You are here: Home » Lifestyle » Tips om de beste stadsfiets te kopen die bij jou past

Tips om de beste stadsfiets te kopen die bij jou past

door danny
Tips om de beste stadsfiets te kopen die bij jou past

De meest gebruikte fiets in Nederland is de stadsfiets. Stadsfietsen zijn stevige fietsen die en een stootje kunnen hebben en bedoeld zijn voor dagelijks gebruik. Heb jij plannen om zo’n stadsfiets te kopen? Wij geven een aantal tips voor zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van de beste stadsfiets die bij jou past.

Doelgebruik

Of je nu een fietswinkel gaat of een stadsfiets online kopen overweegt, bedenk sowieso eerst hoe je de fiets wilt gaan gebruiken. Ben je voorbeeld van plan regelmatig wat langere afstanden te fietsen? Dan kan het fijn zijn om een model te hebben waar meerdere versnellingen op zitten, hoewel het wel zo is dat de fiets over het algemeen steeds duurder wordt naarmate er meer versnellingen op zitten. Ga je de fiets ook gebruiken om boodschappen mee te vervoeren, dan is het fijn om een voordrager op de fiets te hebben. Die zijn breder dan een fietsdrager achter op de fiets. Als er een kinderzitje op de fiets gemonteerd moet worden, kies dan wel een stadsfiets waarbij dit mogelijk us.

Framemaat

Onderschat niet het belang van het bepalen van de juiste framemaat voor de stadsfiets die bij jou past. Dit is van levensbelang voor een comfortabele fietservaring. In die mate zelfs dat een verkeerde framemaat door een onnatuurlijke houding kan leiden tot blessures. Je hebt een stadsfiets nodig waarvan je het zadel zo laag kunt zetten dat je met beide voeten de grond kunt raken wanneer je op het zadel zit.

Het juiste zadel

We weten natuurlijk allemaal dat herenfietsen en damesfietsen verschillen in de aanwezigheid of afwezigheid van een horizontale stang. Maar wist je dat ook de zadels verschillen? Op een damesfiets zijn de zadels breder dan op een herenfietsen. Houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld als man een fiets zonder stang prettiger vindt of wanneer je van plan bent de fiets te delen. Bepaal ook of je een gelzadel wilt of een leren zadel. Een gelzadel zit comfortabel, maar een leren zadel vormt zich op den duur naar je lichaam, wat dan weer niet handig is als je de fiets deelt.

Tips om de beste stadsfiets te kopen

Remmen

Doorgaans heb je bij de keuze voor stadsfiets ook de keuze uit handremmen en terugtrapremmen. De keuze hiervoor hangt vaak ook een beetje af van wat je gewend bent. Een terugtraprem is goedkoop, stevig en behoefte weinig onderhoud maar zorgt voor een wat langere remweg. Ben je bereid meer te investeren en zie je een terugtraprem niet zitten, dan kun je beter kiezen voor rollerbrakes of V-brakes handremmen.

 

Je moet dus een hoop zaken goed overwegen voor je de keuze maakt welke stadsfiets je neemt. Maar dan heb je wel een fiets die bij jou past!

Related Articles