You are here: Home » Baby & Kids » Het recept voor bellenblaas

Het recept voor bellenblaas

door Marieke
Bellenblaas; meisje is aan het bellenblazen

Bellen blazen; het heeft iets magisch. Die glinsterende, gekleurde bellen die door de lucht zweven. Een van de leukste spelletjes is om zo veel mogelijk bellen te blazen, of om een zo groot mogelijke bel te blazen. Kinderen kunnen zich hier urenlang mee vermaken en de potjes bellenblaas zijn niet aan te slepen. Maar wist je dat je bellenblaas ook heel eenvoudig zelf kunt maken? In dit artikel geven wij je het recept om zelf een volle fles bellenblaas te maken, maar we geven ook tips om megabellen te creëren en we vertellen je hoe je bellenblaasvlekken het beste uit je kleding kunt krijgen.

Recept

  • 1 deel afwasmiddel, bijvoorbeeld Dreft. Kies in ieder geval geen afwasmiddel met citroengeur
  • 8 delen warm water
  • 4 theelepels glycerine (o.a. te koop bij Holland and Barrett of bij de Kruidvat)

Bereiding

Bij het bereiden van de bellenblaas is het belangrijk dat het niet gaat schuimen. Als eerste giet je het water in een bak en daarbij doe je de glycerine. Als laatste voeg je het afwasmiddel toe en met een lepel roer je heel voorzichtig de afwasmiddel erdoorheen. Je kunt de bellenblaas direct gebruiken, maar voor een optimaal resultaat kun je het beste de bellenblaas een paar uur, het liefst de hele nacht, laten staan.

Met een trechter giet je de bellenblaas in een fles die je goed kunt afsluiten. Daarin bewaar je de bellenblaas. Van hieruit kun je het ook weer makkelijk overgieten in kleine bellenblaaspotjes. Let erop dat je de fles niet schudt, want dan komt er alsnog schuim.

Glycerine

De officiële benaming voor glycerine is glycerol. Het is een stroperige, zoete vloeistof en niet giftig. Door glycerine toe te voegen aan de bellenblaas kun je grotere bellen blazen. Let echter wel op, glycerine en afwasmiddel geven een chemische reactie waardoor er vlekken in kleding ontstaan. Deze vlekken zijn er lastig uit te krijgen.

Vlekken voorkomen

Het beste kun je er natuurlijk voor zorgen dat er geen vlekken in kleding terecht komt. Laat kinderen voordat ze gaan bellenblazen kleding aantrekken die je toch al niet meer schoon krijgt. Dan is het ook niet zo erg als er nog meer vlekken in komen. Bij mooi weer kun je je kinderen ook in een badpakje of zwembroekje rond laten lopen. Ook daarmee voorkom je vlekken in kleding.

Vlekken verwijderen

Mocht er toch bellenblaas op kleding terecht zijn gekomen, dan kun je de kleding het beste eerste grondig uitspoelen met gewoon water. Gebruik geen wasmiddel, want glycerine en (af)wasmiddel reageert op elkaar waardoor er vlekken ontstaan. Daarna was je de kleding in de wasmachine, zonder wasmiddel.

Maak bellenblaas zonder glycerine

Ook kun je bellenblaas maken zonder glycerine. Meng hiervoor 400 ml water met 2 eetlepels suiker. Roer de suiker goed door tot het is opgelost. Vervolgens voeg je rustig 100 ml afwasmiddel aan toe.

Lees ook: Opruimen; Zo houd je de kinderkamer wel netjes!

Mega bellenblaas maak je zelf

Megabellenblaas

Dit heb je nodig:

  • 2 stokken
  • 2 stukken touw, een kortere en een langer stuk
  • Een ringetje (bijvoorbeeld een moertje)

Knoop de touwen aan beide stokken in het rond. Het kortere touw loopt bovenlangs, de langere touw loopt onderlangs. Aan het onderste touwtje hang je een ringetje voordat je het touwtje vastknoopt aan de stok.

Klaar? Dan doop je het touw in een teil met bellenblaas, zwaai wat heen en weer met de stokken en zo kun je megabellen maken.

Veel bellenblaasplezier!

Lees ook: Een kindvriendelijke tablet; hier moet je op letten
Lees ook: De overstap van ledikant naar bed; zo pak je dat aan

Related Articles