You are here: Home » Gezond » Wat te doen bij slechter gehoor

Wat te doen bij slechter gehoor

door danny
Wat te doen bij slechter gehoor

Als je last denkt te hebben van gehoorschade is het belangrijk dat je een hoortest laat doen. Het kan een behoorlijke drempel zijn om naar een fysieke winkel te gaan. Als alternatief kun je ervoor kiezen om een online hoortest te laten doen. Deze zijn vaak iets minder nauwkeurig, maar ze geven wel een goede indicatie of het nodig is om naar een specialist te gaan of niet. Als blijkt dat je gehoorschade hebt, is het mogelijk om een onzichtbaar hoortoestel te krijgen. Met een hoortest wordt vastgesteld wat je oren kunnen waarnemen. Tijdens de test draag je een koptelefoon zodat je oren zijn afgesloten voor geluid van buitenaf. Omdat het bij gehoorschade niet alleen gaat om of een geluid hard of zacht is, maar ook om welke frequentie een bepaald geluid heeft, krijg je tijdens een hoortest een serie piepjes te horen. Dit gebeurt afwisselend in het ene oor en het andere oor, met verschillende volumes en toonhoogten. Een hoortest duurt gemiddeld zo’n tien minuten en de uitslag krijg je in de meeste gevallen direct in je mail.

Gehoor gaat geleidelijk achteruit

Het is zo dat mensen zich er vaak niet van bewust zijn dat hun gehoor achteruit gaat. Dit komt omdat het slechter worden van het gehoor een geleidelijk proces is. Hierdoor heb je vaak niet of nauwelijks door dat je gehoor achteruit gaat. Vaak begint gehoorverlies met moeite met het horen van hoge tonen. Uiteindelijk zal je moeite moeten doen om andere mensen te verstaan. Dit hele proces neemt echter behoorlijk wat tijd in beslag. Het is belangrijk om op tijd een online hoortest te laten doen zodat je kunt ingrijpen voor het te laat is.

Benodigde gegevens voor een gehoortest

Meestal is een online hoortest een gratis indicatie en neemt de test enkele minuten in beslag. Voor je met de test begint, moet je waarschijnlijk een formulier invullen met wat aanvullende informatie over jezelf. Denk hierbij aan gegevens als je leeftijd en je geslacht. Ook zal je in de meeste gevallen moeten aangeven hoe je zelf je gehoor inschat.

Zijn online hoortesten betrouwbaar?

Zijn online hoortesten betrouwbaar

Je kan online hoortesten vinden in allerlei soorten en maten. Het is echter wel belangrijk dat je erop let dat je een betrouwbare hoortest doet. Omdat er zoveel aanbieders van online hoortesten zijn, zitten er ook hoortesten van slechte kwaliteit tussen. Vaak kun je wel achterhalen of een test betrouwbaar is door op de website te kijken. Als de site verbonden is met een betrouwbaar gezondheidscentrum kun je er wel vanuit gaan dat de test betrouwbaar is. Op basis van een online hoortest kan er worden vastgesteld of je wellicht een onzichtbaar hoortoestel nodig hebt. De online hoortest is hier echter slechts een indicatie voor. Om vast te stellen of hier daadwerkelijk noodzaak voor is, moet je gehoor nader worden onderzocht door een echte arts. Op basis van verder onderzoek zal dan de conclusie worden getrokken of je echt een gehoorapparaat nodig hebt of niet.

Related Articles