You are here: Home » Baby & Kids » Kaarsvet verwijderen; zo doe je dat

Kaarsvet verwijderen; zo doe je dat

door Marieke
Kaarsvet verwijderen; zo doe je dat!

De tijd van het jaar waarin je gezellig ’s avonds een kaars aansteekt is aangebroken. Het branden van kaarsen staat voor licht, sfeer en gezelligheid. Maar het branden van een kaars heeft ook een groot nadeel. Het druppende kaarsvet kan vlekken veroorzaken die je er nauwelijks meer uit kunt krijgen. Of wat dacht je van kinderen die een kaarsje uitblazen en daarmee gelijk het kaarsvet de kamer in laten vliegen. Bovendien, het kaarsvet en het vlammetje zien er ook heel aanlokkelijk uit om eventjes met je vinger aan te zitten. Gevolg; kaarsvet dan naar beneden drupt zo op je prachtige tafel(kleed). In dit artikel geven wij je een aantal tips waarmee je snel en eenvoudig het vet van de kaars kan verwijderen.

1 | Kaarsvet uit stof verwijderen met een strijkijzer

Nodig: strijkijzer en keukenpapier
Verwarm de strijkijzer op een gemiddelde stand. Leg een stukje keukenpapier op de vlek en zet de strijkijzer erop. Door de warmte smelt het kaarsvet en het keukenpapier zuigt het op. Neem steeds een nieuw stukje papier en herhaal deze stap steeds weer totdat het kaarsvet volledig is opgenomen in de keukenpapiertjes. Stop vervolgens het kledingstuk of tafelkleed in de was en de lichte vlek die nog zichtbaar is zal in de was verdwijnen.

2 | In de vriezer kan ook

Een andere mogelijkheid is om je kledingstuk of tafelkleed met kaarsvet in de vriezer te leggen. Het kaarsvet wordt dan helemaal hard. Als het vet echt goed bevroren is, kun je het snel en makkelijk van de stof aftrekken. Vervolgens was je de kleding of het tafelkleed volgens de wasinstructies.

Kleine voorwerpen zoals kaarsenhouders met kaarsvet kun je ook in de vriezer stoppen.

3 | Met een föhn of in de oven

Nodig: föhn en keukenpapier, of oven en bakpapier
Kaarsvet uit een kledingstuk kun je heel goed door middel van de warmte van een strijkijzer verwijderen. Ook kun je een föhn gebruiken om gestolde vet te laten smelten. Houd de föhn, niet in de warmste stand, op het kaarsvet en zodra het smelt dep je het af met een keukenpapiertje. Dit kun je bijvoorbeeld met een houten tafel doen. Waarschijnlijk zal er dan wel een vlekje zichtbaar blijven, daar zal weinig aan te doen zijn. Je kunt hout wel weer opschuren en opnieuw beitsen.

Een andere mogelijkheid is om een voorwerp, zoals kaarsenstandaard, op een lage stand van 75 graden in de oven te leggen, op een bakpapiertje. Door de warmte zal het kaarsvet smelten en het bakpapiertje vangt het op. Vervolgens kun je het voorwerp schoonmaken met water en zeep.

4 | Pas op met krassen

Je hebt misschien de neiging om een mes of een krabber te pakken en daarmee het kaarsvet af te krabben. Wees hier wel voorzichtig mee, het mes of de krabber kan lelijke krassen om glas of op de tafel veroorzaken.

5 | Gebruik vaseline

Wil je voorkomen dat kaarsvet zich hecht aan een oppervlak, bijvoorbeeld in een kaarsenhouder of waxinelichtjeshouder? Smeer deze dan wat in met vaseline. Kaarsvet hecht zicht niet aan de vettige vaseline en gestold vet kun je dan zo uit je houder halen zonder te hoeven krabben.

6 | Leg de kaars vooraf in zout water

Wil je het smelten van kaarsen tegengaan? Want voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen! Laat dan zout oplossen in water en leg de kaars een aantal uur in het badje van zoutwater. Haal de kaars er vervolgens weer uit, maar droog de kaars niet af met een doek, maar laat het drogen aan de lucht om het gewenste effect te krijgen! De kaarsen zullen dan minder druppen en bovendien branden ze ook nog eens langer.

Een andere tips is om de kaarsen een paar uur in de vriezer te leggen alvorens je ze laat branden. Het kaarsvet zal dan langzamer smelten.

Lees ook: Energie besparen in de herfst: 6 tips
Lees ook: Je woonkamer met een beperkt budget inrichten: 8 tips

 

 

 

 

Related Articles