You are here: Home » Geld » Aan welk goed doel geef jij het liefst? 5 tips!

Aan welk goed doel geef jij het liefst? 5 tips!

door danny
Aan een goed doel geld geven

De meeste Nederlanders geven regelmatig aan één of meer goede doelen. Dat is ook fijn, want in dit land heeft (bijna) iedereen het goed. Dat is lang niet zo gewoon, want wereldwijd zijn er ontzettend veel mensen die hulp nodig hebben. Toch zijn veel mensen enigszins terughoudend in het geven van giften aan goede doelen. Want: komt dat geld wel goed terecht? En hoe herken je nu eigenlijk ‘goede’ goede doelen waar je graag aan bij wilt dragen? Wij geven 5 handige tips om het onderscheid te maken. 

Tip 1. Zoek online informatie

Online kun je heel veel informatie vinden. Bekijk niet alleen de website van het goede doel dat je wilt sponsoren, maar zoek ook andere informatie. Er zijn bijvoorbeeld lijstjes van hoeveel geld de directeur van de betreffende stichting verdient. Verder is het belangrijk dat je foto’s kunt vinden van het werk dat wordt uitgevoerd. Kun je die niet vinden, dan is er kans dat je wordt opgelicht of dat het resultaat in elk geval enigszins vaag blijft. 

Tip 2. Zien wat je ervoor terugkrijgt

Er zijn stichtingen die zorgen dat je iets concreets krijgt als je geld geeft. Dat hoeft niet altijd een materieel cadeau te zijn. Maar denk bijvoorbeeld aan het nemen van een sponsorkind. Je betaalt een vast bedrag per maand, waarbij je bent gekoppeld aan één specifiek kind. Je kunt zelfs contact met het kind opnemen zodat je bewijs hebt dat je geld echt aan een goed doel wordt besteed. 

Geld aan goed doel geven

Tip 3. Hoe wordt het geld besteed?

Het geld dat een stichting ontvangt kan aan diverse doelen besteed worden. Een gedeelte zal gebruikt worden voor promotie, voor spullen die de stichting nodig heeft en om personeel te betalen. Het grootste deel van de inkomsten wordt als het goed is besteed aan het doel van de stichting. Het is belangrijk om hierop te letten. Stel dat je graag geld wilt geven aan kinderen in Afrika. Dan kun je kiezen voor een stichting die de honger in Afrika wil bestrijden. Het is echter effectiever om het geld te geven aan een stichting die dorpen in Afrika zelfredzaam maakt, zodat de gevolgen op lange termijn veel beter zijn voor de inwoners. 

Tip 4. Doe navraag als je twijfelt 

Stel dat er iemand aan de deur komt. Vaak met een emotioneel verhaal dat er nú hulp nodig is. Onthoud dat je niet per direct hoeft te beslissen. Het is zelfs beter dat je eerst even de tijd neemt om je af te vragen of je dit doel wilt steunen. Vraag dus om meer informatie en eventueel een informatienummer zodat je navraag kunt doen als je twijfelt. 

Tip 5. Bepaal wat voor jou het belangrijkst is 

Je kunt geen geld geven aan alle goede doelen die langskomen. Het zijn er ontelbaar veel, voor allerlei doelen. Ben je aan het bezuinigen? Bedenk dat je beter iets meer kunt geven aan één stichting, dan veel kleine bedragen aan meerdere stichtingen. En dus is het goed om te bepalen wat voor jou het belangrijkst is. Wil je graag iets doen voor mensen uit de buurt? Wil je graag dat kinderen een beter leven krijgen? Of geef je liever voor onderzoek naar bepaalde ziektes? Misschien ben jij een dierenfan en geef je dus liever aan een dierenstichting. Of je geeft aan het Wereld NatuurFonds.

Er zijn heel veel goede doelen. En hoe goed ze allemaal ook bezig zijn, het is niet realistisch om aan elk goed doel mee te doen. Als je een keuze moet maken, is het verstandig om uit te zoeken welk doel jij het liefst wilt steunen. Met deze 5 tips vind je het goede doel dat het beste aansluit bij wat jij belangrijk vindt.

Related Articles