You are here: Home » Zakelijk » Werk en privé gescheiden houden: 4 tips

Werk en privé gescheiden houden: 4 tips

door Jaro

Voor zowel mensen die in loondienst werken als zzp’ers kan het best lastig zijn om werk en privé gescheiden te houden. Een telefoon van de zaak of bijvoorbeeld e-mails buiten werktijd kunnen erg storend zijn. Andersom werkt het natuurlijk net zo… Denk aan een verontrustend belletje van het thuisfront terwijl je op werk zit, of een andere privékwestie. Kortom, voor sommige mensen kan het best lastig zijn om privé en werk gescheiden te houden. Daarom hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet!

Werk en privé gescheiden houden

Met name voor mensen die vanuit huis werken kan het erg moeilijk zijn om privé en werk gescheiden te houden. Alles loopt letterlijk door elkaar bij een baan vanuit huis. Als thuiswerker heb je veel vrijheid, maar het is ook uitdagend. De meeste thuiswerkers kunnen thuis werken omdat ze online werken vanuit thuis. Met name mensen met een kantoorbaan hebben deze mogelijkheid. Om je een beetje te helpen alles te balanceren: 4 tips om werk en privé gescheiden te houden!

werk en privé gescheiden houden

1 Limiteer je smartphonegebruik

Vandaag de dag zijn we onlosmakelijk verbonden met onze smartphone. Dit op zichzelf kan voor redelijk wat hectiek zorgen, al helemaal wanneer dit ook je werktelefoon is. Een manier om privé en werk gescheiden te houden is het minder gebruiken van je smartphone. Las bijvoorbeeld elke dag een ‘smartphone vrij uurtje’ in. Een andere manier is het maken van een technologie vrije kamer in huis. Hier gebeurd alles ‘offline’. Dus geen smartphone, laptop of televisie. Wel boeken om te lezen, tijdschriften en goede muziek. In deze ruimte kun je heerlijk tot rust komen, zonder dat je afgeleid wordt.

2 Werk niet aan de keukentafel

Ben jij zzp’er en werk je vanuit huis? Of ben je in loondienst en mag je af en toe een dagje thuiswerken? Dan is het verleidelijk om met je laptop aan de keukentafel te zitten of op de bank. Ons advies? Niet doen! Zorg ervoor dat je thuis een kantoor hebt. Spreek met jezelf af dat buiten de vier muren van het thuiskantoor je niet met werk bezig bent. Dus zodra je de deur uitstapt ben je ‘thuis’. Ga je het kantoor in, dan ben je op ‘werk’. Op deze manier houd je privé en werk niet alleen fysiek gescheiden, maar het zorgt ook voor rust in je hoofd!

3 Communiceer met gezinsleden of huisgenoten

Als thuiswerker ben je het ideale slachtoffer voor huishoudelijke klusjes. Als je partner op werk is en er moet iets gedaan worden, dan ben jij waarschijnlijk degene die gevraagd wordt. Jij bent immers toch al ‘thuis’. Het is handig om hier duidelijk afspraken over te maken. Ook al ben je fysiek ‘thuis’, wanneer je aan het werk bent dan heb je geen zin en geen tijd om huishoudelijke klusjes te doen. Geef dit aan en communiceer werktijden duidelijk door aan je huisgenoten of gezinsleden.

4 Zorg voor een gezonde leefstijl!

Wanneer je elke dag naar kantoor gaat, dan ben je genoeg in beweging. Veel thuiswerkers bewegen echter structureel te weinig. Dat kan voor een moe en futloos gevoel zorgen en dit komt de werk/privé balans niet ten goede. Zorg dus dat je, ook als je de hele dag thuisblijft, voldoende beweegt. Denk aan een rondje fietsen of een paar keer een korte wandeling. Ook is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen en gezond te eten. Een blij lichaam zorgt ervoor dat je minder snel gestrest raakt.

Zo dit waren onze tips om werk en privé gescheiden te houden. Heb jij hier moeite mee? Zo ja, wat vind jij het moeilijkst? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles