You are here: Home » Zakelijk » Een gebruiksvriendelijke website: 5 handige tips

Een gebruiksvriendelijke website: 5 handige tips

door Jaro
gebruiksvriendelijke-website-blogo

Als ondernemer heb je natuurlijk een gebruiksvriendelijke website nodig. Tegenwoordig gaat alles digitaal en een website is als het ware je digitale visitekaartje. Het is dan natuurlijk wel van belang dat de website gebruiksvriendelijk is. De gebruiker wilt eenvoudig kunnen navigeren op je website, de website mag niet langzaam zijn en hij moet er ook nog eens mooi uitzien. Anders klikt de gebruiker weg en loop je wellicht een potentiele klant mis. Maar hoe pak je dit nu aan? Het maken van een gebruiksvriendelijke website? Wij hebben 5 tips op een rijtje gezet!

Gebruiksvriendelijke website

Denk je bij jezelf: ‘Hoe maak je een website?’. Dan is dit artikel wellicht niet relevant… Dit artikel focust puur op de gebruiksvriendelijkheid van een website. We gaan er dus vanuit dat je al een website hebt, op het moment dat je dit artikel leest.

Hoe gebruiksvriendelijk is jouw website?

De gebruiksvriendelijkheid van een website wordt ook wel de usability van een website genoemd. Deze Engelse term staat voor hoe gebruiksvriendelijk je website is. Je kunt de website usability meten met verschillende tools. Een van de tools om een usability test van een website uit te voeren is Clicktale. De tool is gratis en hiermee kun je testen hoe gebruiksvriendelijk je website is. Om je een steuntje in de rug te geven hebben wij 5 tips voor een gebruiksvriendelijke website op een rijtje gezet!

1 Zorg voor een overzichtelijke homepage

De homepage daar zullen de meeste bezoekers als eerst op terecht komen. Het is dus belangrijk dat deze pagina overzichtelijk is. Deel de pagina logisch in en zorg niet dat de homepage te druk is. Witte ruimtes tussen verschillende stukken in is helemaal niet erg, dit creëert juist wat rust. Ook is het essentieel dat er een zoekbalk aanwezig is op de homepage. Zo kunnen bezoekers gelijk intikken waarnaar ze op zoek zijn.

2 Zorg voor eenheid

Ook het uiterlijk van je website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid. Zo is het aan te raden om consistent te zijn wat betreft het design van de website. Maak door de hele website gebruik van dezelfde kleuren en zorg ervoor dat alles in dezelfde stijl is. Wanneer je bepaalde pagina’s anders vormgeeft, dan denken mensen al snel dat ze op een andere website beland zijn en zullen ze de website verlaten.

3 Zorg voor opvallende buttons

De tekst is natuurlijk belangrijk, maar vaak zijn buttons het meest belangrijk op een website. Zorg dan ook dat deze buttons goed opvallen. Geef alle buttons dezelfde kleur en zorg ervoor dat deze er echt uitspringen. Je kunt ook een paar tests uitvoeren. Doe bijvoorbeeld een maandje rode buttons en analyseer de resultaten. Probeer vervolgens een andere kleur en vergelijk de cijfers. Op basis hiervan kun je vervolgens de juiste keuze maken.

4 Responsive

Laptops en desktops worden nog steeds veel gebruikt, maar je zult al snel merken dat de meeste bezoekers via de smartphone binnenkomen. Het is dus essentieel om een responsive website te hebben. Wat is een responsive website? Dat is een website die zowel op smartphone als op andere platformen goed te bekijken is. Zorg dat er geen stukken tekst of buttons buiten het scherm vallen en controleer of je de juiste lettergrootte gebruikt.

gebruiksvriendelijkheid-website-blogo

5 Zorg voor logische navigatie

Je menubalk is als het ware de inhoudsopgave van je website. Zorg dus dat deze op logische wijze is ingedeeld. Belangrijke pagina’s zijn de homepagina en de contactpagina. Zorg dat website bezoekers deze pagina’s te allen tijde eenvoudig kunnen bereiken!

Hoe gebruiksvriendelijk is jouw website? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles