesvolle onderneming op te kunnen zetten, is het immers belangrijk dat je weet wie je concurrenten zijn. Ook moet je weten op welke klanten je je wil richten, en wat zij zoeken in producten of diensten. Met al deze kennis kun je na de start van je onderneming gelijk aan de slag, en weet je welke valkuilen je moet vermijden.

Zorg voor een professionele uitstraling

Zodra je aan de slag kan, is het belangrijk zo snel mogelijk klanten te gaan zoeken. Wat ervoor zorgt dat je door (potentiële) klanten sneller serieus genomen wordt? Een goed verhaal over je producten of diensten, maar natuurlijk ook een professionele uitstraling. Laat allereerst een logo en huisstijl ontwerpen. Gebruik deze voor je website, visitekaartje en briefpapier. Wil je extra opvallen bij klanten? Doe offertes dan in een luxe bedrukte map of ordner, en verpak producten in een mooie verpakking of draagtas. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij De Voogt Systemen.

Leer hoe je social media zakelijk kunt inzetten

De toepassing van marketing om klanten te bereiken is de laatste jaren sterk veranderd. De nadruk ligt nu veel op online marketing met een eigen website, online advertenties en social media. Social media werden in eerste instantie voornamelijk gebruikt voor contact tussen personen. Intussen is het fenomeen echter niet meer weg te denken bij zakelijke communicatie tussen een bedrijf en (potentiële) klanten. Of het nu om Facebook, Instagram of misschien wel Pinterest gaat, je kunt een grote doelgroep relatief gemakkelijk, snel en goedkoop bereiken.

Sluit de benodigde verzekeringen af

Bij het ondernemerschap horen bepaalde risico’s. Maar zeker als startende ondernemer heb je waarschijnlijk nog niet veel financiële reserve om deze op te vangen. Breng daarom goed in kaart welke risico’s je loopt en beperk ze zoveel mogelijk. Ook kun je bepaalde risico’s goed afdekken door middel van een verzekering. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Sluit ze direct bij de start van je onderneming af. Zo kun je na de oprichting gelijk vol aan de bak.

Extra tip: Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de opbouw van een aanvullend pensioen. Bedenk al voor de oprichting hoe je pensioen wil gaan opbouwen, en start hier zo snel mogelijk mee.

Een administratie opzetten

Als ondernemer ben je verplicht een administratie op te zetten en bij te houden. Niet het leukste werk, maar dus wel noodzakelijk voor de Belastingdienst én handig voor een goed overzicht voor jezelf. Een boekhouding bestaat in de basis tenminste uit bankafschriften, in- en verkoopfacturen en een urenregistratie. Dit laatste is nodig om in aanmerking te kunnen komen voor bepaalde belastingvoordelen. Bedenk voordat je gaat beginnen goed of en welk boekhoudprogramma je wil gaan gebruiken. Zo voorkom je later dat je kostbare tijd kwijt bent aan het nogmaals inboeken van documenten.

Veel plezier en succes als startende ondernemer. Zorg er wel dat je ook na die vliegende start jezelf en je onderneming blijft doorontwikkelen om er een blijvend succes van te maken!

Related Articles