You are here: Home » Geld » 4 manieren waarop je bewust of onbewust geld leent

4 manieren waarop je bewust of onbewust geld leent

door danny
4 manieren waarop je bewust of onbewust geld leent

In principe weten we het allemaal wel: geld lenen kost geld. Toch kan het soms erg goed uitkomen dat de mogelijkheid tot geld lenen er is. Onbewust lenen we echter vaker geld dan we ons echt bewust van zijn. We bespreken vier gangbare manieren van geld lenen.

Persoonlijke lening

Als je denkt aan geld lenen, denk je waarschijnlijk het eerst aan een persoonlijke lening. Je leent een vastgesteld bedrag en bij het afsluiten van de lening wordt de hoogte van de rente en de looptijd vastgesteld. Zo weet je ook precies waar je aan toe bent en wanneer je klaar bent met betalen. Het is verstandig om looptijd van de persoonlijke lening niet langer te maken dan de (verwachte) levensduur van hetgeen je ermee bekostigt. Zo heb je het product tegen de tijd dat het aan vervanging toe is.

Rood staan

Ook rood staan op je bankrekening is een vorm van geld lenen. Je geeft immers geld uit dat niet van jou is. Niet iedereen heeft deze mogelijkheid ‘aan’ staan, en dat is misschien maar beter ook. Iedere keer dat je geld opneemt terwijl je in de min staat, betaal je rente over het opgenomen bedrag. Die rente is vaak niet mals. Maar het is wel handig voor het opvangen van kleine bijdragen tijdens een dure maand zonder dat je daadwerkelijk een lening hoeft af te sluiten.

Kopen op afbetaling

Bij sommige bedrijven kun je een duur product in delen betalen. Dat maakt zo’n aankoop sneller mogelijk dan wanneer je er eerst het totale bedrag voor moet sparen en in één keer moet afrekenen. Maar kopen op afbetaling is niet gratis. Je betaalt rente, en als de aankoop meer dan 250 euro kost, wordt dit geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), wat betekent dat andere kredietverstrekkers kunnen zien dat jij al een afbetalingsregeling hebt lopen. Dit geldt overigens ook voor telefoonabonnementen met toestel.

Kopen op afbetaling

Creditcard

Veel mensen hebben een creditcard gewoon omdat het een handig internationaal betaalmiddel is, maar in principe koop je er zaken mee die je niet meteen zelf betaalt. De creditcardmaatschappij schiet het bedrag voor, en jij moet dat vervolgens aflossen. Je betaalt voor het hebben van de creditcard, en als je je betalingen gespreid wilt aflossen, betaal je daar hoge rente over. Om dat laatste te voorkomen, moet je goed opletten dat er op het moment dat de openstaande betalingen geïnd worden voldoende geld op je bankrekening staat.

Een persoonlijke lening ga je heel bewust aan, maar de andere drie manieren van geld lenen worden vaak niet als zodanig gezien. Terwijl het dat toch echt wel is. En zo lang je er verantwoord mee omgaat en jezelf niet diep in de schulden steekt, is daar niets mis mee.

Related Articles