You are here: Home » Hobby » De 4 mooiste watersportplekken van Nederland

De 4 mooiste watersportplekken van Nederland

door danny
De 4 mooiste watersportplekken van

Met de zomer in zicht is het de hoogste tijd om na te denken over je aanstaande watersportvakantie. Met al het water en de meren die Nederland rijk is, hoef je niet eens naar het buitenland. Of je nu wilt zeilen, windsurfen, kiten of suppen, het kan allemaal in Nederland. 

Maar wat zijn nou de beste watersportplekken voor jouw vakantie? In dit artikel geven we jou inspiratie door je de mooiste 5 watersportplekken van Nederland voor te schotelen. 

Goed voorbereid op vakantie

Voordat we jou onze parels verklappen en jij eropuit trekt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Eenmaal verzeild raakt op een van onze aanbevelingen, wil je je geen zorgen maken over randzaken als reddingsvesten en bootuitrusting. De watersportartikelen van Delfparts zorgen dat jij gerust en veilig op vakantie kunt, zodat je optimaal kunt genieten. Zorg dus dat je alle nodige watersportartikelen in huis hebt, vóórdat je van je vakantie gaat genieten.

Zeilen op de Friese meren

Onze eerste watersporttip zijn de Friese meren. De Friese wateren zijn allemaal aan elkaar verbonden, waardoor je dagenlang op de meren kunt varen. Wil je een dorp aandoen, of gezellig iets drinken aan een van de terrasjes aan het water? Geen probleem, de Friese meren zijn overgoten van aanlegplekken en passantenhavens, zodat je optimaal kunt genieten. 

Ook vind je allerlei evenementen op en rond de Friese meren, zodat je nooit verveeld raakt. Wie kent bijvoorbeeld het bekende skûtsjesilen niet? De racende skûtsjes op zich zijn al een spektakel, maar de evenementen die er omheen zijn georganiseerd zijn ook zeker het bezoeken waard. 

Zeilen op de Friese meren

Windsurfen en kiten in de kop van Groningen

Meer avontuurlijke watersporters kunnen zich laten gaan op het Lauwersmeer bij Lauwersoog. Op dit noordelijkste puntje van ons mooie waterland staat praktisch altijd wind. Op het Lauwersmeer is voldoende ruimte om de lijnen van je kitevlieger te laten vieren, of om sprongen te maken met je windsurfboard.  

Langs het Lauwersmeer is bovendien voldoende parkeergelegenheid om je windsurf- of kitegear uit te pakken. Hoewel er op het Lauwersmeer praktisch altijd wel een licht briesje staat, is het met name een surf en kite walhalla als het iets harder waait. 

Ben je zelf geen watersporter? Ook dan is het Lauwersmeer het bezoeken waard wanneer het wat harder waait. Kijken naar alle windsurfers en kiters is een spektakel op zich. Trakteer jezelf na het surfspektakel op een lekker gebakken visje bij een van de restaurants aan de haven van Lauwersoog. 

Suppen en kanoën op de Loosdrechtse plassen

Watersport in Nederland speelt zich gelukkig niet alleen af in Noord-Nederland. Onze volgende aanbeveling brengt je naar het midden van het land, namelijk naar de Loosdrechtse plassen. 

Op de Loosdrechtse plassen is het het hele jaar goed toeven. In de achtertuin van Amsterdam en Utrecht is het in de zomer een prachtige plek om te zeilen of te varen. In de andere seizoenen wordt er veel gevist. Door de voedingsrijke bodem leven er namelijk veel verschillende vissoorten, waardoor het een geliefde plek van fanatieke vissers is. 

Naast zeilen zijn de plassen ook zeer geschikt om te roeien, kanoën en te suppen. Op aangewezen plekken kan er zelfs worden gewakeboard en gewaterskied. Doordat het slechts zo’n 2 meter diep is, warmt het water richting het zomerseizoen relatief snel op. Aangenaam dus, wanneer je te water gaat tijdens het wakeboarden.  

Fluisterbootjes huren aan de Vinkeveense plassen

Wat op de Loosdrechtse plassen kan, kan ook op de Vinkeveense plassen. Qua omvang is de plas iets kleiner, maar net als de Loosdrechtse plassen erg gezellig. Kenmerkend aan deze plek zijn de kleine (privé) eilandjes die iedereen op zijn eigen manier inricht en gebruikt. 

Aan de plas zijn meerdere haventjes waar je fluisterboten en waterfietsen huurt. Daarmee kun je in stilte heerlijk ontspannen op het water en de eilandjes van dichtbij bekijken. Met geluk spot je ook nog een zeldzame witoogeend of parelduiker.

Related Articles