You are here: Home » Baby & Kids » Met deze 6 tips voorkom je spullen die kwijt raken

Met deze 6 tips voorkom je spullen die kwijt raken

door Marieke
Kwijt raken

Je kind komt thuis uit school en je komt er al snel achter dat de drinkbeker niet in de tas zit. Die ligt nog op school. In de gymtas zit maar slechts één gymschoen en de broek die je kind draagt was niet de broek die hij vanmorgen had aangetrokken. In de app-groep doe je een oproep welk kindje er ook met een verkeerde broek is thuisgekomen. Zoekgeraakte spullen is een veel voorkomend probleem. Niet alleen met schoolspullen, maar ook als je kind gaat logeren of op kamp gaat, kunnen veel dingen kwijt raken. Met deze tips voorkom je zoveel mogelijk kwijtgeraakte spullen. Geen 100% garantie trouwens dat er nooit meer wat zoek raakt.

Tip 1: voorzie alles van een naam

Zorg ervoor dat alles, maar dan ook alles, voorzien is van een naam. Op elke (gym)schoen, in de jas, in de gymkleding, op de lunchtrommel, de drinkbeker, handschoenen, wanten, muts en sjaal, overal. Ook als je kind eens op school speelgoedmiddag heeft en het mag speelgoed mee naar school nemen is het verstandig om het te voorzien van een naam. In een klas met 25 kinderen is de kans groot dat er een kindje in de klas zit met dezelfde exemplaar.

Tip 2: Gebruik naamstickers

Bij sommige dingen is het lastig om een naam op te schrijven. Dan zijn er de naamstickers, die je bij een aantal online winkel kunt bestellen. Het zijn vrolijk gekleurde stickers en je kunt zelf de tekst invoeren die jij op de sticker wilt hebben. Bijvoorbeeld de naam van je kindje, maar het is ook mogelijk om er jouw telefoonnummer bij te plaatsen. Deze stickers kun je makkelijk op een drinkbeker of lunchbox plakken. Ze laten niet zomaar los in de vaatwasser. Ook zijn er speciale naamstickers verkrijgbaar die je in kleding kunt plakken of strijken.

Tip 3: Pak samen een tas in

Als je je kind, samen met jou, de tas in laat pakken dan weet het wat er in de tas zit. Dat weet het ook beter wat er weer mee terug naar huis moet komen. Laat je kind goed zien wat er in de tas gaat, benoem het, en laat ook zien waar de naam van het kindje geschreven staat.

Tip 4: Niet erg om kwijt te raken

Is het op school speelgoedmiddag en mag het speelgoed van thuis meenemen? Bijvoorbeeld bij LEGO of Playmobil is het niet fijn als er daar een onderdeeltje van kwijt raakt. En de onderdeeltjes zijn ook nog eens erg klein. Het is verstandiger als je dan speelgoed meegeeft zonder kleine onderdeeltjes, of waarvan het niet erg is als er iets van kwijtraakt. Geef bijvoorbeeld speelgoed mee dat je bij wijze van voor 1 euro bij de kringloopwinkel hebt gekocht.

En denk ook eens aan een schoolreisje of school- of scoutingkamp. Bewaar sokken met een klein gaatje, broeken met een gat in de knie of het T-shirt met die vlek die er niet meer uit gaat voor zulke gelegenheden. Dan is het niet erg als er iets van kwijtraakt en ze kunnen bij thuiskomt direct weggegooid worden. Dat scheelt jou bovendien ook weer was. Geef vooral geen dure spullen mee! Shop desnoods even bij de kringloopwinkel en sla daar wat shirtjes en broeken in speciaal voor kampen.

Tip 5: Inpaklijst

Als een kind op kamp gaat, krijgt het vaak een inpaklijst mee. En jij denkt dan; is twee paar schoenen wel genoeg en stopt er nog een paar bij. Een extra setje kleren? Stel je voor dat ze nat regenen. Toch maar een warme deken erbij doen? Het wordt ’s nachts vast heel koud.

Bedenk je dan dat de leiding van het kamp ervaring heeft met het leiden van kampen en precies weet wat er wel of niet nodig is. Houd je aan die lijst en stop er niet meer dingen bij die toch niet gebruikt gaan worden. En mocht er toch een ongelukje gebeuren? Ook daar weet de leiding wel raad mee, zij zorgen wel voor reserves en desnoods wordt er kleding van anderen kinderen geleend. Hoe minder spullen er meegenomen worden, hoe minder kans dat er iets kwijt raakt.

Tip 6: Gebruik Zip-zakjes

Sokken? Stop ze in een Zip-zakje. Doe dat ook met onderbroeken. Met hemden. En met andere kleine dingen die snel onderin de tas glippen en sneller kwijtraken. Op deze manier is het voor je kind makkelijker zoeken.

Hoe zorg jij ervoor dat de spullen van je kind niet zo snel kwijt raken?

Lees ook: wat zit er allemaal in die luiertas

Related Articles