You are here: Home » Lifestyle » Hoe zit het met je schadevrij jaren als je een tweede auto bezit?

Hoe zit het met je schadevrij jaren als je een tweede auto bezit?

door Jaro

Hoewel Nederland een echt fietsland is, hebben de meeste gezinnen één of meerdere auto’s. Soms werkt een gezinslid fulltime en heeft diegene de hele week de auto nodig. Dan is het handig om een tweede auto te hebben zodat de rest van het gezin ook met de auto weg kan. Hoe zit het met je schadevrije jaren als je een tweede auto bezit?

Waarom een tweede auto?

Maar waarom zou je een tweede auto nemen? Nu de klimaatverandering steeds duidelijker zichtbaar wordt, probeert men de uitstoot van CO2 juist verder terug te dringen. Het rijden van twee (benzine)auto’s draagt daar nu niet bepaald aan bij. Toch kan een tweede auto erg handig zijn. Vooral wanneer je partner bijvoorbeeld een drukke baan heeft en vaak met de auto weg is. Als je in de stad woont kun je weliswaar op de fiets stappen om dingen te doen, maar woon je in een dorp of op het platteland, dan gaat dat niet op. Dan kan een tweede auto erg handig van pas komen. Maar hoe zit het precies met de autoverzekering? Heb je een losse verzekering nodig voor je tweede auto?

Tweede auto en ook een tweede autoverzekering?

Stel je voor: je hebt bijvoorbeeld een autoverzekering van FBTO. Hoe zit dat dan als je een tweede auto aanschaft? Moet deze ook los verzekerd worden? Het antwoord is ja! Wanneer je een tweede auto in bezit hebt, dan heb je ook een tweede autoverzekering nodig. Maar hoe wordt de premie voor deze tweede autoverzekering bepaald? En neem je schadevrije jaren die je hebt opgebouwd bij je eerste auto mee?

Schadevrije jaren eerste auto

Sommige autoverzekeraars bieden een korting aan op de verzekering van je tweede auto. Je neemt als het ware de schadevrije jaren mee die je hebt opgebouwd in het verleden. Deze schadevrije jaren worden alleen niet overgedragen. De tweede auto bouwt zelf zijn eigen schadevrije jaren op, maar krijgt dus een korting van de eerste auto. Maar wat nu als je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd? Dan krijg je dus ook geen korting op de verzekering van je tweede auto.

Wat gebeurt er als je schade rijdt?

Maar hoe zit het dan als je schade rijdt? 1. Dan zal de premie van auto 1 omhooggaan. Dit hangt natuurlijk af van de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. De premie van auto 2 blijft gelijk. Maar wat als je schade rijdt in auto 2? Dan kan de premie van auto 2 omhoog gaan, maar de premie van auto 1 blijft gelijk. De auto’s hebben op deze manier dus geen negatieve invloed op elkaar. Let wel op: als je van verzekeraar wisselt, dan worden de schadevrije jaren per auto bekeken. Het heeft dus wel degelijk zin om schadevrije jaren op te bouwen voor auto 2.

schadevrije-jaren-tweede-auto

Lees ook: Een boot kopen: hier moet je op letten!

Voorwaarden

Natuurlijk zitten er wel een paar voorwaarden aan het gebruik van de zogeheten tweede autoregeling verbonden. Deze verschillen per verzekeraar, maar over het algemeen gelden de volgende voorwaarden:

– Je mag geen schade hebben gereden in de afgelopen 1 of 2 jaar

– Je auto mag geen belachelijk hoge waarde hebben

– Alle bestuurders dienen ouder dan 24 te zijn

– De auto moet verzekerd worden op je eigen naam of op die van je partner

Kortom, het verzekeren van een tweede auto kan erg voordelig zijn. Met name wanneer je flink wat schadevrije jaren hebt opgebouwd!

Dit is een samenwerking

Related Articles